SCOICI CU DUO DE PIURE SI SOS DE LAMIIE (CLAMS WITH DUO MASHED POTATOES AND LEMON SAUCE)

pentru azi o reteta cu ingrediente in premiera de pagina  acestui blog:scoici “pétoncle “si cartofi violet.
sa le luam pe rind,daca vreti a afla cite putin din fiecare.:)
pétoncle” este denumirea  in franceza ,careia nu i-am gasit echivalentul in romana(inca il mai caut,revin cu un later edit daca il gasesc) pentru molustele bivalve apartinind ordinului pectinidelor,altele decit scocile saint jacques si care au atit  cochiliile  cit si gustul  asemanatoare cu saint jacques-ul .
cartofii violet,”vitelotte noir” sau “trufe de china” sint cartofi colorati intr-o frumoasa culoare mov, datorita continutului de antocianina,un flavonoid continut si de afine,portocalele rosii,mure,cirese,struguri negri,vinete,prune,cu puternice proprietati oxidante ,foarte importante pentru sanatatea noastra cardio-vasculara si care se prepara la fel ca si cartofii normali,gustul fiind aproape identic,eu percepind un usor gust de nuca care-i diferentiaza de cei normali.

ingrediente pentru 3 persoane:

400 grame cartofi violet,
300 grame cartofi dulci,
300 grame scoici petoncles,deja scoase din cochilie,
zeama unei lamii bio + coaja ei rasa,
50-75 ml lapte,
150 grame de smintina groasa,
1 lingurita de unt,
sare,piper.

incepem cu prepararea piureurilor,curatam cartofii , ii taiem cuburi,apoi ii punem la fiert in vase diferite si ii fierbem pina furculita intra usor in ei,cca 10 minute pentru cartofii dulci si cca 15-20 pentru cei violet.ii scurgem de apa si ii strivim cu instrumentul de facut piure manual,la cei violet le adaugam laptele si 75 ml smintina,celor dulci le adaugam doar restul de 75 ml smintina,omogenizam si asezonam cu sare  si piper,dupa gust,ambele piureuri.
intr-o tigaie incingem untul si la foc viu gatim scoicile,cite cel mult  1 minut pe fiecare parte,timp in care le asezonam cu sare,piper.le retragem din tigaie,le rezervam la cald si deglasam  tigaia adaugind  sucul de lamiie .lasam sa fiarba la foc mic pina scade putin si capata o usoara consistenta,moment in care adaugam si coaja de lamiie si o lasam sa-si dezvolte acolo aroma ,cca 1 minut.
montam intr-un inel cele doua piureuri,unul dupa altul ,deasupra asezam scoicile,iar peste ele turnam cu lingurita sos de lamiie.
servim cald,pofta buna si o duminica frumoasa !

9 thoughts on “SCOICI CU DUO DE PIURE SI SOS DE LAMIIE (CLAMS WITH DUO MASHED POTATOES AND LEMON SAUCE)

  1. claus web

    Arata minunat, iar pe mine ma amuza de fiecare data aceste feluri de mancare servite in gramezi minuscule si care arata atat de atragator. 🙂 Mi-a placut postarea ta.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *