Blog Detail

BORS CU SFECLA ROSIE(BEETROOT BORSCHT)

25 Feb 11
Simona Haliga
23 comments


de influenta ruseasca probabil (mai bine zis ucraineana),nu stiu cum sta treaba in fapt,trebuie studiata, dar in moldova nu exista gospodarie taraneasca in care sa nu se gateasca acest bors , de toamna pina primavara,de predilectie in combinatie cu cartofi,mai rar cu fasole.o chestie foarte inteligenta,daca stau bine si ma gindesc la saracia de vitamine presupusa de alimentatia de iarna intr-o tara cu patru anotimpuri .stiu,imi veti spune ca indiferent de anotimp,gasim legume si fructe.adevarat graiti,dar nu se compara calitativ cu cele in sezon si oricum,sfecla e “abordabila”din punct de vedere financiar pentru oricare din noi si o comoara nutritiva pe care ar trebui sa o reconsideram si redescoperim.

va enumar citeva informatii sumare:radacina de sfecla rosie contine vitaminele A,C,E,PP,vitamine din complexulB,minerale(fier,cupru,iod,calciu,potasiu),amidon,hidrati de carbon.pigmentul care ii da culoarea este considerat un luptator eficace impotriva cancerului,cu rezultate deosebite in leucemii.de remarcat ca acest pigment este rezistent la tratamentul termic aplicat(fierbere sau coacere).cu rezultate de asemenea remarcabile in dementa(prevenire si ameliorare),pancreatita,hipertensiune arteriala si multe altele este si sucul obtinut din sfecla rosie cruda .
borsul de fata nu respecta vreo reteta anume este o improvizatie pe baza amintirilor din copilarie ,cind contemplam la nesfirsit continutul lingurilor pe care le ingurgitam…

ingrediente:
1 sfecla rosie,curatata si taiata cuburi,cca 500 grame,
4 cartofi mari,curatati si taiati cuburi,
2 cepe medii,albe,
1 cutie de 400 grame rosii taiate,
1 ardei rosu,taiat cuburi,
1 morcov mare,cuburi,
1 telina mica,curatata si taiata si ea tot cuburi,
2 catei de usturoi,maruntiti,
2 linguri ulei de masline,
1 buchet frunze de leustean,poate fi si uscat,
bors pentru acrit,dupa gust,cca 1 litru,
sare,piper dupa gust.

prepararea este ultrasimplista,procesul avind loc intr-o oala de cca 4 litri. ceapa cu usturoiul si morcovul le amestecam in uleiul incins citeva minute,cca 2-3,dupa care stingem totul cu o cana de apa si adaugam restul de legume,completam cu apa ,sa fie legumele cuprinse de ea.le lasam sa fiarba pina cind se inmoaie,cca 20-30 minute.in paralel,punem si borsul la fiert.cind legumele sunt fierte il adaugam si pe dumnealui ,apoi potrivim de sare si piper , lasam citeva clocote sa se imprieteneasca componentele,adaugam si leusteanul tocat,inchidem focul la aragaz…si asteptam sa se raceasca borsul,asa este cel mai bun,cu mamaliga rece si ceapa zdrobita,iar de va e frica de aceasta varianta,cea cu un coltuc de piine si un ardei iute e destul de aproape ca satisfactie…:) daca sunteti amatori de picant(erii!).enjoy!

23 Comments

  1. Marcel Iorga February 25, 2011 at 10:52 pm Reply

    SUPER!!!
    Eu cred ca delikatesa asta are provenienta pur ruseasca!
    Mama mea (rusoaica 100%, din Moscova – si eu sunt nascut la Moscova…) o facea mereu! (Eeee, nu chiar in fiecare zi, dar de 2 ori pe luna, tot o gatea).
    In schimb, mofturos fiind, eu o mancam odata pe an! (nu prea am mancat foarte des supe, borsuri, ciorba pana pe la vreo 25-26 de ani).
    Acum sper s-o pot face

  2. Pegasuslegend February 25, 2011 at 11:02 pm Reply

    this is colorful and beautiful presentation!

  3. DAMLA February 26, 2011 at 12:51 am Reply

    Paylaşım için teşekkürler.

  4. My Little Space February 26, 2011 at 9:06 am Reply

    Welcome back on action again, Simona. Hope everything is well on your side. Sometimes, I can easily find beetroot at the wet market here but not always. I like the colour of your soup very much. Thanks for sharing. Hope you're having a great weekend.
    Best Regards, Kristy
    p/s Is it still snowing over there?

  5. Micul February 26, 2011 at 9:17 am Reply

    Ruseasca, ucrainiana, nu prea conteaza pentru mine, o mancam, cat am stat in Moldova, la Hanul din Draguseni ( sau cum ii spunea localitatii ), pe drumul dinspre Suceava, si tare mult imi placea.
    Pupam familia Iepu si va doreim weekend placut.

