BANOFFEE PIE


11683609084_a5f3a6e0a0_c

inventat in secolul trecut, anii ’70,tarta/placinta  de fata are multiple puncte tari:ingrediente cu “priza  la papile”,tehnica culinara mai mult decit prietenoasa,pentru un incepator e unul din dulciurile  cu care-si poate incepe aventura in tara “sucreriilor”:),timp record de executie.adica maximum jumatate de ora daca ai foaia de aluat pregatita deja(sau cumparata,cazul lui moi).asta daca te misti alene,in ritmul unei muzici in surdina,intr-o seara de iarna,pregatind ultima chestie pentru trecerea dintre ani …

nu a fost cazul meu, sa fim intelesi.eu scoteam cu mare emotie  primul meu  foie gras pregatit cap-coada din terina , mai faceam un blat pentru un tort cu ciocolata si nuci(cum sa treci in noul an fara ciocolata pe masa,chiar cum???),desfaceam uricioasele stridii purtatoare de gust sublim si perle(asta in povesti,eu inca nu am vazut) si le asezam pe un platou cu felii de lamiie,faceam maioneza pentru deviled eggs/oeufs mimosa /oua umplute sau cum s-ar mai fi chemind in cite alte limbi,mai dadeam cu mopul,mai bagam o rufa la spalat sa nu ma prinda anul cel nou cu rufe nespalate(desi de dimineata eram rugata:”anul asta te rog,sa nu speli rufe in seara de revelion!” 🙂 ,desi pun pariu ca nu sint singura care o fac,am putea chiar sa facem un grup pe Fb  numit glorios “grupul celor care spala rufe in noaptea de revelion” va fi activ o singura data pe an sau ii putem adauga in extensie si noaptea de inviere) ,iar intre timp neuronii lucrau de zor gindindu-se cind mai fac dus,cind imi usuc parul,cu ce ma imbrac,cum ma machiez,cind ma epilez(ca doar nu ma prinde ora H cu fuioare pe razoare),cind calc camasile,etc…macar stiam ca unghiile vor fi rosii peste tot,de grija asta scapasem!:)

dar sa revenim la banana+toffee =banoffee si sa vedem  de ce ingrediente  avem nevoie:

1 foaie de  aluat sfarimicios(din 250 grame faina ,amestecate foarte repede cu degetele cu 125 grame unt rece ,taiat  cuburi mici,pina cind simtiti ca untul e absorbit de faina,apoi adaugati 50 grame de zahar pudra,un galbenus de ou ,30 ml apa foarte rece si un strop de sare fina,inglobati cit de repede totul,formati o bila pe care o acoperiti cu film alimentar si o depozitati in frigider 30 de minute sa se intareasca.abia apoi o puteti scoate si intinde la  marimea formei de copt ce urmeaza sa o folositi),

400 grame dulce de leche,

2 banane,taiate felii,stropite cu sucul de la 1/2 de lamiie,

300 ml frisca ,

ciocolata rasa pentru decor.

foaia de aluat se pune in forma de copt ,se inteapa cu furculita din loc in loc,peste ea asezam hirtie de copt si bile ceramice/fasole/naut,ce folosim de obicei drept greutate pentru a nu se umfla si a-si pastra forma .o dam la cuptorul preincalzit la 180 grade celsius pina se rumeneste uniform,cca 15 minute.scoatem apoi forma din cuptor,inlaturam boabele si hirtia si o lasam la racit.dupa ce se raceste intindem dulcele de leche pe baza aluatului,il presaram cu bananele taiate felii si stropite cu suc de lamiie(pentru a impiedica oxidarea lor),iar deasupra turnam frisca,apoi decoram cu ciocolata rasa dupa cum ne place.lasam la frigider citeva ore (de seara pina dimineata sau invers,depinde cum va organizati) si apoi servim.

11683074666_b049132a61_z (1)

enjoy your pie and your new year !

 

One thought on “BANOFFEE PIE

  1. Pingback: Tarta cu ricotta si dulceata de portocale /Tart with ricotta and orange jam | Alison's Trials

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *