TAPENADE DE MASLINE VERZI (GREEN OLIVES TAPENADE)


o reteta tributara ca origine regiunii franceze provence,unde tapeno inseamna capere,acestea din urma fiind raspunzatoare de transformarea unei paste de masline care dainuia din antichitate (cind au fost consemnate primele retete ,combinatii ale pastei cu ulei de masline ,otet si aromare cu fenicul ,coriandru,cumin,menta) intr-un antreu modern ,servit cu piine prajita sau insotind chiar felurile principale cu carne de pasare,peste sau legume.

exista atit in varianta cu masline negre cit si in cea cu masline verzi ,retetele fiind diverse,indepartindu-se de origini,unele excluzind caperele chiar.:)
multe din ele includ usturoi,suc de lamiie,mustar,ton sau chiar cognac.
eu am incercat sa nu ma indepartez foarte mult de original,nu am excelat in executie (voi persevera si va voi arata data viitoare cu siguranta un rezultat mai bun) dar compozitia per total a avut un gust foarte bun,borcanelul din imagine fiind “rezolvat”rapid,in sensul golirii,desigur ,de catre unii din noi.:)dupa care am fost acuzata de coruptie de la dieta…
ingrediente pentru 3-4 persoane:
-150 gr masline verzi,fara simburi,
-2 fileuri de ansoa,
-1 lingura de capere conservate in saramura,scurse,
-30 ml ulei de masline,
-1 lingura cu virf de pudra de migdale,
-piper negru proaspat macinat,
-1 lingurita de oregano uscat.
maslinele se taie bucati cit mai mici si se mixeaza impreuna cu caperele si fileurile de ansoa taiate bucati mici,la robot,apoi se adauga pudra de migdale,mixam iar,incepem sa adaugam uleiul ,putin cite putin,mixind alternativ. in final adaugam piperul si oregano si actionam inca o data butonul robotului.daca nu consumam produsul pe loc ii putem adauga putin ulei deasupra,dupa ce il depozitam intr-un vas adecvat,acesta formind o pelicula ce impiedica procesele de oxidare si contactul cu bacteriile.
enjoy!

7 thoughts on “TAPENADE DE MASLINE VERZI (GREEN OLIVES TAPENADE)

  1. gaby_d

    Am facut si eu odata , dar cu masline negre.
    Mi-a placut foarte mult,insa mofturosii mei au strambat din nas, ca n-are carne :))))
    Foarte fain prezentata!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *