avind denumirea identica cu pasta de ardei iuti tunisiana,dar dezmierdind alte papile,mai precis cele sensibile la dulce,harissa este o prajitura specifica orientului mijlociu,care are la baza gris,insiropata ,deloc laborioasa si cu un rezultat deloc de neglijat pentru cei ce sunt in cautarea unui desert rapid .reteta presupune o cantitate apreciabila de zahar,ca mai toate prajiturile specifice acestor teritorii,vezi namoura ,baclava si altele,il puteti inlocui cu zahar brun sau miere,pastrind proportiile necesare.

ingrediente:
3 cani de gris,
3/4 pachet de unt,topit,
3/4 cana zahar,
1,5 lingurite praf de copt,
1 cana de iaurt,
1 lingurita de tahini(pasta de susan)pentru uns tava,daca nu aveti folositi unt,
pentru sirop:
2 cani de zahar,
2 cani de apa,
1 lamiie(sucul),
2-3 lingurite apa de flori de portocal.
pentru decor:
2-3 linguri de fulgi de cocos,
2-3 caise deshidratate,taiate cuburi.
intr-un bol amestecam untul cu grisul si zaharul pina obtinem o masa omogena.in alt bol amestecam praful de copt cu iaurtul si asteptam ca acestea sa-si dubleze volumul(are loc reactia de “stingere” a prafului de copt),citeva minute.apoi adaugam iaurtul peste continutul primului bol si amestecam bine.aluatul obtinut il plasam intr-un vas de copt cu un diametru corespunzator ,astfel incit sa nu aiba o grosime mai mare de 2,5 cm.tot acum putem cu o scobitoare sau un cutit ascutit sa impartim prajitura in romburi sau patrate,iar in mijloc putem sa punem cite o aluna sau o migdala,daca vrem sa-i pastram aspectul autentic,eu am divagat de de la el…

plasam vasul in cuptorul preincalzit,cca 30 minute-40 minute,la foc mic -mediu,depinde de ce aragaz folositi,pina capata o culoare auriu-maronie.

intre timp preparam siropul,amestecind ingredientele intr-o cratita si aducindu-le la punctul de fierbere,dupa care ,la foc mic,fierbem siropul cca 20 minute.
siropul se raceste si se toarna pe prajitura fierbinte,apoi o decoram cu fulgi de cocos si caise taiate,serviti:

si sa aveti o primavara plina de lumina si prospetime!


enjoy!

34 comments on “PRAJITURA HARISSA(HARISSA,ARABIC SEMOLINA CAKE)”

  1. Alison, multumesc pentru clarificare, chiar am vazut alaltaieri prajitura Harissa in magazin, si eu stiam ca este un condiment, ma intrebam ce si cum πŸ™‚
    Sa ai o primavara plina de flori!

  2. Faina prajitura si tentanta dupa cat de usor se face. :)) De unde apa de flori de portocal?

    Iti doresc o primavara frumoasa, cu ganduri bune si iubire!

  3. Nu prea sunt mare amatoare de dulciuri dar chiar sunt impresionata de aceasra reteta. Am sa o incerc cu siguranta! O primavara frumoasa sa ai!

  4. de curand mi-am cumparat o carte despre Africa de Nord si printre altele se specifica si despre aceasta prajitura, de atunci ma tot gandesc cum sa ma-nvart nitel s-o fac. A ta arata foarte bine.
    O primavara cat mai frumoasa iti doresc

  5. multumesc mult tuturor de vizita si comentarii!:)
    @pansy,multumesc de raspunsul dat lui miha!
    @miha,eu am cumparat-o de la un magazin arabesc din spate de la UMF!:)

  6. Tocmai vroiam sa-ti scriu ca in Tunisia am gustat "harissa" si nu era deloc o prajitura ci un sos/pasta de ardei foarte iute. Si acum am vazut ca ai specificat tu la inceputul retetei. πŸ™‚

  7. This is a wonderful cake. We make something similar in Greece. I was confused with the word harissa as I only know a hot spice with this name.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers
Translate »