VARZA DE BRUXELLES (BRUSSEL SPROUT)

adevarat grait-a cine a spus ca “esentele tari se tin in recipiente mici”,ma refer nu la inaltimea mea,desigur, ci la calitatile nutritionale ale acestor bijuterii ale naturii ,micile verze de bruxelles,pe care eu le prepar si maninc cu mare placere.hus ma insoteste in ultimul demers ,nu spune nu :),doar pe simon l-am auzit intr-o zi cu “j’aime pas”-ul si i-am retras cochetele din farfurie,propunindu-mi sa revin cu ele altadata,poate i se converteste intre timp gustul!:)

in mare ,cei mai importanti nutrienti continuti de micile verze sint vitamina c,provitamina a (beta-caroten),vitamine ale grupului b (b1,b6 si b9 -folati),minerale(potasiu,magneziu,calciu),oligoelemente(seleniu,zinc,fier,cupru,magneziu),importanti
antioxidanti(din aceeasi categorie cu varza si broccoli) si fibre.
modul de preparare este foarte simplu,in general .ceea ce trebuie evitat este supra-gatirea ,metodele adecvate pastrind o textura usor crocanta si un parfum placut,asta si in functie de condimentele pe care le alegeti.
ingrediente pentru 3 persoane:
700 grame de varza de bruxelles,
2 esalote,
4-5 catei de usturoi,
2-3 linguri de ulei de masline,
sare,piper proaspat risnit,
2 linguri de fulgi de migdale,rumeniti citeva secunde intr-o tigaie.
intr-o oala adecvata puneti la fiert apa cu sare(cam 1 lingura de sare la 2 litri de apa).in momentul in care apa clocoteste se adauga verzele(curatate de cotor si frunzele galbene) si se lasa exact 3 minute.le scoatem si le scurgem de apa clocotita si le racim ,pentru a evita supragatirea,ori cu apa cu cuburi de gheata,daca avem la indemina,ori direct cu apa rece si le mai scurgem bine inca o data.intre timp,esalota tocata,cu putina sare presarata,se caleste in uleiul de masline ,la foc mic,pina devine translucida(5-7 minute),moment in care adaugam si usturoiul tocat marunt.il lasam cel mult un minut,dupa care adaugam si varza de bruxelles,pe care o lasam la foc moderat,intre 2 si 3 minute,amestecind din cind in cind si asezonind-o cu piper si sare,dupa gust.servim cald,cu carne de pasare ,peste sau chiar de porc,nu inainte de a pudra garnitura de varza cu fulgi de migdale rumeniti.
………………………………………………………………………..
si sa nu uit,daca ii faceti o vizita lui Cami si votati unul din faimoasele si frumoasele ei torturi,s-ar putea sa va treziti la usa cu tort cadou ,ce ziceti,va tenteaza?pe mine rau…:))
enjoy!:)

11 thoughts on “VARZA DE BRUXELLES (BRUSSEL SPROUT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *