SHAKSHUKA CU VINETE(EGGPLANT SHAKSHUKA)
cu o origine disputata intre algeria si tunisia,israelul sarind si el in revendicarea acestei retete(dar se pare ca acolo a ajuns prin evreii din tunisia),shakshuka este impamintenita in tarile maghreb-ului ,un fel foarte simplu de gatit si gustos, servit la micul dejun si care reprezinta in fapt oua-ochiuri facute in sos de rosii cu ardei iute,condimentate de obicei fiind cu chimion.
inspiratia zilei de ieri,cind eu am pregatit-o pentru masa de prinz,a fost adaugarea unei mici vinete si a unui ardei gras rosu,trebuind sa renunt la ardeiul iute din meniul meu ,pentru o perioada.asa ca ma intreb daca sa-i spun shakshuka sau menemen,un fel similar,traditional turcesc…
ingrediente:
2 oua,
1 ceapa ,
3 catei de usturoi,
3 rosii,
1 ardei gras rosu,
1 vinata mica,
1 lingurita rasa curry,
1 lingurita rasa ras-el-hanout,
3 linguri ulei de masline,
100 ml apa,
sare,piper,dupa gust.
intr-o tigaie anti aderenta incingem uleiul de masline si la foc mediu gatim ceapa tocata marunt pina cind devine moale si traslucida,apoi adaugam usturoiul tocat marunt si il lasam si pe el cca 1 minut,ardeiul gras tocat cubulete,vinata fara coaja,tocata la fel si sotam totul cca 2-3 minute,dupa care adaugam si rosiile(in cazul meu cu pielita si seminte,voi puteti alege varianta fara!),le gatim cca 3 minute,amestecind din cind in cind.asezonam cu sare si piper,curry si ras-el-hanout ,adaugam si cca 100 ml de apa ,aducem la fierbere si reducem la mic focul, lasind sa fiarba legumele pina cind se inmoaie bine de tot.la sfirsit spargem ouale,adaugindu-le deasupra amestecului de legume,acoperim iar cu capac si gatim in jur de 3 -5 minute,in functie de cit de tare ne place galbenusul.mie imi place sa ramina moale si sa ma servesc din el cu lipie crocanta sau bagheta.
enjoy!
acest post participa la provocarea DULCE ROMANIE a lunii septembrie,gazduita de BETTY’S KITCHEN,o initiativa a mihaelei,DE PRIN LUME ADUNATE ,initiativa care luna viitoare va implini deja un an!
minunat arata! ah, si cu bagheta proaspata cred ca e fabulos de mancat!
Ce ma bucur ca am mai gasit o intrebuintare ptr ras el hannouth. Si sotul meu face ceva asemanator dar fara condimente. arata super apetisant!
Arata delicios. Trebuie incercata.
Ce apetisant!!!!!!!!!
nu stiu de unde provine dar sigur e delicioasa mancarea.pup
That is a dish I love! Your shakshuky looks magnificent and so scrumptious.
Cheers,
Rosa
Arata excelent! As folosi doar alte condimente. La noi curry nu are succes.
Pupici si o saptamîna minunata :*
Delicios arata!!
O bunatate 🙂 Eu am "indraznit" sa iau o shakshuka (simpla, cu rosii) la mic dejun in Israel. A fost o nebunie! Evident, a trebuit sa sr peste lunch, pentru ca a fost mult prea satioasa 🙂 Dar tot as renunta la un lunch pentru o eggplant shakshuka 🙂
si eu le aveam in plan demult – bine ca mi-ai amintit! arata delicios :*
Ce bunatate si ce bine arata!!! Yummy! Pupici!
ce-mi place ca la tine gasesc mereu retete noi si "exotice". Mersic pentru inca o minunatie.
I love this! Absolutely delicious version here 🙂
I hope you are having a wonderful week
iaca,eu am facut asta seara mancarea asta,fara ras el hanout si n-am stiut.
Hi Simona, hope you're well dear. The picture of your meal looks incredibly delish. Thanks & you're having a fabulous time there. ((hugs))
Blessings, Kristy
Eggplant shakshuka is one of my favorites for breakfast! Yours looks lovely!