SUPA CU QUINOA (QUINOA SOUP)

planta ierbacee ale carei seminte sint extrem de bogate in proteine,quinoa era supradenumita de incasi “mama tuturor semintelor”,ea fiind asimilata cerealelor desi face parte din aceeasi familie cu sfecla rosie sau spanacul.cultivata acum 5000 de ani pe platourile americii de sud ,fiind un aliment de baza alaturi de cartof,fasole si porumb pentru civilizatia precolumbiana,ea nu atrage atentia cuceritorilor spanioli si asta mai ales continutului de saponine continut de invelisul semintelor care o fac nepanificabila ,fiind lipsita si de gluten.
abia in anii ’70,tarile industrializate ,intreprinzind studii de cercetare pentru o alimentatie sanatoasa,o redescopera si incepe recultivarea ei pe suprafete extinse,multe din ele controlate si aflate sub incidenta denumirii de “agricultura biologica”.
2013 este declarat de natiunile unite drept anul international al quinoa .
asa ca reteta de azi e o simpla supa de legume,insotite de quinoa ,dar si de arome cu iz indiano-pakistanez,va invit sa-i dati curs daca va tenteaza!:)

ingrediente pentru 4 persoane:
1 ceapa,
2 linguri ulei de masline,
200 grame de quinoa,
700 grame legume diverse(eu am pus morcovi mici,mazare,fasole verde,un cartof mare taiat in  cuburi mici,porumb boabe din conserva),
2 linguri de pasta stil  korma preparata de mine( din 1 lingura coriandru,1 lingura cumin,4 cm de ghimbir curatat si facut bucati mai mici,o rosie,fara seminte si pielita,facuta cuburi,2 catei de usturoi,1 lingura de ulei,1 lingurita boia dulce ardei,1 lingura fulgi de cocos,1 ardei iute,1 lingura de fulgi de migdale ,toate date la blender pina devin pasta-iese mai multa ,restul am  depozitat-o la congelator),
500 ml iaurt sau lapte batut,
un buchet mic de patrunjel,tocat fin,
sare ,piper ,dupa gust.

incingem uleiul de masline ,apoi lasam focul mai moale si in el inmuiem ceapa tocata cca 3-5 minute,insotita de putina sare,adaugam si pasta korma,amestecind-o si pe ea vreun minut.apoi adaugam quinoa clatita si scursa,legumele si apa cit sa depaseasca cu vreo 2-3 cm  intreg amestecul.acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic cca 20 minute.la final adaugam laptele batut ,incorporindu-l in fir subtire si sub amestecare continua,potrivim de sare si piper mincarea si asteptam sa dea iar in clocot.apoi adaugam patrunjelul tocat si inchidem focul.
servim cald,la prinz sau ca fel unic la cina,pofta buna si o duminica pe masura!:)

6 thoughts on “SUPA CU QUINOA (QUINOA SOUP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *