MOULES MARINIERES

unul din cele mai populare moduri de a prepara midiile ,in franta(dar si belgia),moules marinieres ,o mincare situata in topul preferintelor francezilor ,usor de gatit,mai greu de pre-gatit… ma refer ,desigur,la curatarea midiilor ,care presupune “eradicarea barbilor”,dar si a midiilor sparte sau deschise.eu le pun in apa rece si sub jet continuu de apa le spal cu un burete aspru,daca e armat si cu sirma,e si mai bine.arunc tot ce inseamna midie deschisa,nu le mai ciocanesc cu degetul si nu insist,nu vreau sa risc o toxiinfectie alimentara…regula pe care o respect cu sfintenie in cazul lor este aceasta ,plus cea de la sfirsitul gatitului,cind le arunc pe toate cele care nu au binevoit a se deschide.trebuie sa mai specific ca am utilizat midii proaspete,ne aflam temporar pe coasta de vest a frantei,la atlantic, unde scoicile,stridiile,melcii si alte vietati intrunite generic sub titlul fructe de mare le intilnesti peste tot: la pescarie,la piata,la supermarket sau chiar la prieteni.:)
un alt amanunt tehnic este vasul in care gatim scoicile,daca nu avem unul special,folosim o oala incapatoare in care ele sa nu ocupe mai mult de jumatate de spatiu,cu capac.spatiul ramas liber va fi folosit de scoici ca sa se deschida in presiunea creata de aburii fierbinti,de vin ,unt,esalota,ierburi si usturoi.
ingrediente pentru 2 persoane:
1kg de midii(se socoteste un minimum de 1/2 de kg de persoana,dar merge lejer si dublul,daca va plac midiile:),
1 lingura de unt,
1 esalota,tocata marunt,
2-3 catei de usturoi,maruntiti si ei,
2 frunze de dafin si 1 crenguta de cimbru,
100 ml vin alb,demisec sau sec chiar,
100ml de smintina ,
1 buchet mic de patrunjel,tocat,
piper,dupa gust.
mai intii preparam sosul a la mariniere(=sos de vin alb si ceapa):punem la topit lingura de unt in oala in care vom prepara scoicile,iar cind acesta se incinge,la foc mic,inmuiem salota 3-4 minute,apoi adaugam usturoiul si -l tinem si pe el 1- 2 minute.apoi adaugam cimbrul si dafinul,le lasam si pe ele pret de 1 minut,in tot acest rastimp,amestecind din cind in cind cu o spatula.acum e momentul sa stingem totul cu vin,sa dam focul la mare si sa adaugam scoicile.cind vedem ca incep sa iasa aburii printre scoici,cu spatula,amestecam de 2 -3 ori ,sa-si ia fiecare portia de “bautura ” si sos cu unt.punem capacul si lasam 3-4 minute,asa,la foc viu,toate scoicile,timp in care ele se vor deschide,semn ca sunt gatite.indepartam capacul si adaugam smintina si patrunjelul tocat,amestecam bine si luam de pe foc.rezervam la cald scoicile si nu uitam sa le aruncam pe cele nedeschise!sosul ramas,din care scoatem dafinul si cimbrul, il asezonam cu putin piper si il mai lasam sa se reduca la 1/2 pe foc,dupa care il distribuim uniform pe scoici.traditional ,scoicile acestea se servesc cu cartofi pai prajiti ,dar mie imi plac mai mult cu bagheta proaspata si crocanta,care inmuiata in sosul cu pricina are un gust absolut unic.pofta buna!
enjoy!:)

11 thoughts on “MOULES MARINIERES

  1. Andreea

    yummy!!
    te invidiez pt malul oceanului 🙂 🙂

    C'est vrai ca desi-s minunate curatatul midiilor e un 'sport' ucigator 🙂

    Eu mi-am promis sa nu mai activez pe frontul asta dupa ce-am stat o ora peste chiuveta sa curat 3 kg de midii.

    WE fain s-aveti!

    Reply
  2. Brindusa

    trebuie neaparat sa comentez si aici, SUUUUPEEEER! si ma bucur mult ca profiti din plin de locul minunat unde esti acum (culinar vorbind) 🙂

    Reply
  3. Vale

    Delicioase! Noi de obicei mancam asa ceva la cafeneaua belgiana unde se servesc direct din oala.. Am mancat preparate si cu bacon in sosul ala demential!
    Prezentarea, ca de obicei de milioane..
    Pupici

    Reply
  4. alison

    multumesc !:)sunteti tare dragute!
    vale,tot din oala se servesc si aici, oale negre ,pe care scrie cu litere italice,moules…:)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *