MOUCLADE DES BOUCHOLEURS

“Mouclade” este un preparat din midii ,cu origini in vechea   provincie franceza Saintonge,parte integranta a anticei provincii romane Aquitaine,care este traditional pe coasta franceza a Atlanticului sau a Mediteranei.
avem astfel “mouclade charentaise” ,” mouclade bretonne” sau “setoise”…sint multe retete,ele imbinind ingredientele regionale cu predilectie,de ex.  unt de Charente,vin alb sec de Charente,pinneau de Charente(un fel de lichior din vin ),cognac,sofran, curry…fiecare localitate are reteta ei,de ex.,muclada furazina (din Fouras) foloseste curry,cea “saintogeaise” foloseste sofran,sint retete ce folosesc mustar,usturoi,etc…eu am abordat o reteta locala,din orasul vecin, Les Boucholeurs,denumit astfel datorita preocuparii de baza a  localnicilor ,cultivarea de midii pe niste “pari” plantati in ocean,denumiti “bouchots” si ale caror midii si stridii sint de exceptie,mereu preferatele noastre.

ingrediente pentru 4 persoane:
2kg de midii,
4 esalote,
1 galbenus de ou,
250 g creme fraiche(smintina),
1 “bouquet garni”(o ramura de dafin,una de cimbru,eventual citeva fire de patrunjel),
200 ml vin alb,
1 lingura pudra de curry,
1 lingurita de maizena ( amidon fin de porumb),
50 grame unt.

intr-o prima faza se spala bine midiile ,curatindu-le “barbile”.apoi,intr-o oala mare punem la fiert  vinul,adaugam peste el esalotele tocate ,untul, buchetul “garni” ,le fierbem la foc potrivit cca 7-10 minute.dupa care adaugam midiile,punem capacul si marim flacara la aragaz,pina cind midiile sint toate deschise.moment in care inchidem focul si filtram lichidul din oala mare intr-o alta si il mai lasam sa se reduca pe foc cca 5 minute.intre timp amestecam galbenusul de ou cu smintina , lingurita de curry si cea de maizena si produsul rezultat il adaugam in lichidul redus,omogenizindu-l si punindu-l iar la foc pentru citeva minute,pina cind se ingroasa.
traditional,midiile sint decorticate de partea goala(eu am sarit peste etapa aceasta),pastrind astfel numai jumatatile care contin carnea ,pe care le asezam in cercuri concentrice pe un platou mare, dupa care  turnam sosul obtinut peste ele si servim cald, cu bagheta proaspata sau cartofi prajiti.
inutil sa va spun ce gust fantastic are muclada,nu ramine decit sa o incercati,pofta buna!:)

8 thoughts on “MOUCLADE DES BOUCHOLEURS

  1. Margot

    Inutil sa iti spun ca am ramas visand la muclada asta… Este grozava, si reteta, si povestea ei, mai cu seama pentru ca eu ador midiile si ma gandesc de pe acum ce sarbatori fantastice vei avea cu meniul local 😉

    Reply
  2. alison

    mutumesc,Margot,de vizita si comentariu,nu stiu ce voi aborda din menu-ul local,ne hotarim atunci repede,sint usor de gatit si deloc laborioase,in general.dar pe lista am si traditionale romanesti!:)pentru ca nu le-am gatit tot anul si pentru ca "urmasul" trebuie sa deprinda si cite ceva din traditia "tarii mume"!:)

    Reply
  3. crisdunne

    :))) Simona, crezi ca-l mai faci sa manance sarmale si carnati dupa ce i-ai obisnuit bolta palatina cu muclade, stridii si alte animale marine? :))

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *