SARDINE & SPARANGHEL PENTRU "DULCEA ROMANIE"(SARDINES &ASPARAGUS FOR "SWEET ROMANIA "CHALLENGE)

sunt mai multe pescarii in oras,obisnuiesc sa le adulmec pe toate ,dar nimic nu se compara cu pestele cumparat de la piata…ca sa ajuns la “les halles”,unde il gasesc, strabat toata piata charles de gaulle,unde ,pe o distanta de 1km,vinzatorii si producatorii isi expun produsele:fructe,legume,dulceturi,cirnaciori din carne cruda uscata,feluri si feluri de brinzeturi,vinuri,piine,briose.ingredientele specifice bucatariei arabe sunt si ele reprezentate de standuri cu o mare de condimente,fructe uscate,masline,naut ,linte,uleiuri,inclusiv frunze de vita- de- vie pentru sarmale.
nu lipsesc rotisoarele cu pui si curcan,iepure si prepelita,paella cu pui sau fructe de mare.pe marginea supradimensionatului vas de paella ,isi tin clestisorii crabi sau homari…
piata e unul din locurile importante de socializare din micul oras,unde cu mic cu mare,in 3 zile din saptamina,localnicii vin si isi cumpara produse proaspete.mare mi-a fost la inceput mirarea cind am vazut venind o multime de persoane cu marcante dizabilitati fizice,in carucioare sau cu cite 2 bastoane…dar am inteles ca acolo,sub soarele care inunda piata de stralucire ,in freamatul pestrit al diminetii ei regasesc mereu aceeasi frumusete a vietii. multa, multa lumina, zimbete,sporovaieli, vreo doi vinzatori cu voci inalte ,dar guturale, care fac sa rasune piata si-ti ofera cite ceva…cel mai des ,in aceasta perioada,capsune si zmeura…sau cirese…sau sparanghel.vesnica poveste,cumperi 2 primesti 3…se merge lent,agale,se degusta,brinza,cirnaciorii,vinul…se cumpara bob si sparanghel cu precadere,esalote,buchetele de plante aromatice:dafin proaspat,rozmarin ,cimbru,cepsoara,flori si baghete,felii de briosa presarate cu migdale maruntite sau zahar candel…
si asa ajung la halele acoperite,unde se afla pestele,proaspat pescuit din atlantic…dar pina la el mai am…iar brinzeturi,miere naturala,carne de porc si de vita,iepure,rata,prepelita ,terine de casa,foie gras si confit de rata,jamboane,sunca cruda uscata,toate produse in gospodariile taranesti.
piata de peste ofera stridii,asezate dupa marimi,in ladite ornate cu felii de lamiie,apoi scoici,melci ,creveti ,homari,languste,niste crabi mici de tot care misuna prin ladite si din care am inteles ca localnicii fac supa sau omleta .speciile de peste sunt si ele atit de diverse,pentru multe din ele am cotrobait pe net ca sa aflu ce sint…promit ca intr-o zi am sa imi iau si aparatul foto la mine,in speranta ca pot face niste poze:merlan,specii de merlucius si rechin, cod,somon,sardine,macrou,dorada,chefal,ton,limba de mare,pisica de mare,rosioara, si multi,multi alti pesti,in special plati, pe care nu stiu sa-i denumesc in limba romana.
se gaseste si peste filetat deja ,expus intr-o mare varietate, fileurile de sardine imi par cele mai simpatice, stau cuminti si argintate,un pic evazate la virf,dispuse pe folie si gheata intr-o insiruire perfect ordonata.
de cind am adastat pe aici am primit si recomandari de unde sa cumparam cel mai proaspat peste,de la sebastien.sebastien e un tinar dragut,cu ochelari…niciodata nu vinde el marfa ci angajatii sai.el face atit munca grea cit si cea de finete:curata pestele de solzi,intestine si il fileteaza.din cind in cind ,daca e aglomerat,il mai ajuta cineva…azi am cumparat de la ei sardine si rosioara,toate gata de pus in tigaie.si cum aveam deja cumparat si niste sparanghel ,in drumul catre casa (plin de bunicute pe biciclete,din ale caror cosuri se inalta virfuri de bagheta,tulpini de telina si flori de gradina) numai asta am vazut in fata ochilor:sparanghel perpelit in ulei de masline,crocant si verde,alaturi de sardine prajite,crocante si ele…
asa ca ajunsa acasa,nu am avut decit sa pregatesc prinzul pentru 3 persoane…am incins citeva linguri(3) de ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta ceva mai larga si am sotat citeva minute,vreo trei , cele 500 grame de sparanghel(spalat si uscat,taiat la baza,in rest a fost perfect,nimic fibros in el!),cu un praf de sare si unul de piper proaspat risnit.
apoi,sardinele,9 la numar,spalate si uscate in prosoape de hirtie le-am dat printr-un amestec format din 3 linguri de faina de griu,3 linguri malai,1 lingura ierburi de provence,sare ,piper si le-am prajit timp de citeva minute(3-4) ,in ulei de masline,pe ambele parti,pina ce s-au rumenit si au devenit crocante.asezam totul pe un platou,stropim si cu putin suc de lamiie,poftiti va rog!
cu acest post particip la provocarea “DULCE ROMANIE“,o initiativa a MIHAELEI,DE PRIN LUME ADUNATE gazduita in aceasta luna pe tarimul canadian de ALINA,EXPLORA CUISINE si care are drept ingrediente sparanghelul si dulcele de leche.
enjoy!

22 thoughts on “SARDINE & SPARANGHEL PENTRU "DULCEA ROMANIE"(SARDINES &ASPARAGUS FOR "SWEET ROMANIA "CHALLENGE)

  1. Micul

    Moammma ce-as manca si eu din sardinele alea.
    Dar mai ales m-as plimba cu voi prin pietele alea.Le ador.
    Va pupam cu mult, mult drag.

    Reply
  2. Nil

    pacat ca la mine in oras, constanta, nu am asa o piata de peste asa ca trebuie sa cumpar de la supermarket:(
    pestele tau arata grozav:) nu sunt fan peste prajit dar cum arata asta sigur vreau si eu:)))

    Reply
  3. Antonina S.

    Arata taare bine… Interesant post.. mai ales pentru amatorii de peste proaspat.. Eu mi-l procur de la tata :)) mi-l trimite colet de la Tulcea.. :)) noroc cu pescarii Deltei..Pupici Alison..o zi frumoasa

    Reply
  4. Zazuza

    vai, cum arata! draga mea, ai reunit aici doua dintre favoritele mele: si pestele, si sparanghelul. asta verde, intr-adevar, nu se curata, doar cel alb. astept cu mare curiozitate o reteta cu sparanghelul violet despre care mi-ai vorbit…

    Reply
  5. Mihaela

    Simona, arata delicios, nu cred ca m-am gandit pana acum sa servesc pestele prajit cu sparanghel (poate si din cauza ca sotul vrea numai mujdei de usturoi:))) Am vazut poze in Franta, v-ati mutat acolo?

    Reply
  6. Alina---Explora Cuisine

    Multumesc pentru participare la provocare Alison, combinatia intre sardine si sparanghel e foarte faina, plus ca mie imi plac la nebunie sardinele! simplu si elegant! si nu pot sa-ti spun cat te invidiez pentru pietele voastre frumoase šŸ™‚

    Reply
  7. pansy

    Alison draga mea,ce-mi placea blogul tau inainte,dar acum abia astept posturile tale.mi-a spus yafa ce si cum,asa ca nu pot decat sa va doresc
    mult noroc si sa fiti sanatosi si voiosi.in minunat loc v-ati asezat!imi pare rau ca am ratat ocazia de a te cunoaste.pupu-te !

    Reply
  8. pansy

    si inca o data ma minunez si ma gandesc ce grozav e internetul!dupa parerea mea este pe primul loc la capitolul inventiile secolului trecut!

    Reply
  9. My Little Space

    Simona, I bet you bought a lot of cheap fresh seafood from the exhibition. And stock up for the rest of the week. The sardin dish looks really yummilicious. Thanks for sharing. Have a great day.
    Blessings,
    Kristy

    Reply
  10. alison

    @nicoleta,multumesc!
    @micule,te pup si mie mi-ar place sa "mirosim"impreuna piata de aici!
    @nil,multumesc!
    @antonina,esti o fericita cu asda colete!
    @zazuza,nu promit,dar poate in curind!
    @claudia,thanks!
    @andreea,pai cu 4 scoici,deja sunt eu in avantaj!:)
    @mihaela,a fost vorba de spontaneitate,nici eu nu mai gindisem la asa asociere.da,acolo suntem…

    Reply
  11. Lia

    Alison,
    felicitari pentru poza si postare.
    pentru cateva clipe,te-am insotit in piata. šŸ™‚
    Poza de exceptie.Nici nu are nevoie de cuvinte.
    Pup si Succes in tot ce v-ati propus .

    Reply
  12. Mari

    I love how this looks, it must be very delicious. I have never had fresh sardines like that. Definitely I would like to taste it.

    Have a great weekend šŸ™‚

    Reply
  13. Ana

    BUna! Vreau sa te intreb,sparanghelul l-ai fiert intai? Asa pofta mi-ai facut cu aceasta postare incat azi fac si eu,dar am sparanghel alb,nu verde :)Multumesc

    Reply
  14. alison

    @multumesc,nu ,nu il fierb.aici doar l-am sotat.alteori il fac la aburi.doar atit.si ala alb ai grija sa-l si cureti,precum pe morcov ,daca are coaja tare.:)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *