GALETTE DES ROIS , COROANA REGILOR,KING CAKE

 

galette des rois este un produs de patiserie care celebreaza ziua de boboteaza(sau epifania,aratarea sfintei treimi la botezul lui isus in iordan), produs si consumat atit inaintea acestei sarbatori  cit si dupa,pe parcursul intregii luni ianuarie,in franta.dar nu numai franta produce si consuma  coroana regilor ,o intilnim in mai multe tari,cum ar fi grecia(vassilopita),mexic(rosca),spania(roscon),portugalia(bolo rei),belgia(driekoningentaart),statele unite ale americii(king cake).

originea s-ar parea a fi romana,in celebrele sarbatori saturnale,cind un sclav era ales regele zilei si facea schimb de pozitie cu stapinul sau.
sclavul desemnat pentru rolul de “rege al dezordinii “sau “stapin al saturnalelelor” era cel care gasea un bob de fasole,”la feve”, intr-o prajitura servita in acele zile de celebrare a sfirsitului/inceputului de an. bobul de fasole dadea puteri regesti ,chiar daca numai pentru o zi,dupa care care respectivul sclav putea fi chiar omorit sau lasat sa-si traiasca toata viata servindu-i stapinului sau ca si pina atunci.
galette de rois ascundea in vechime  un bob, ulterior el  a fost inlocuit de mici statuete de portelan,initial reprezentindu-l pe copilul isus,iar  apoi,dupa revolutia franceza el a fost inocuit cu  alte  miniaturi de portelan,prima fiind o boneta frigiana,de exemplu.recent,miniaturile de portelan au fost inlocuite de cele de plastic,care sint inserate in coroana,firesc,dupa coacere.exista colectionari de asemenea miniaturi,se numesc favofili.noi avem doar trei miniaturi,inclusiv cu  un personaj din ice age,desigur, toate sint din portelan,cei mai mici din casa deja asumindu-si rolul de colectionar.
traditional,galeta facuta cu aluat foietaj e umpluta cu crema frangipane,timpurile moderne aducind insa si umpluturi noi,ca piureul de mar  si crema de ciocolata.eu am urmat calea traditiei ,rezultatul a fost excelent!:)

 GALETTE DES ROIS CU FRANGIPANE SI LIME

ingrediente:

2 foi de aluat foietaj,in forma de cerc,
3 oua,
80 grame de unt,
100 grame zahar,
125 grame pudra de migdale,
sucul unei lime,
citeva picaturi de extract natura de vanilie.

preparare:
incepem prin a prepara crema frangipane.untul,adus la temperatura camerei ,se spumeaza,apoi se adauga doua oua intregi si un albus(un galbenus ramine  pentru a pensula coroana la final) ,mixam bine,adaugam apoi zaharul,mixam iar , in  final inglobam pudra de migdale,extractul de vanilie si  sucul de lime.
etalam prima foaie de aluat pe hirtie de copt,plasata in tava aragazului si plasam crema in mijloc,in forma de cerc.peste ea plasam a doua foaie de aluat,avind grija sa o centram perfect.apasam cu degetele in jurul cremei ,pentru a se intrepatrunde bine cele doua foi si a-i delimita cremei un spatiu bine definit.ramine un spatiu destul de mare la margine,gol,fara crema,pe care-l rulam de jur-imprejur si aplatizam  apoi cu furculita .spatiu central cu crema,se deseneaza in mod traditional,cu virful cutitului,cu atentie,pentru a nu-l gauri si sa iasa crema la coacere afara.dupa ce terminam si decoratiunile acestea ,batem gabenusul rezervat la inceput cu furculita si apoi pensulam cu el fata galetei.apoi o introducem apoi in  cuptorul preincalzit la 180 grade celsius,cca 35-40 minute.
nu uitati,daca aveti “la feve” sa o ascundeti in coroana,copiii se vor bucura foarte mut de ea cind o vor intilni!
enjoy!

17 thoughts on “GALETTE DES ROIS , COROANA REGILOR,KING CAKE

  1. Rita Oarga

    E o poza minunata. Se vede clar textura prajiturii, iar gustul il poti anticipa cu mare usurinta.
    Ti-a reusit foarte-foarte bine.
    Pupici!

    Reply
  2. MihaelaS

    Te rog, ajuta-ma cu un sfat! Am incercat sa fac galette de doua ori (in doua cuptoare diferite; pe gaz); niciodata nu mi s-a umflat aluatul si nu s-a rumenit absolut deloc, a ramas galbena. A doua oara chiar, modelul decorativ pe care l-am facut s-a estompat complet. Aluatul il cumpar din comert, este cel de placinta. Ce fac gresit? Cum pot remedia? 🙁

    Felicitari! Galetta ta arata de vis!

    Multumesc mult!

    Reply
  3. Simona Haliga Post author

    Mihaela,eu le fac intr-un cuptor electric cu ventilatie,dar nu cuptorul este problema,cu siguranta.Aluatul pe care -l cumperi trebuie sa fie aluat foietaj,prin ala de placinta eu inteleg foile alea fine.Aluatul foietaj are o singura foaie,iti trebuie doua. pentru reteta.El se umfla,iar daca-l dai si cu ou se rumeneste.Modelul se face cu virful unui cutit bine ascutit,eu ma descurc si cu o scobitoare,daca nu am un virf bine ascutit sau cu o frigaruie de metal.Succes!

    Reply
  4. Pingback: COROANA REGILOR/KING CAKE/GALETTE DES ROIS – 2015 | Alison's Trials

  5. Pingback: Coroana regilor cu crema de ciocolata/Galettes des rois au chocolat/Chocolate king cake | Alison's Trials

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *