SFINTI(SAINTS-RITUALIC SWEET BREAD FOR MARCH 9)


MARCH 9 ,marks the day of the “40 Martyrs (Mucenici or Macinici or Sfinti in Romanian) for orthodox christians. The 40 martyrs were 40 Christian soldiers who refused to be converted by Roman governor Agricolae and were condemned to incarceration and later killed in torture, because they refused the conversion. On this day, special types of pastry are prepared across Romania, in the shape of the number “8” , which marks a stylization of the human form or infinity and the survival of martyrs into eternity.there is also a tradition to drink in this
day 44 glasses of wine…

………………………………………………………………………………………………………………
in moldova ii numim “sfinti” si inainte vreme se faceau in toate casele,azi,in tot mai putine,apelam la comenzi la patiserie sau ii luam de la magazinul de piine din colt.evident ,ei ar trebui sa fie de post,eu i-am facut insa “de dulce”.reteta aluatului este de la cozonacul simplu,nu ma prea pricep la rasucit aluatul si sincer nu cred ca o voi face vreodata…construim niste cordoane lungi,de cca 40 cm,cu o grosime de 1,5-2cm si le impletim in 2 apoi le dam forma de 8,ungem cu ou batut sfintii,ii lasam cca 30-40 minute la crescut in tava si-i dam la cuptor la foc mic,cca 30 minute,cind sunt rumeni ii scoatem si-i pregatim dupa bunul plac.ii pensulam cu miere fluida acum,fierbinti,dupa care ii trintim cu fata-n jos in nuca macinata sau cum i-am facut eu,i-am insiropat,reci fiind,intr-o solutie suprasaturata cu miere si i-am decorat cu nuca de cocos si seminte crude de floarea soarelui,nuca macinata am uitat-o la mama si in oras nu am voie sa merg,decit la anumite ore,stiti voi cum e cu arestul la domiciliu in caz de boala…:)asta-i tot,pofta buna!si nu uitati cele 44 de pahare!cheers!

26 thoughts on “SFINTI(SAINTS-RITUALIC SWEET BREAD FOR MARCH 9)

  1. viorica dinu

    Arata foarte apetisant. La noi nu se fac asa din pacate. Dar cei pe care i-ai facut tu imi plac tare mult. O sa-i incerc si eu, ca un dulce intr-o seara, alaturi de un ceai fierbinte, sau o cana de vin fiert cu scortisoara.

    Reply
  2. Daniela

    Iubita, nu ride de mine, dar am citit doar titlul din paranteze si cum eu sint zero la limbi straine, automat am crezut ca-i ceva bunut cu carne… se vede ca-i miercuri si am trecut pe linga carne cu gindul…
    Arata bine sfintisorii, am crezut ca doar eu ii fac cu aluat de cozonac…

    Reply
  3. Lia

    Nu conteaza cum sunt impletiti.
    Atata timp cat sunt facuti in casa sigur sunt deliciosi.
    Si daca nu spuneai nimic,eu nu remarcam,pentru ca chiar ti-au iesit frumosi.

    Reply
  4. Ivy

    Hi Simona. Your braided bread looks delicious. In Greece we also celebrate the 40 martys today but I don't think we have any similar tradition.

    Reply
  5. My Little Space

    So, this is a tradition bread for the festival. I love to hear about it. Thanks so much for sharing, Simona. Hope you're having a great day.
    Blessings, Kristy

    Reply
  6. pansy

    tare mult imi plac mucenicii moldovenesti !aveam o colega mai tanara la birou care avea o bunica preoteasa in nordul moldovei.ceva atat de buni mucenici si cozonaci moldovenesti,eu nu am mai mancat niciodata.si ai tai arata grozav,cred ca esti tu cam perfectionista!dar am poftit la mucenicii tai!

    Reply
  7. DAVELLA

    Draga Alison, ti-au iesit minunat sfintisorii! Si eu am facut, dar numai 9 si dupa ce i-am mancat calzi cu miere si nuca, mi-am dat seama ca nu i-am pozat saracii de ei… Asa ca la anu' pozele! Multa sanatate si pupici!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *