CONFIT DE CLEMENTINE (CLEMENTINE CONFIT)

11418580033_f463fb7bb5_c (1)

sar si eu (cam lenta saritura ,recunosc,de cite luni nu am mai postat mi-e si groaza sa ma uit!:( ) cu o reteta de vreme rece,o terminati sigur pina la craciun,cind o puteti utiliza pe post de desert,alaturi de un biscuite aromat cu ghimbir si cuisoare.am intilnit aceste clementine confiate in unele cofetarii (cam 60 de euro pe kilogram) si am fost tentata sa le fac din prima,datorita unui gust si a unei consistente inegalabile si mai ales ca reteta este una facila,presupunind doar rabdare,asa cum frumos cere orice confit adevarat :).asa ca in luna noiembrie am purces la treaba,sa am o provizie de clementine confiate la craciun.reteta apartine francezului Jean-Pierre Coffe ,un animator de radio si de televiziune, critic gastronomic,scriitor, bucatar si comediant.

ingrediente:

-11 clementine bio de corsica,de marime medie ,ferme,

-600 grame zahar+inca 3 linguri,

-1 lingurita de sare,

-185 ml apa.

per primam,am indepartat coditele si frunzele fructelor si le-am spalat bine.apoi le-am lasat acoperite cu apa rece intr-un vas,timp de patru zile,in fiece zi schimbind apa de doua ori.asta pentru a indeparta gustul amarui al cojii.nu uitati sa acoperiti totul cu ceva mai greu,eu am folosit o farfurie,pentru ca fructele sa ramina imersate in apa.
dupa ziua numarul patru le scoateti din apa respectiva si le fierbeti la foc mic-mediu 8 minute intr-un litru de apa la care ati adaugat lingurita de sare(clementinele se adauga in momentul in care apa fierbe).le scoateti si le racoriti in apa 5 minute,dupa care le uscati intr-un prosop de bucatarie.apoi le aranjati una linga alta intr-o cratita joasa .intr-o alta cratita,la foc mic,faceti siropul de apa cu zahar,nefacind altceva decit sa amestecati din cind in cind.cind siropul ajunge sa fiarba,il mai mentineti pe foc 1 minut,dupa care il turnati peste clementinele deja aranjate in cealalta cratita.reincepeti fierberea si le tineti la foc mic,inca 6 minute.lasati la racit si 24 de ore la frigider,acoperite iar cu o farfurie pt. a ramine imersate in sirop.a doua zi scoateti clementinele la scurs pe un gratar si recuperati siropul,puneti-l iar la fiert ,adaugati-ii o lingura de zahar tos,lasati sa fiarba 2-3 minute,adaugati si clementinele (pe care in prelabil le-ati intepat uniform cu un ac sau cu o scobitoare) si mentineti fierberea la foc mic inca 8 minute .apoi lasam la racit ,acoperim cu o farfurie si dam iar la rece totul pentru 24 de ore.repetam operatiunea asta de inca trei ori,la 24 de ore interval.
cind sint gata,le scurgem de sirop pe un gratar,lasindu-le sa se usuce intr-un loc ferit de umezeala.apoi nu ne ramine decit sa le pastram in frigider in cutii de metal ermetice ,avind grija sa separam straturile de clementine cu hirtie de copt,de ex.termenul de valabilitate nu e etern ,dar gurile rele spun ca ele sint excelente de la un an la altul. :)enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *