Blog Detail

MOUCLADE DES BOUCHOLEURS

08 Dec 12
Simona Haliga
8 comments

“Mouclade” este un preparat din midii ,cu origini in vechea   provincie franceza Saintonge,parte integranta a anticei provincii romane Aquitaine,care este traditional pe coasta franceza a Atlanticului sau a Mediteranei.
avem astfel “mouclade charentaise” ,” mouclade bretonne” sau “setoise”…sint multe retete,ele imbinind ingredientele regionale cu predilectie,de ex.  unt de Charente,vin alb sec de Charente,pinneau de Charente(un fel de lichior din vin ),cognac,sofran, curry…fiecare localitate are reteta ei,de ex.,muclada furazina (din Fouras) foloseste curry,cea “saintogeaise” foloseste sofran,sint retete ce folosesc mustar,usturoi,etc…eu am abordat o reteta locala,din orasul vecin, Les Boucholeurs,denumit astfel datorita preocuparii de baza a  localnicilor ,cultivarea de midii pe niste “pari” plantati in ocean,denumiti “bouchots” si ale caror midii si stridii sint de exceptie,mereu preferatele noastre.

ingrediente pentru 4 persoane:
2kg de midii,
4 esalote,
1 galbenus de ou,
250 g creme fraiche(smintina),
1 “bouquet garni”(o ramura de dafin,una de cimbru,eventual citeva fire de patrunjel),
200 ml vin alb,
1 lingura pudra de curry,
1 lingurita de maizena ( amidon fin de porumb),
50 grame unt.

intr-o prima faza se spala bine midiile ,curatindu-le “barbile”.apoi,intr-o oala mare punem la fiert  vinul,adaugam peste el esalotele tocate ,untul, buchetul “garni” ,le fierbem la foc potrivit cca 7-10 minute.dupa care adaugam midiile,punem capacul si marim flacara la aragaz,pina cind midiile sint toate deschise.moment in care inchidem focul si filtram lichidul din oala mare intr-o alta si il mai lasam sa se reduca pe foc cca 5 minute.intre timp amestecam galbenusul de ou cu smintina , lingurita de curry si cea de maizena si produsul rezultat il adaugam in lichidul redus,omogenizindu-l si punindu-l iar la foc pentru citeva minute,pina cind se ingroasa.
traditional,midiile sint decorticate de partea goala(eu am sarit peste etapa aceasta),pastrind astfel numai jumatatile care contin carnea ,pe care le asezam in cercuri concentrice pe un platou mare, dupa care  turnam sosul obtinut peste ele si servim cald, cu bagheta proaspata sau cartofi prajiti.
inutil sa va spun ce gust fantastic are muclada,nu ramine decit sa o incercati,pofta buna!:)

8 Comments

  1. Margot December 8, 2012 at 2:18 pm Reply

    Inutil sa iti spun ca am ramas visand la muclada asta… Este grozava, si reteta, si povestea ei, mai cu seama pentru ca eu ador midiile si ma gandesc de pe acum ce sarbatori fantastice vei avea cu meniul local 😉

  2. alison December 8, 2012 at 5:24 pm Reply

    mutumesc,Margot,de vizita si comentariu,nu stiu ce voi aborda din menu-ul local,ne hotarim atunci repede,sint usor de gatit si deloc laborioase,in general.dar pe lista am si traditionale romanesti!:)pentru ca nu le-am gatit tot anul si pentru ca "urmasul" trebuie sa deprinda si cite ceva din traditia "tarii mume"!:)

  3. crisdunne December 8, 2012 at 6:46 pm Reply

    :))) Simona, crezi ca-l mai faci sa manance sarmale si carnati dupa ce i-ai obisnuit bolta palatina cu muclade, stridii si alte animale marine? :))

  4. alison December 9, 2012 at 9:04 am Reply

    cris,nu stiu cum sa_ti zic,dar bolta palatina adora si cirnatii si sarmalele,astea nu se uita!:)

  5. Anonymous December 9, 2012 at 11:19 pm Reply

    Fantastic website. Lots of helpful information here.
    I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.

    And certainly, thanks in your effort!
    Feel free to surf my site Cooking Simple Vegetables

  6. pansy December 10, 2012 at 1:41 pm Reply

    Simona,parca ti-am mai propus sa ma infiezi,sunt de acord!!!!!

  7. Irina December 17, 2012 at 1:34 pm Reply

    Nu am avut ocazia niciodata ca sa gust midii. Sper sa am pentru ca arata mirific.

  8. Alexandrina December 26, 2012 at 9:56 pm Reply

    Sarbatori fericite!

Leave A Comment

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Translate »