SCOICI DE MARE CU EMMENTALER (SEA ALMONDS WITH EMMENTAL CHEESE)


denumite in franceza”amandes de mer “(migdale de mare) si necunoscute limbii romane(inca ,sau poate nu sint eu destul de informata,cu toate ca am intrebat si-n stinga,si-n dreapta,la persoane avizate),desi traducerea ar putea foarte bine sa fie adoptata,eu vazind similitudini intre ele si migdalele aflate in coaja,aceste scoici cunosc in franta si denumirea populara de “stridia saracului”,putindu-se consuma prin urmare in stare cruda si la preturi mai mici decit celebrele bivalve despre care aminteam si aici.

eu inca nu m-am dedat la asa degustari,desi bogata nu sint,nici pe departe 🙂 ,insa le-am preparat ,intr-o frumoasa si insorita zi a acestei toamne…
ingrediente:
2 duzini(2×12)scoici “amandes de mer”,
200 ml vin alb,
3 esalote tocate marunt,
50 grame unt,
150 grame smintina(15% grasime am folosit eu),
100 grame emmentaler ras pe razatoarea mica,
2 linguri de patrunjel verde tocat,
piper.
intr-o oala se pun vinul si scoicile,la foc viu, iar in 5 minute scoicile se vor deschide.le scurgem si le rezervam la cald,iar in lichidul ramas adaugam untul si esalotele tocate si le fierbem ,la foc moderat ,pina cantitatea de lichid se reduce si esalotele sint gatite.in acest moment luam de pe foc oala si adaugam smintina,brinza,patrunjelul.amestecam bine,pina la dizolvarea emmentaler-ului in masa lichida si asezonam cu piper.
cu o lingurita,strecuram acest amestec prin deschizatura fiecarei scoici si le umplem astfel pe toate,depozitindu-le intr-un vas termorezistent.dam vasul la cuptorul incalzit la 180 grade,functia grill,timp de 1-2 minute,nu mai mult,pentru a evita consistenta “de cauciuc” a scoicilor supra-gatite.vom obtine scoici frumoas rumenite si plutind intr-un sos delicios,pe care va invit sa le serviti calde,cu bagheta sau cu cartofi pai (facuti la cuptor,nu prajiti!)!
enjoy!

17 thoughts on “SCOICI DE MARE CU EMMENTALER (SEA ALMONDS WITH EMMENTAL CHEESE)

  1. Florin

    treaba e chiar putin mai confuza, deoarece scoicile din linkul tau sunt alta specie, numita cockles in engleza (coques in franceza), care desi sunt traduse vongole in italiana (by Google), ele nu sunt acelasi lucru cu vongolele la care ma referam eu, care in engleza se numesc clams iar in franceza palourdes. anyway, proaspete sa fie, zic eu, ca mai putin conteaza cum se numesc :)))

    Reply
  2. Anonymous

    Wow , desi nu am gustat inca asa ceva, daca as avea aceasta farfurie in fazta nu cerd ca as rezista, ata de bine arata !!!
    Teodora

    Reply
  3. yafa

    Ce aratoasa si frumoasa reteta ai facut! Eu nu sunt mare mancatoare de palourdes, dar astea prea imi fac cu ochiul!O dupa amiaza frumoasa

    Reply
  4. Juls

    I'm not usually a fan of oysters or oyster-like foods but you make this look and sound delicious and I love emmental so much! What a lovely recipe.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *