CLAFOUTIS CU SMOCHINE( FIGS CLAFOUTIS )
stiu ,v-am mai spus-o ,dar trebuie sa ma repet,nu pot sa tin asta in mine,ador aceste fructe ,cu forma lor bizara,parca de inima prea-plina,cu miezul moale, samintos si dulce ,cu parfum delicat,abia perceptibil,atit de feminine,mereu ascunse privirilor , iesind cu indrazneala la iveala printre frunze cind sint coapte sa ne ofere un prinos unic si fascinant,mereu.
si daca as putea ,imbratisind un smochin ,sa-i simt seva urcind si coborind,primind lumina soarelui,caldura,desfacind primii muguri si primele flori,desavirsind primele fructe si acceptind resemnat frigul ,in asteptarea noului anotimp cald,poate ca as ramine acolo mereu ,martor al miracolului perpetuu … dar cum asta tine deja de idealul unei senzatii ,la modul practic nu pot sa va ofer decit un clafoutis in care prinosul delicat al citorva smochine violet este covirsitor. enjoy!
ingrediente:
12-13 smochine,taiate in 2,
3 oua,
80 grame zahar,
100 grame faina,
2 linguri maizena(amidon de porumb),
2 linguri de pudra de migdale,
200 ml lapte,
2 pliculete cu zahar vanilat,
1 virf de cutit de sare,
1 lingurita de unt.
cu lingurita de unt se tapeteaza forma de copt si se aseaza in ea smochinele taiate,asa cum va doriti.pentru aspectul estetic,eu nu am taiat coditele smochinelor si le-am dispus radial,codita transformindu-se intr-un real sprijin pe marginea formei,care a impiedicat ridicarea fructelor din ordinea dorita la turnarea aluatului,care este lichid.
se bat ouale si se omogenizeaza,apoi se adauga rind pe rind zaharul,faina,maizena,pudra de migdale,sarea si zaharul vanilat. amestecam cu mixerul maximum 2 minute,timp in care incorporam si laptele in compozitie,in citeva transe,amestecind.aluatul obtinut se toarna peste smochine cu atentie,sa nu le deranjam si se da la cuptorul preincalzit la 180 celsius,intre 45 minute si o ora(depinde de cuptor) ,pina prajitura e rumena si compozitia legata.se lasa la racorit si apoi se pudreaza cu zahar,dupa care prajiturica poate fi servita.
reteta de fata a fost inclusa in meniul de 6 ani al unui copil,propus de mine pe Qbebe.ro,la rubrica retete bebelusi si copii ,o rubrica ce vine in sprijinul mamicilor cu fel de fel de idei de meniuri si unde eu am gasit o delicioasa reteta de pui cu smochine pe care sper sa o abordez cit de curind in coltul meu de bucatarie.
Simona, ce prezentare frumoasa a smochinelor! si mie imi plac foarte mult, asa dulci si moi si aromate, aproape ca uit de ele restul anului si apoi "ne regasim" in septembrie 🙂 Imi place si ideea de clafoutis, a ta arata asa bine! Un week-end minunat!
Un deliciu,felicitari Alison!Pupici!
OF, mie nu prea imi plac smochinele, dar tarta ta arata atat de minunat, incat parca le-as mai da o sansa 🙂
O zi frumoasa!
Foarte bine arata. Am vazut multe retete cu smochine, insa aici nu se gasesc din pacate.
Superba prezentare!
vai ,vai ne omori cu smochinele.vrei sa intram in criza de pofta:))
arata tare bine.pupicei
Da chiar ca am ghicit-o ieri cu Clafoutis. Saru-mina pt reteta.O zi buna!
minunata reteta. Sa stii ca o s-o fur! Intrebare: pielita n-a fost prea tare?N-ar trebui scoasa?
Hugs& kises
Ce bunatate!! Superba prezentarea! Pup!
Minunat desert! O seara placuta!
va multumesc mult tuturor!:)
@brindusa,nu ,pielita nu a fost tare,a fost foarte bine asa.:)
iaca ma intrebam ce o sa faci cu smochinele cumparate !am aflat si-mi place.abia astept sa creasca smochinii mei,maine ii pozez.probabila ca peste 10 ani o sa am si eu smochine.!!!!!
I share the same love for figs but unfortunately these are among the fruit that are high in calories so I have to stay away from them. Your clafoutis is something I would love to try one day.
GORGEOUS!
Just beautiful! Figs are so pretty and always adore a gorgeous clafoutis…
Muy hermoso sobrenatural adoro los higos,lucen absolutamente bellos, paracen una pintura ,agradables fotos me encantan,abrazos grandes.