MINCARE DE FASOLE CU SOS DE ROSII SI ARDEI COPTI(CANNELLINI BEANS STEW WITH ROASTED PEPPERS AND PASSATTA SAUCE)


nu imi mai amintesc virsta cind am citit “morometii” insa imaginea fasolei “sleite” cu care moromete batrinul si fiul sau paraschiv se frig ma urmareste si acum …intotdeauna mi-am inchipuit ca fasolea aia era fantastic de buna si mintea mea a tot cautat explicatia pentru care cei doi si-au inselat simturile si au crezut ca este rece,reteta catrinei,cea de-a doua nevasta a lui moromete,fiind necunoscuta…sa fi pus ea cumva slanina in fasole?
cert este ca de cite ori gatesc fasole,imaginile din morometii revin,mi-amintesc de spiritul filosofic al lui ilie si raporturile lui cu lumea de atunci,o lume de mult disparuta…„Domnule, eu întotdeauna am dus o viață independentă.”

eu va propun in continuare o reteta simpla,vegetariana,plina de arome,sper sa va conving sa o abordati!
ingrediente:
800-1000grame fasole alba fiarta(poate fi si din conserva),
500grame de suc de rosii sau rosii pasate la cutie,
10 ardei copti ,curatati de cotoare si seminte,tocati,
1 ceapa,tocata marunt,
1 morcov,tocat,
1tulpina de telina,feliata fin,
1 lingurita de coriandru boabe,
1 lingurita de turmeric,
1 lingurita oregano uscat,
2 frunze de dafin,
1/2 de lingurita de ardei iute uscat,pisat,
2-3 linguri ulei de masline,sare si piper dupa gust.
intr-o tigaie antiaderenta incingem uleiul si dam drumul cepei in el,amestecind,la foc mediu,pina cind ceapa devine translucida.acum adaugam coriandrul,turmericul,oregano si ardeiul iute pisat,amestecam un minut -doua,dupa care adaugam morcovul si telina,amestecind pina cind acestea se inmoaie ,cca 3-4 minute.acum adaugam sucul de rosii si mai lasam pe foc cca 5 minute,adaugam si frunzele de dafin,apoi fasolea.omogenizam ,fara sa strivim fasolea si mai fierbem cca 5-7 minute,pentru contopirea aromelor.
servim cald,cu mamaliga sau paste ,orez,bagheta.

22 thoughts on “MINCARE DE FASOLE CU SOS DE ROSII SI ARDEI COPTI(CANNELLINI BEANS STEW WITH ROASTED PEPPERS AND PASSATTA SAUCE)

  1. Zazuza

    tu, Alison, asa mi-ai facut o pofta! parca si vad fasolea aia, si un codru de mamaliga rece :)). na, sa vezi ce fasole fac eu maine :)). si, in limbaj modern, s-ar zice ca Morometii rulz :)). o sa iau carte cu mine data viitoare cand o sa vin in RO :))

    Reply
  2. janet

    Azi am facut fasole scazuta!De la congelator,am scos ardei ce am copt asta toamna(capia)Si am tras o mancareeee…..minunata!
    O zi buna!

    Reply
  3. Ivy

    Love fasoles (that's how we call them in Cyprus) made into stew. I could eat them every day. I have never tried them your way so it's great to find a new recipe.

    Reply
  4. A little bit of everything

    noi mancam foarte des boabe (fasole,linte, naut) iar mancarica ta arata foarte bine. ma incanta combinatia ardei copti fasole. o voi incerca curand. multumesc de reteta.
    sper sa rezolvi problemele tehnice curand

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *