PRAJITURA HARISSA(HARISSA,ARABIC SEMOLINA CAKE)
avind denumirea identica cu pasta de ardei iuti tunisiana,dar dezmierdind alte papile,mai precis cele sensibile la dulce,harissa este o prajitura specifica orientului mijlociu,care are la baza gris,insiropata ,deloc laborioasa si cu un rezultat deloc de neglijat pentru cei ce sunt in cautarea unui desert rapid .reteta presupune o cantitate apreciabila de zahar,ca mai toate prajiturile specifice acestor teritorii,vezi namoura ,baclava si altele,il puteti inlocui cu zahar brun sau miere,pastrind proportiile necesare.
ingrediente:
3 cani de gris,
3/4 pachet de unt,topit,
3/4 cana zahar,
1,5 lingurite praf de copt,
1 cana de iaurt,
1 lingurita de tahini(pasta de susan)pentru uns tava,daca nu aveti folositi unt,
pentru sirop:
2 cani de zahar,
2 cani de apa,
1 lamiie(sucul),
2-3 lingurite apa de flori de portocal.
pentru decor:
2-3 linguri de fulgi de cocos,
2-3 caise deshidratate,taiate cuburi.
intr-un bol amestecam untul cu grisul si zaharul pina obtinem o masa omogena.in alt bol amestecam praful de copt cu iaurtul si asteptam ca acestea sa-si dubleze volumul(are loc reactia de “stingere” a prafului de copt),citeva minute.apoi adaugam iaurtul peste continutul primului bol si amestecam bine.aluatul obtinut il plasam intr-un vas de copt cu un diametru corespunzator ,astfel incit sa nu aiba o grosime mai mare de 2,5 cm.tot acum putem cu o scobitoare sau un cutit ascutit sa impartim prajitura in romburi sau patrate,iar in mijloc putem sa punem cite o aluna sau o migdala,daca vrem sa-i pastram aspectul autentic,eu am divagat de de la el…
plasam vasul in cuptorul preincalzit,cca 30 minute-40 minute,la foc mic -mediu,depinde de ce aragaz folositi,pina capata o culoare auriu-maronie.
intre timp preparam siropul,amestecind ingredientele intr-o cratita si aducindu-le la punctul de fierbere,dupa care ,la foc mic,fierbem siropul cca 20 minute.
siropul se raceste si se toarna pe prajitura fierbinte,apoi o decoram cu fulgi de cocos si caise taiate,serviti:
si sa aveti o primavara plina de lumina si prospetime!
enjoy!
Chiar ma gandeam la semolina cake π Imi aduce aminte de Maroc…
Imi place foarte mult nou header.
O primavara minunata iti doresc!
pai sa tot incepi primavara asa, cu dulce si soare :)!
Super arata.Pastreaza-mi o feliuta.Pup Iepu.
Alison, multumesc pentru clarificare, chiar am vazut alaltaieri prajitura Harissa in magazin, si eu stiam ca este un condiment, ma intrebam ce si cum π
Sa ai o primavara plina de flori!
Faina prajitura si tentanta dupa cat de usor se face. :)) De unde apa de flori de portocal?
Iti doresc o primavara frumoasa, cu ganduri bune si iubire!
Nu prea sunt mare amatoare de dulciuri dar chiar sunt impresionata de aceasra reteta. Am sa o incerc cu siguranta! O primavara frumoasa sa ai!
Si tie Alison,o primavara minunata ca si prajitura ce ai facut-o!
Love semolina cakes too! Actually we had some today. Very delicious.
Iti doresc o primavara frumoasa si plina de caldura.
this awesome. I am in love this cake. coconut semolina love the combination.
gnam gnam che bontΓ !! complimenti!!!!!!!
my mouth is watering for this one, and boy oh boy would my father (rip) goe nuts over this one too! Thanks lovely photo!
delicious dessert and presentation
oh my goodness,this looks SO PRETTY n scrumptious !
Thanks for sharing dear π
US Masala
de curand mi-am cumparat o carte despre Africa de Nord si printre altele se specifica si despre aceasta prajitura, de atunci ma tot gandesc cum sa ma-nvart nitel s-o fac. A ta arata foarte bine.
O primavara cat mai frumoasa iti doresc
de mult timp mi am propus sa fac si eu aceasta prajitura …dar acum, alison, mi ai facut o pofta !!!
Ce pofta mi-ai facut Alison!!…Foarte bine arata!
draga mea cautam pe net reteta asta si nu stiam ce sa aleg… π ma bucur ca ai postat reteta te pup dulce π
This is a lovely recipe Simona. Thanks for sharing. I'd like to try it out.
sa stii ca am s-o incerc si eu.am sa-i raspund eu lui Miha,apa de flori de portocal se gaseste la carrefour !
multumesc mult tuturor de vizita si comentarii!:)
@pansy,multumesc de raspunsul dat lui miha!
@miha,eu am cumparat-o de la un magazin arabesc din spate de la UMF!:)
Multumesc Alisonule drag! O sa ma uit in Carrefour, ca e mai aproape. :))
Multumesc Pansy! :*
Que tarta tan deliciosa …y con coco —ummmm.buenisima besos MARIMI
Ce bine arata! Eu sunt fana a bucatariei arabesti, imi plac indeosebi dulciurile .
Tocmai vroiam sa-ti scriu ca in Tunisia am gustat "harissa" si nu era deloc o prajitura ci un sos/pasta de ardei foarte iute. Si acum am vazut ca ai specificat tu la inceputul retetei. π
Wow, this look so yummie, I never had anything like this…beautifully done!
This is a wonderful cake. We make something similar in Greece. I was confused with the word harissa as I only know a hot spice with this name.
I love this treat! A wonderful speciality.
Cheers,
Rosa
Yum! I love the texture!
Uhmmm, ce bine arata…Parca parca l-as face imediat ! :)) Te pup !
What perfect flavors and so gorgeous! I hope you are having a wonderful week π
Am scris si mi-a dat eroare π
It looks delicious!
Che splendido dolce! Slurp!!!