ALIVANCA (TRADITIONAL ROMANIAN CUSTARD TART WITH CORNMEAL)
Nu a fost an al copilariei mele in care sa nu maninc de Sfintul Petru macar o felie din aceasta “prajitura sarata” traditionala in zona moldava a Romaniei.O primeam mereu de la o vecina (de pomana) ,facuta in tava de cozonac si o serveam rece ,taiata felii generoase,pe care depozitam cu lingura smintina proaspata si parfumata.Ce vremuri indepartate…si parca apropiate ,in acelasi timp!:)
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Cind Mihaela,De prin lume adunate ,a sunat strigarea pentru aniversarea a doi ani de viata a proiectului initiat de ea, “Dulce Romanie” ,propunind o defilare nemaintilnita de retete traditionale romanesti de Ziua Nationala ,mi-am propus sa particip,iar pe ultima suta de metri a sosit atit inspiratia cit si timpul necesar concretizarii ei.
Alivencile si-au facut loc printre ginduri si precum madlenele lui Proust,m-au intors in timpurile cele mai ferice ale existentei mele .Se spune despre ele ca sint un fel de “cheesecake” pe care il faceau grecii,ulterior reteta fiind preluata de romanii invadatori si ca pe aceasta filiera ar fi ajuns la noi in tara.
Reteta utilizata de mine nu este chiar cea clasica,am o varianta “interpretata” putin,ceea ce dus la obtinerea a ceva fin,delicat,cu consistenta de sufleu,foarte potrivit pentru o cina /un antreu cald.
ingrediente :
150 grame malai,
500 ml lapte,1,5 %,
50 grame unt,
100 grame smintina 15%,
500 grame “fromage frais” 3,2% (se poate inlocui cu 500 grame de iaurt scurs de zer peste noapte,de exemplu),
1/2 lingurita de turmeric,
3 oua,
sare ,dupa gust.
Incepem prin face o mamaliga moale ,adica punem laptele la fiert,cu untul si un praf de sare,cind da in clocot adaugam malaiul in ploaie si amestecam pe foc pret de 3-5 minute.Dupa care o lasam la racit.Cind temperatura a scazut,adaugam brinza,smintina,galbenusurile,turmericul si omogenizam.La sfirsit adaugam albusurille batute spuma cu un praf de sare si nu abuzam cu amestecatul ,le inglobam cu citeva miscari de sus in jos,doar.Turnam amestecul intr-o forma ceramica tapetata cu hirtie de copt(sau unsa cu unt si tapetata cu faina) si dam la cuptorul incalzit la 180 grade ,cca 50 minute,pina cind amestecul este coagulat in intregime. Servim feliile de alivanca calde sau reci,insotite sau nu smintina,dupa preferinte.
Pofta buna si un calduros ” La multi ani!”celor ce poarta numele Andrei!:)
minunaaaataaaaaaaa :*
Oh, ce amintiri imi evoca, eu fiind din Bucovina ca loc de nastere! Cunosc cel putin 3 variante vechi pe care mi le facea bunica din partea mamei, muuult prea devreme dusa la Domnul. Ma bucur ca ai ales-o ca sa aminteasca de pastrarea traditiilor chiar daca in forme noi.
Simona, nu cred ca am incercat niciodata aceasta “prajitura” … Ce bunatateee! Arata minunat!!Super placinta! Sa mori de pofta nu alta 🙂 mai ai ???
Foarte frumoase pozele iar parjitura arata de un galben imbietor si apetisant. Totusi nu am avut niciodata onoarea sa gust 🙁
Teodora
vreau si euuu….
I think with the cornmeal this would be like a smooth but crusty cake … it looks amazing!
Arata delicios, iar mie imi place tare mult!
Stii ca nu am mancat niciodata alivenci? 🙂 Le stiu doar din povesti. O sa o incerc fara doar si poate. <3 Si la muuulti ani ! <3
Te imbratisez.
xoxoxo
Uite ca am mai invatat ceva azi! Nici macar nu stiam ca exista!
multumesc mult pentru comentarii si urari!:)
Arata fantastic! Sunt sigur, ca si gustul este pe masura!