PORC CU CIDRU SI MERE(PORK WITH CIDER AND APPLES)

toamna si-a intrat deplin in drepturi,chiar si in bucatarie.alte arome,alte mirosuri ,alte consistente,alti timpi de gatire…merele sint la mare cinste,nu numai ca desert sau gustare ci si ca garnitura la felurile principale.sau ca bautura.azi v-am pregatit mere cu porc gatit in suc fermentat de mere.
va va tenta,oare,toamna mea din farfurie?
ingrediente pentru 3 persoane:
cca 600 carne de porc cu os si un pic de grasime pe margine,
200 ml cidru,
4-5 mere,cu tot cu coaja,desfacute felii si curatate de casuta cu seminte,
2 linguri ulei de masline,
1 lingura cu ierburi de provence,
1 lingura cu unt.
sare,piper,dupa gust.
asezonam carnea cu sare,piper si ierburi de provence.
incingem uleiul intr-o tigaie antiaderenta si rumenim carnea ,sub capac,pe o parte si pe cealalta ,cca 4-5 minute pe fiecare,la foc mediu.dupa care stingem totul cu cidru,deglasam tigaia si transferam continutul ei in oala sub presiune.fierbem acolo totul,cu supapa inchisa, pret de 30-40 minute.punem oala in apa rece,rezervata in chiuveta,pentru a o putea deschide in conditii de siguranta si repede.
intre timp,merele,necuratate de coaja,dar cu casuta simburilor scoasa si taiate felii,le gatim intr-o tigaie in care am topit lingura de unt,cca 3-4 minute pe fiecare parte la foc mic.untul va fi absorbit,adunam intr-o parte de tigaie toate merele si in acest moment putem adauga carnea si zeama din oala .aducem la fierbere si lasam asa,la foc foarte mic,pina cind sosul scade si capata un pic de consistenta.in acest timp,mai intoarcem carnea o data.servim cald,cu un orez cu bob lung fiert simplu,paste de orez sau ce va mai inspira pe voi.si va place,bineinteles!:)
enjoy!

16 thoughts on “PORC CU CIDRU SI MERE(PORK WITH CIDER AND APPLES)

  1. Ana Maria Ciolacu

    Eu adooor combinatia de porc cu mere. Chiar anul trecut de Revelion am facut un arrosto umplut cu mere,bacon si parmezan, cu mere pe langa el. Bun, tare de tot. Asa ca stiu sigur ca ce ai facut tu acolo e de o bunatate rara! Pupicei, scumpa! xoxoxo

    Reply
  2. crisdunne

    Pentru mine e o combinatie neincercata pana acum. Am doua intrebari:
    1. Cidrul e o bautura alcoolica? gen vin?
    2. ce inseamna "a deglasa" o tigaie?:)
    Multam.

    Reply
  3. alison

    multumesc,ana maria!:)da'ce minuni ai gatit tu acolo,eu sunt o biata cenusareasa in simplitatea cu care am facut-o!:)te pup si eu!:)

    Reply
  4. alison

    crisdunne,da,cidrul e bautura rezultata din fermentatia sucului de mar,slaba si acidulata,in genul unui spumant ,cam…iar deglasatul inseamna sa adaugi vin(cel mai des),apa,zeama de supa,suc de lamiie,intr-o tigaie in care ai rumenit ceva carne si sa raschetezi cu spatula ceea ce s-a depus ,omogenizind cu lichidul adaugat "razatura".sper ca am fost explicita…asta va forma un sos

    Reply
  5. Dan si Ionela Dumitru

    Noua ne place foarte mult combinatia de porc cu sosuri din fructe, preferate fiind combinatia de mere cu caise, mamei soacre ii place combinatia de porc cu mancarea de gutui. Ne-ati deschis toate simturile. Multumim.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *