COZONAC SIMPLU(SWEET BREAD)

o sugestie pentru ANA ,poate sa ne faca mucenici din acest aluat,insiropati ,unsi cu miere si dati prin nuca macinata,asa ,ca la IESI
cozonacul este facut plecind de la reteta de brioche a irinei ,care arata tare ademenitoare,executarea ei la masina de piine fiind un motiv in plus sa ma mobilizez sa o execut si eu.eu l-am denumit cozonac simplu,am facut unele divagatii de la reteta si lumea care l-a degustat-mincat asa l-a “strigat”!

ingrediente :

650 grame faina 650(nu ma certati ,numai din asta aveam in casa!),
30 grame drojdie proaspata,
150 grame zahar,
3 oua intregi,
180ml lapte,
75 grame unt,moale,la temperatura camerei,
1/2 lingurita sare,
1 lingurita turmeric,
1 ou batut (pentru uns)
1 lingura susan pentru decor.
am inceput prepararea seara,cu dizolvarea drojdiei in putin lapte si cu o lingurita de zahar si punind apoi toate ingredientele in cuva masinii de piine(intii lichidele si apoi solidele) si lasind pe programul de framintare timp de 2 ore.apoi am luat aluatul si l-am plasat intr-un vas de plastic mai mare,l-am acoperit cu o folie si l-am dat la rece-asta a insemnat in balcon,era frig exact ca in frigider!asta pina a doua zi dimineata, cind am impartit aluatul in 2
parti egale(pe un blat gresat cu putin ulei) ,i-am dat forma(am facut 3 suluri din fiecare bucata de aluat,pe care le-am impletit) si l-am plasat in 2 tavi mari,tapetate cu hirtie de copt.l-am mai lasat cca 1,5 ore la crescut,in tava,timp in care l-am uns in vreo 2 rinduri cu oul batut,iar la sfirsit l-am decorat cu putin susan.dupa care l-am pus in cuptorul preincalzit ,la foc mic,cca 30 minute ,pina cind a capatat o frumoasa culoare :

enjoy!

36 thoughts on “COZONAC SIMPLU(SWEET BREAD)

  1. Delicioasa

    Ce cozonac frumooooos!!! Mie tot timpul mi-a fost frica de pregatitrea cozonacilor. Am incercat acum vreo 15 ani, cand nu prea aveam legatura cu gatitul si a iesit minunat! Puteam sa sparg nuci cu el :)))) Traumatizant 🙂 Poate-mi fac curaj si incerc reteta ta :))
    O seara minunata!
    Ce bine ca a venit primavara <3

    Reply
  2. Daniela

    Ma inviti sau nu ma inviti, eu m-am prezentat la o felie de cozonac, mai ales ca-i fara umplutura, asa cum imi place mie… Pup !

    Reply
  3. Mary

    What a gorgeous loaf of bread. Its crust and crumb are really perfect. I hope you have a wonderful day. Blessings…Mary

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *