TARTA CU MASCARPONE SI SMOCHINE (MASCARPONE AND FIG TART)

s-a intimplat ca si aici ,sa gasesc niste mascarpone aproape expirat in frigider.si cum un desert nu mai facusem de ceva luni bune (afara de clatite,se intelege si prajituri aniversare 🙂 ) am trecut la fapte,printre cratite si oale.mi-am pregatit scrupulos terenul,aveam in plan doua prajituri , pe linga aceasta si una clasica ,cu ciocolata,pe care m-am angajat sa o duc la scoala azi ,unde se organizeaza un tirg de vechituri ( unul din deliciile si aspectele practice ale  vietii din franta,unde poti gasi de la vesela de bucatarie si tacimuri din argint si haine pina la biciclete, calculatoare si tablete,la preturi extra-modice) si e un prilej pentru a contribui cu ceva la multitudinea de activitati  la care-mi participa fiul : prajitura se vinde,banii se cumuleaza,se pot plati intrari la muzee,de exemplu si se poate asigura si transportul pina acolo,se pot cumpara materiale pentru diversele chestii pe care copii le bricoleaza in timpul anului scolar,etc.
reteta este ca de obicei extrasimpla,nu ma pricep la prajituri complicate si pace ! 🙂

ingrediente:

1 foaie de aluat foietaj sau brisee,
1/2 kg de smochine,
150 grame zahar pudra,
250 grame de mascarpone,
4 oua,
50 gram cocos razuit,
1 lingurita extract natural de vanilie,
1 lingurita apa de flori de portocal.

ouale cu zaharul pudra si cu mascarpone se bat cu mixerul cca 3-4  minute,adaugam extractul de vanilie si apa de flori de portocal,mixam,la sfirsit inglobam si cocosul razuit(cui nu-i place cocosul razuit poate sa-l inlocuiasca cu pudra de migdale,de exemplu).imbracam cu  aluatul o forma de cca 26 cm diametrul si peste el turnam compozitia obtinuta.decoram cu sferturi de smochina si dam la cuptor,180 grade,cca 50 minute,pina compozitia creste si  coaguleaza.spre a impiedica rumenirea excesiva a partii de deasupra puteti plasa cind considerati ca rumeneala e suficienta o foaie de hirtie de copt deasupra tartei .
serviti cald sau rece,simplu sau alaturi de niste inghetata,pofta buna,duminica excelenta!

ps:daca doriti sa faceti si un clafoutis cu smochine gasiti reteta aici ,precum si o oda 🙂  inchinata acestor minunate fructe de septembrie.

 

3 thoughts on “TARTA CU MASCARPONE SI SMOCHINE (MASCARPONE AND FIG TART)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *