SMOCHINE IN SIROP DE VIN ROSU(POACHED FIGS IN RED WINE)

deseori mi-am propus sa fac pere in sos de vin rosu,dar momentul a tot fost aminat si perele mincate de zor,am in casa doi devoratori de acest fel de fructe.acum ,cu smochinele,a fost mult mai simplu,se maninca 1-2 ,restul imi revin mie…ceea ce nu poate decit sa ma incinte,eu fiind o mare amatoare de ele,dupa cum va spuneam si aici.astfel se face ca am avut prilejul zilele trecute sa pregatesc acest desert delicat care merge de minune insotit de o cupa de inghetata,acum cind vara se ingina cu toamna si racoarea serii si a diminetii cu soarele ,uneori torid,al amiezii.

ingrediente pentru 6 persoane:
-12 smochine mari,ferme,
-100 grame de zahar,
-2 linguri cu miere,
-1 baton scortisoara,
-1 pastaie de vanile,
-500 ml vin rosu.
se pun la fiert,timp de 15-20 minute,vinul amestecat cu mirodeniile(scortisoara si pastaia de vanilie,sectionata in 2 ,pe lung),zaharul si mierea.apoi ,adaugam si smochinele curatate de pielita(sau nu,eu am facut-o si nu chiar atit de estetic,se si vede asta!:))si le fierbem in sirop 5 minute,la foc moale.dupa care le scoatem si le lasam sa se scurga.siropul il lasam la foc mic,inca 10 minute,sa se reduca si sa capete consistenta,nu inainte insa de a scoate din el batonul de scortisoara si pastaia de vanilie.
se monteaza cite 2 smochine pe farfuria de desert si se toarna peste ele sirop cald .daca ne place inghetata,putem adauga o cupa,pe care turnam de asemenea, sirop.cea de vanile ar fi o alegere pe placul meu,de exemplu,sau chiar una de mure…
enjoy!

16 thoughts on “SMOCHINE IN SIROP DE VIN ROSU(POACHED FIGS IN RED WINE)

  1. Mihaela

    Oh, boy, cum arata! superba prezentare! doar ce am terminat si eu de facut dulceata de smochine cu vin si otet balsamic, asa buna combinatie. Trebuie sa ma duc sa mai iau smochine 🙂

    Reply
  2. Delicioasa

    In familia mea numai sotul meu mananca smochine 🙂 Le adora! Cred ca merita un rasfat atat de delicios precum smochinele acestea in vin rosu 🙂

    Reply
  3. Lia

    Smochinele sunt printre preferatele mele,cu toate ca nu sunt prea aromate .
    Reteta si imaginea m-au facut sa inghit in sec .

    Reply
  4. Marcel Iorga

    Superb desertul!
    Si are si vin rosu …..! Exact cum imi place.

    Noi suntem fani la deserturi cu smochine, prosciuto, mascarpone, scortisoara si sirop de artar! 🙂

    E clar ca mi-ai dat de lucru pentru weekendul asta!
    🙂

    Reply
  5. pansy

    nu mai stiu daca ti-am spus ,dar in primavara asta am plantat doi smochinasi in curte a mine,in speranta ca se va prinde unul.s-au prins amandoi.nu stiu cand vor face ei fructe,da’atunci cu siguranta am sa fac reteta ta,sunt curioasa.la noi,precum bine stii,smochinele la piata sunt cam scumpe.

    Reply
  6. Brindusa

    Se pare ca saptamana asta amandoua am avut acelati gand: sa folosim cat mai bine vinul rosu. Tu pe smochine, eu pe pere 🙂
    Arata demential poza aia. Da parca ziceai ca pui 2 smochine la portie, nu 6. Sau aia e portia ta? 😛
    Hugs & kisses

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *