RETETA DE CRACIUN,FRUCTE DEGHIZATE ( CHRISTMAS RECIPE,FRUITS IN DISGUISE)

11437528913_fa3c9a9feb_c

ce sa va propun eu pt . apropiata masa de craciun ?ceva nou si facil de obtinut v-ar tenta?ce ziceti de  “les fruits déguisés“,pe care francezii le prepara pentru aceasta perioada?asta inseamna un fel de bomboane din fructe uscate ,precum caise,curmale,smochine,nuci,prune ,umplute cu martipan (pasta de migdale si zahar),bomboane care se gasesc in spatiile comerciale mai tot timpul anului dar pe care toata lumea prefera sa le consume acum ,in iarna,ele fiind adevarate rezervoare de energie daca e sa le numaram caloriile.:) si nu putini sint acei care prefera sa le faca in casa,special pentru marea sarbatoare.eu le-am facut,sint delicioase! 🙂

pentru platoul din imagine am folosit ce aveam la indemina: caise,smochine,nuci,curmale,precum si un martipan colorat fistic,natural.daca aveti la indemina mai multe culori ,nu ezitati sa le folositi ,platoul cu bomboane va fi mult mai vesel si tentant.procedeul de obtinere a bomboanelor este simplu,trebuie doar sa despicati fructul in doua,dar nu pina la capat( ci precum o carte deschisa),sa introduceti inauntru bila de martipan,sa inchideti fructul si sa finisati martipanul ce se iveste prin despicatura.in cazul nucilor lipiti miezul simetric de o parte si de alta a bilei de martipan apasind usor.treaba asta e tare placuta in compania unor copii,daca-i aveti prin preajma ,chemati-i neaparat sa va ajute ! 🙂 si ca sa le oferiti pe linga placerea confectionarii bomboanelor si citeva informatii ,puteti sa le vorbiti despre valoarea nutritionala a fructelor cu care lucreaza :

caisele contin provitamina  A, magneziu, fosfor, calciu, potasiu, sodiu, sulf, mangan, fluor,vitamina C;

curmalele   sint bogate in zahar,glucoza, fructoza si  zaharoza si o sursa importanta de vitamine B2, B3, B5 et B6 dar si de potasiu si calciu;

smochinele   contin vitamina P ,buna pentru vasele de singe,fibre si muuuuuuulta energie;

nucile contin proteine vegetale,vitamine,minerale,fibre ,siliciu,un antioxidant redutabil cum e vitamina E precum si grasimi polinesaturate si mononesaturate implicate in reducerea colesterolului.

gata lectia,gata si bomboanele,unele si de mincat,sper! :)enjoy!

alte  retete pentru craciun, publicate tot azi,intr-un efort comun  pt. a va oferi sugestii si retete in alegerea  meniului de sarbatoare ,gasiti accesind link-urile de mai jos :

Systers kitchen

Retete de suflet

Lecturi si arome

Dana Aphextwinz

Dragostea in bucate

Simplu si bun

Cartea de bucate aromate

Bucataria Elenei

Food and beyond

Pofta Buna

Cu Lili in bucatarie

Uica Mihai

Saffron and dattes

Cristina’ s World

Gustolandia

Tara Bucatelor

Retete fel de fel

Arome in bucatarie

Retetele mele dragi

Transylvanian Kitchen

Dea’ s cake

Pasiune si culoare

Arta culinara cu Doina

Casuta Laurei

Pansy’s recipies

Prajiturici si alte dulciuri

Food Design

Laura Laurentiu