  6. VertAnge February 26, 2011 at 10:08 am Reply

    Nu am gustat niciodata. Pe la mine prin Oltenia nu prea se fac borsuri…cu atat mai putin din astea "exotice", de sfecla. 🙂

  7. karena February 26, 2011 at 3:27 pm Reply

    Dl Marcel iata o reteta de soleanca asemanatoare cu ceea ce gatim noi in Rep Moldova.
    2-3 l apa, 1 ceapa,salam uscat,costita,piept de pui 500-600gr,100 gr ciuperi, 3-4 castraveti acri, 8-10 masline

    1 ardei gras

    2-3 linguri sos de rosii

    3-4 linguri smantana

    Patrunjel

    2-3 rondele lamaie

    Totul se taie in fasii foarte subtiri ,se

  8. Anonymous February 26, 2011 at 4:06 pm Reply

    Simonica draga, chiar uitasem de minunatul bors de sfecla! Cred ca o sa-l gatesc astazi:) xoxo Vica

  9. modniza February 26, 2011 at 5:12 pm Reply

    da da!si ruseasca si ucraineana!sunt rusoaica,fac foarte des borshul.difera putin reteta mea . mersi,mersi.

  10. Marcel Iorga February 26, 2011 at 5:39 pm Reply

    @karena:
    Multumesc de reteta! Dar eu stiu doar ca, maica-mea o pregatea timp de 2 zile (o sa ma interesez ce facea in prima zi si ce in a doua).
    In compozitie era obligatoriu RINICHI de porc, carne de vitel si cremwusti!
    Castraveti murati, lamaie masline etc…
    Restul nu-l mai stiu!
    Dar fac eu altceva!
    mai sunt rusoaice prin Ploiesti, asa ca le intreb pe ele!
    🙂

  11. Federica February 26, 2011 at 6:25 pm Reply

    mmmmmmmmm….da leccarsi i baffi!baci!

  12. Cristina February 26, 2011 at 8:45 pm Reply

    Tare bine arata. Recunosc ca de cate ori o vad postata pe vreun blog sau site, imi spun "trebuie sa o gatesc si eu",apoi parca ceva ma impiedica. Stiu ca sfeclarosie e foarte sanatoasa, si cu toate astea spre rusinea mea nici macar salata n-am facut anul asta.

  13. aipi February 27, 2011 at 12:00 am Reply

    What a beautiful n colorful dish..I love beetroots!

    US Masala

  14. Angie’s Recipes February 27, 2011 at 11:19 am Reply

    I have never had a beetroot borscht before….now I am totally intrigued!

  15. LIBRA February 27, 2011 at 3:15 pm Reply

    Vreau si eu la pachet…se poate? Arata delicios si unde mai pui ca e si foarte sanatoasa! Felicitari pentru ceea ce faci.Eu ma rezum la a te admira pt ca la acest capitol am ramas doar cu admiratul si savuratul.

  16. Ivy February 28, 2011 at 6:32 am Reply

    The soup looks very inviting. It’s been a while I have wanted to make borscht but my chidren don’t like beetroots so I will have to leave it in the future.

  17. Carmen February 28, 2011 at 3:31 pm Reply

    martisorul e aproape si aduce o provocare din Dulcea Romanie 🙂 Te astept cu drag sa ni te alaturi!

  18. Emily Malloy February 28, 2011 at 4:54 pm Reply

    I love the color! Looks so good!

  19. pansy February 28, 2011 at 11:18 pm Reply

    acuma ce sa zic.noi nemancand supe ciorbe decat rar.asta in mod sigur daca o fac o mamanc eu si n-as spune ca sunt fana,desi pare asa buna si e asa frumos colorata.mama insa manca in fiecare zi,da’trebuie sa fie ardelenesti,adica dulci nu acre.daca e acra manaca o singura data.a doua zi nu mai manaca.
    dar ma bucur ca pare ti-=ai rezolvat problema.am patit si eu diverse chestii,o data a fost din cauza societatii de cablu si restul a fost din cauza calculatorului.acuma sper si eu sa nu mai am probleme nici tu nici eu.

  20. Iulia March 1, 2011 at 9:15 am Reply

    La multi ani scumpa mea de 1 Martie si o primavara cat mai frumoasa cu multe, multe flori si bucurii!

  21. Mari March 1, 2011 at 2:58 pm Reply

    It must be very nutritious. The color is fantastic.

    Have a great week 🙂

  22. Rosa’s Yummy Yums March 3, 2011 at 9:27 pm Reply

    I love beetroot! Your borscht must be delightful.

    Cheers,

    Rosa

  23. Magic of Spice March 3, 2011 at 11:13 pm Reply

    What a fabulous soup and the color is just amazing 🙂

Leave A Comment

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Translate »