DULCEATA DE SMOCHINE (FIG JAM)


iubesc cu disperare aceste fructe ,nu stiu a spune de ce,insa…totul se invirte in jurul senzatiei,cred…sunt de o frumusete ciudata,fragile,cu parfum discret si de o consistenta unica .a le gati imi pare de multe ori blasfemie.sa le savurezi proaspete, simple,cu prosciutto crudo ,cu brinza feta imi par experiente gustative mult mai interesante.
si totusi ,daca vezi ca sint cam multe si incepe sa le paleasca din frumusete si prospetime,cea mai simpla cale de urmat pentru a lor salvare e”fig jam”-dulceata de smochine!:)
ingrediente(pentru 3 borcane de 400 grame ):
1 kg smochine proaspete,spalate ,uscate,cu codita taiata,facute cubulete,
1/2 kg de zahar tos,
100 ml apa,
zeama unei lamii,
1/2 lingurita de scortisoara,
1 pastaie de vanilie,
punem la fiert apa cu zaharul,iar cind clocoteste adaugam scortisoara,pastaia de vanilie taiata-n doua(pe lung) si apoi zeama de lamiie .adaugam smochinele si lasam totul sa fiarba in jur de o ora si un sfert-o ora si jumatate chiar ,la foc mic,din cind in cind mai amestecam prin compozitie .dupa acest timp,punem citeva picaturi de dulceata pe o farfurie,daca ele capata consistenta si curg mai greu cind se racesc, actiunea “fig jam”poate fi considerata incheiata.un alt “simptom” al finalului este ca si bucatelele de smochina devin transparente.
in borcane spalate si sterilizate in cuptor,se transfera dulceata,se inchid etans cu capacul si se lasa la racit intoarse invers,pe capac.cam asta e povestea “fig jam”-ului facut exact cu o zi de inceputul toamnei…ce-a mai trecut si vara asta!si ce mult este pina la urmatoarea!:(
cri-cri-cri…

20 thoughts on “DULCEATA DE SMOCHINE (FIG JAM)

  1. Vasi

    Si mie imi plac smochinele la nebunie, dar smochinul meu se chinuie sa faca vreo 10 fructe si pentru dulceata imi mai trebuiesc, ehe.
    A ta arata foarte tare si te inteleg de ce iti place asa mult. Eu sunt singura din familie care le iubesc, noroc de mine ca nu am concurenta :))
    Pupici!

    Reply
  2. sarah

    unde gasesc eu smochine proaspete acu???tare fain arata.nici nu vreau sa ma gandesc ce gust minunat are .vreauuu si eu .plizzzzzz.pupicei

    Reply
  3. Delicioasa

    Vreau si eu dulceata de smochine,Alison. Cred ca este o nebunie cu foie gras… De cand ai scris pe facebook de combinatia asta, numai la ea ma gandesc 🙂 Te pup!

    Reply
  4. maya

    Tot am spus ca fac si eu odata. Smochinele frumoase costa destul la noi. SI alor mei nici nu prea le plac. Poate o pun de 2-3 borcanele 😀
    Arata super! Pupici!

    Reply
  5. Apa.Faina.Sare.

    desi trebuie sa recunosc ca arata minunat dulceata asta, nu cred ca as putea face vrodata dulceata din smochine. oricat de multe as avea (si sunt ani in care smochinul din gradina face nesperat de multe fructe), le mananc proaspete. lumea din jur stie ca sunt innebunita dupa ele, si ma rasftata lasandu-mi-le mie pe toate.

    Reply
  6. modniza

    delicios! la noi iarna merge dulceata de minune, fiecare seara cu ceai bun. ai facut vreodata dulceata din coaja de pepene rosu ? eu faceam des in tinerete, iese ca o miere. puup

    Reply
  7. Andreea

    am trecut sas-ti multumesc pt idee. am facut duminica, dulceata mea e rosiatico- transparenta, superba. imi potolesc pofta de dulce cu o lingurita de dulceata si-un miez de nuca. 🙂

    Reply
  8. baker

    Website-ul tau este extraordinar iar retetele… ce sa spun. Trebuie sa incerc si eu cateva cat de curand. 🙂 Thanks for sharing!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *