SALATA DE NAPI (TURNIP SALAD)

am citit despre napi in multe carti de bucate ale mamei mele,dar cum in zona noastra nu se cultivau (banuiesc din cauza frigului),nu i-am avut la indemina niciodata.folositi inca din grecia antica,atit ca aliment,medicament dar ca si si furaj,napii au avut in alimentatia europenilor acelasi rol pe care il au astazi cartofii.
e bogat in zaharuri,proteine,lipide,foarte multe saruri minerale,vitamine,celuloza,fiind recomandat in medicina traditionala ca diuretic si expectorant.
eu am facut o simpla salata , o sugestie pentru perioada rece ce urmeaza.
ingrediente pentru 4 persoane:
-2 napi,feliati cit de fin reusiti,sau chiar dati pe razatoare,necuratati de coaja,
-3linguri de ulei de masline,
-3 linguri de vin rosu sau otet din vin rosu,
-sare,piper,dupa gust,
-un buchet mic de patrunjel verde,tocat.
pe un platou asezam napii feliati si ii stropim cu dressing-ul obtinut prin amestecarea uleiului,vinului,sarii,piperului.depozitam peste noapte platoul in frigider,iar a doua zi putem consuma salata.nu inainte de a-i adauga si putin patrunjel verde,tocat.
enjoy si un week-end pe cinste!:)

8 thoughts on “SALATA DE NAPI (TURNIP SALAD)

  1. pansy

    mai alison,asta cu napii nu e in bucataria romanilor cred,ca erau folositi ca furaje pentru animale.am avut o parte de familie agricultoare,da'astia nu erau pentru mancat.cand eram mica chiar am fost la recoltat.e o inventie englezeasca in gastronomie zic eu,lasa ca nici frantujii nu erau bine hraniti de mancau tot ce misca,ca chinezii,da'in alt fel.asta nu inseamna ca n-or fi buni.ma

    Reply
  2. alison

    sarah,curaj!:)
    pansy,draga mea,pina a ajuns cartoful din america pe plaiul mioritic,te asigur ca napi am mincat si noi…si animalele.si mai sint retete cu napi,pusi in tocane,supe,umpluti cu carne,chiar si in bucataria noastra.:)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *