SPARANGHEL VIOLET CU SOS OLANDEZ (VIOLET ASPARAGUS WITH HOLLANDAISE SAUCE ))

daca faci o incursiune la piata in franta in acest sezon  poti vedea o  sumedenie  de sparanghel  rasfirata in cele trei culori pe tarabe(cu preponderenta alb si violet ,insa) si nu scapi fara sa-ti alunece mintile dupa el,caci toata lumea iti pare a cumpara sparanghel  si iar sparanghel.asta se intimpla in fapt chiar ,francezii  sint recunoscuti ca adora sparanghelul,in special pe acesta violet(pe care nemtii il considera inferior celui alb:) ),pe care il gatesc in fel si chip.o cititoare  imi sugerase aici,intr-un comentariu, prepararea lui intr-un mod clasic, cu sos olandez,drept care primul “violet” ce mi-a cazut in mina de acest sos a fost insotit .

ingrediente pentru 6 persoane:
1 kg sparanghel violet,
300 grame de unt,
5 oua -vom folosi numai galbenusurile,
sucul unei jumatati de lamii,
sare ,piper,fulgi de ardei iute ,dupa gust.

sparanghelul se curata mai intii(taiem capetele fibroase si-l curatam de coaja fin),apoi il plonjam in in apa clocotita cu sare,unde il tinem intre 4-8 minute,in functie de grosime.eu l-am tinut maximum,pentru ca era gros-gros,dar in ultimele 3 minute am plasat o spatula de metal sub virfuri,ca sa nu se terciuiasca,ele fiind mult mai subtiri decit capetele distale.dupa acest timp il racim in apa si il scurgem.
sosul olandez il incepem prin clarificarea untului,pe care in taiem cuburi si-l punem intr-o caserola,la foc foarte mic.dupa ce se topeste in totalitate se da deoparte si se indeparteaza cu o lingura tot depozitul alb de la suprafata.
acum abia incepem prepararea sosului,plasind galbenusurile separate din oua intr-o caserola de inox si asezonindu-le cu sare ,piper proaspat risnit,fulgi de ardei iute,apoi amestecindu-le bine cu un tel para.adaugam  peste ele cinci linguri de apa rece,omogenizam si aducem caserola pe foc , dar foarte mic,amestecind continuu cu telul,in forma cifrei “8”,pina la formarea unui sabaion.la mine a durat ceva timp,cca 15 minute.luam de pe  foc si in acest sabaion integram,lingura cu lingura untul clarificat,iar apoi adaugam ,in citeva transe,zeama de lamiie.corectam asezonarea cu sare ,piper si servim cald ,turnindu-l pe sparanghel.sau il putem rezerva la rece si folosi mai tirziu,cu conditia sa-l incalzim,dar tot asa,la foc f. mic,prin amestecare.
pofta buna!:)

9 thoughts on “SPARANGHEL VIOLET CU SOS OLANDEZ (VIOLET ASPARAGUS WITH HOLLANDAISE SAUCE ))

  1. Vale

    Deliciu in farfurie! Cred ca e demential la gust.. Eu am doar verde sau verde cu mov care e foarte subtirel si buuuuun rau 🙂

    Reply
  2. catkitchen

    O singura data am gasit sparanghel in supermarket si era palit !!! :((( Tare as mai vrea sa fac si eu bunatati din el , dar se pare ca nu prea am noroc !! 🙁

    Reply
  3. alison

    @adelina,multam!:)
    @alexandra,chiar nu stiu.:(
    @fab chef,imi place si mie,destul de mult!:)
    @vale,tu ai salbatic,cred,dein ala nu am vazut,imi doresc!:)
    @magda,persevereaza,trebuie sa gasesti si bun.metro?

    Reply
  4. Angelica

    Sparanghel violet eu nu am mai vazut ''pe bune''.
    La noi e slaba oferta,cu toate ca leguma asta minunata ar trebui sa existe peste tot la cat e de sanatoasa.
    Sosul arata grozav!!!Pozele sunt superbe.Imi place.
    Seara frumoasa va doresc.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *