BORS CU SFECLA ROSIE(BEETROOT BORSCHT)


de influenta ruseasca probabil (mai bine zis ucraineana),nu stiu cum sta treaba in fapt,trebuie studiata, dar in moldova nu exista gospodarie taraneasca in care sa nu se gateasca acest bors , de toamna pina primavara,de predilectie in combinatie cu cartofi,mai rar cu fasole.o chestie foarte inteligenta,daca stau bine si ma gindesc la saracia de vitamine presupusa de alimentatia de iarna intr-o tara cu patru anotimpuri .stiu,imi veti spune ca indiferent de anotimp,gasim legume si fructe.adevarat graiti,dar nu se compara calitativ cu cele in sezon si oricum,sfecla e “abordabila”din punct de vedere financiar pentru oricare din noi si o comoara nutritiva pe care ar trebui sa o reconsideram si redescoperim.

va enumar citeva informatii sumare:radacina de sfecla rosie contine vitaminele A,C,E,PP,vitamine din complexulB,minerale(fier,cupru,iod,calciu,potasiu),amidon,hidrati de carbon.pigmentul care ii da culoarea este considerat un luptator eficace impotriva cancerului,cu rezultate deosebite in leucemii.de remarcat ca acest pigment este rezistent la tratamentul termic aplicat(fierbere sau coacere).cu rezultate de asemenea remarcabile in dementa(prevenire si ameliorare),pancreatita,hipertensiune arteriala si multe altele este si sucul obtinut din sfecla rosie cruda .
borsul de fata nu respecta vreo reteta anume este o improvizatie pe baza amintirilor din copilarie ,cind contemplam la nesfirsit continutul lingurilor pe care le ingurgitam…

ingrediente:
1 sfecla rosie,curatata si taiata cuburi,cca 500 grame,
4 cartofi mari,curatati si taiati cuburi,
2 cepe medii,albe,
1 cutie de 400 grame rosii taiate,
1 ardei rosu,taiat cuburi,
1 morcov mare,cuburi,
1 telina mica,curatata si taiata si ea tot cuburi,
2 catei de usturoi,maruntiti,
2 linguri ulei de masline,
1 buchet frunze de leustean,poate fi si uscat,
bors pentru acrit,dupa gust,cca 1 litru,
sare,piper dupa gust.

prepararea este ultrasimplista,procesul avind loc intr-o oala de cca 4 litri. ceapa cu usturoiul si morcovul le amestecam in uleiul incins citeva minute,cca 2-3,dupa care stingem totul cu o cana de apa si adaugam restul de legume,completam cu apa ,sa fie legumele cuprinse de ea.le lasam sa fiarba pina cind se inmoaie,cca 20-30 minute.in paralel,punem si borsul la fiert.cind legumele sunt fierte il adaugam si pe dumnealui ,apoi potrivim de sare si piper , lasam citeva clocote sa se imprieteneasca componentele,adaugam si leusteanul tocat,inchidem focul la aragaz…si asteptam sa se raceasca borsul,asa este cel mai bun,cu mamaliga rece si ceapa zdrobita,iar de va e frica de aceasta varianta,cea cu un coltuc de piine si un ardei iute e destul de aproape ca satisfactie…:) daca sunteti amatori de picant(erii!).enjoy!

23 thoughts on “BORS CU SFECLA ROSIE(BEETROOT BORSCHT)

  1. Marcel Iorga

    SUPER!!!
    Eu cred ca delikatesa asta are provenienta pur ruseasca!
    Mama mea (rusoaica 100%, din Moscova – si eu sunt nascut la Moscova…) o facea mereu! (Eeee, nu chiar in fiecare zi, dar de 2 ori pe luna, tot o gatea).
    In schimb, mofturos fiind, eu o mancam odata pe an! (nu prea am mancat foarte des supe, borsuri, ciorba pana pe la vreo 25-26 de ani).
    Acum sper s-o pot face

    Reply
  2. My Little Space

    Welcome back on action again, Simona. Hope everything is well on your side. Sometimes, I can easily find beetroot at the wet market here but not always. I like the colour of your soup very much. Thanks for sharing. Hope you're having a great weekend.
    Best Regards, Kristy
    p/s Is it still snowing over there?

    Reply
  3. Micul

    Ruseasca, ucrainiana, nu prea conteaza pentru mine, o mancam, cat am stat in Moldova, la Hanul din Draguseni ( sau cum ii spunea localitatii ), pe drumul dinspre Suceava, si tare mult imi placea.
    Pupam familia Iepu si va doreim weekend placut.

    Reply
  4. karena

    Dl Marcel iata o reteta de soleanca asemanatoare cu ceea ce gatim noi in Rep Moldova.
    2-3 l apa, 1 ceapa,salam uscat,costita,piept de pui 500-600gr,100 gr ciuperi, 3-4 castraveti acri, 8-10 masline

    1 ardei gras

    2-3 linguri sos de rosii

    3-4 linguri smantana

    Patrunjel

    2-3 rondele lamaie

    Totul se taie in fasii foarte subtiri ,se

    Reply
  5. Anonymous

    Simonica draga, chiar uitasem de minunatul bors de sfecla! Cred ca o sa-l gatesc astazi:) xoxo Vica

    Reply
  6. Marcel Iorga

    @karena:
    Multumesc de reteta! Dar eu stiu doar ca, maica-mea o pregatea timp de 2 zile (o sa ma interesez ce facea in prima zi si ce in a doua).
    In compozitie era obligatoriu RINICHI de porc, carne de vitel si cremwusti!
    Castraveti murati, lamaie masline etc…
    Restul nu-l mai stiu!
    Dar fac eu altceva!
    mai sunt rusoaice prin Ploiesti, asa ca le intreb pe ele!
    🙂

    Reply
  7. Cristina

    Tare bine arata. Recunosc ca de cate ori o vad postata pe vreun blog sau site, imi spun "trebuie sa o gatesc si eu",apoi parca ceva ma impiedica. Stiu ca sfeclarosie e foarte sanatoasa, si cu toate astea spre rusinea mea nici macar salata n-am facut anul asta.

    Reply
  8. LIBRA

    Vreau si eu la pachet…se poate? Arata delicios si unde mai pui ca e si foarte sanatoasa! Felicitari pentru ceea ce faci.Eu ma rezum la a te admira pt ca la acest capitol am ramas doar cu admiratul si savuratul.

    Reply
  9. Ivy

    The soup looks very inviting. It’s been a while I have wanted to make borscht but my chidren don’t like beetroots so I will have to leave it in the future.

    Reply
  10. pansy

    acuma ce sa zic.noi nemancand supe ciorbe decat rar.asta in mod sigur daca o fac o mamanc eu si n-as spune ca sunt fana,desi pare asa buna si e asa frumos colorata.mama insa manca in fiecare zi,da’trebuie sa fie ardelenesti,adica dulci nu acre.daca e acra manaca o singura data.a doua zi nu mai manaca.
    dar ma bucur ca pare ti-=ai rezolvat problema.am patit si eu diverse chestii,o data a fost din cauza societatii de cablu si restul a fost din cauza calculatorului.acuma sper si eu sa nu mai am probleme nici tu nici eu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *