ANDIVE CU JAMBON(ENDIVES WITH HAM)

azi va prezint un mod uzual de a gati andivele de catre francezi,o reteta facila si destul de rapida,cu rezultate savuroase , care se potriveste de minune anotimpului ce tocmai a inceput si care ne sa prilejul sa incingem cuptorul,atit de neglijat/evitat in perioada de vara si de care cred ca ne era dor multora din noi…

ingrediente pentru 3 persoane:
6 andive,
6 felii de jambon,
150 ml lapte,
150 ml smintina,
100 grame brinza comte ,rasa ,
2 lingurite de maizena(amidon din porumb),
optional:zeama unei lamii,
sare,piper,nucsoara,dupa gust.
andivele se fierb in apa cu sare,cca 20-30 minute,pina cind furculita intra cu usurinta in ele,iar daca ne deranjeaza gustul lor un pic amarui,adaugam la fiert si zeama de lamiie.pe mine nu ma deranjeaza deloc,asa ca le-am fiert simplu .se scot din apa apoi si se lasa la scurs intr-o strecuratoare,bine,bine de tot.intre timp noi preparam sosul.peste maizena,adaugam progresiv laptele rece si o dizolvam,cu un mic tel,apoi punem vasul pe foc si sub amestecare continua(pentru a nu face cocoloase) obtinem consistenta unei budinci.luam vasul putin de pe foc,incorporam smintina,il readucem pe foc si la fierbere,asezonam cu sare ,piper si nucsoara rasa ,dupa gust,apoi adaugam si brinza,amestecam ,omogenizam si luam de pe foc vasul.de specificat ca focul va fi la mic in toata perioada prepararii sosului.
daca andivele sint scurse de apa,se invelesc in felii de jambon,pe care le prindem cu cite o scobitoare.intr-un vas termorezistent,punem 1/2 din sosul obtinut,apoi pe el plasam andivele infofolite in jambon,restul de sos il turnam peste ele si dam totul la cuptorul preincalzit la 180 celsius,cca 15 minute.servim cald ,in compania unui vin alb sau chiar unui beaujolais,pofta buna!
enjoy!

11 thoughts on “ANDIVE CU JAMBON(ENDIVES WITH HAM)

  1. pansy

    trebuie musai sa le incerc,desi jumatatea mea nu este fan andive.dar gatite ca si garnitura la foie gras,a mancat cu placere.

    Reply
  2. simona

    multumesc mult tuturor de aprecieri!:)
    brindusa ,comte seamana intrucitva cu cascavalul,insa e maturata mai mult,pe a mea scria 6 luni.daca nu gasesti,o poti inlocui si cu emmentaler sau cu cascaval simplu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *