STOLLEN


…adica o piine dulce cu fructe uscate,seminte ,nuci ,acoperita cu zahar pudra sau glazura de zahar , o prajitura traditionala germana,de obicei gatita si mincata cu prilejul sarbatorii CRACIUNULUI.
azi mi-am dorit sa o fac,asa ,spontan,fiindu-mi un dor acut de aromele unor zile de sarbatoare,petrecute cu mult timp in urma,zile care-mi umpleau narile si sufletul cu fericire…o fericire cum numai atunci am trait,desi in anii ce au urmat virstei de aur momentele de fericire nu au lipsit…fericirea de atunci era cu totul altfel insa, fericirea necunostintei multor dureri si intimplari triste ,era deplina,clara,in fiece zi simteam cerul aproape si credeam fara tagada in minuni.
acum,peste ani ,pastrind in mine intacta senzatia ei,ies la suprafata amintirile , toate pregatirile premergatoare zilelor craciunului,incepind cu postul bunicii(si sporadic al nostru,al copiilor),spartul nucilor si pregatitul miezului lor pentru cozonac,aprovizionarea cu arome,pastai de vanilie,scortisoara,nucsoara…si desi vremurile sub care eram musteau de saracie in asa ceva,stafidele erau mereu prezente ,iar romul aferent “umflarii”lor nu putea absenta ,atit de transparent si cubanez totodata…
imbatata fiind de umbrele acelor vremuri ferice,am framintat aceste 2 stollen cu ingredientele care le-am avut la indemina,reteta nefiind una tipica de stollen,dar aromele degajate in casa fiind pe masura trairilor mele.si in fond,asta a contat cel mai mult!

ingredientele :
1 cup stafide ,puse la inmuiat in apa clocotita,
1 cup miez de nuca gratinat,
1 cup rahat divers colorat,
2 pliculete cu drojdie uscata,
1 cup lapte,
5,5 cup faina ,
2/3 cup zahar,
2 oua ,batute usor,
100 grame unt topit si racit,+25 grame extra,
1 lingurita scortisoara,
5 pastai de cardamom+1 lingurita cuisoare+ 2 stelute de anason+1 nucsoara facute praf la o risnita,
1 lingura de lapte +150 grame zahar pudra pentru glazura.
in laptele caldut punem drojdia la dizovat,amestecind usor.cind s-a dizolvat o turnam
intr-un bol incapator, unde amestecam si oule , untul,condimentele risnite,sarea,zaharul granulat,adaugam apoi si faina, gradual,framintind continuu.omogenizam aluatul si il lasam cca 10 minute sa se odihneasca,timp in care stoarcem bine stafidele de apa si le asezam pe servetele absorbante.
se ia aluatul si se amesteca in el nucile,stafidele,rahatul si se omogenizeaza,il acoperim si-l lasam intr-un loc caldut pina cind isi va dubla volumul.dupa aceasta etapa,il impartim in 2 si intindem 2 foi,ovale,pe care le pensulam cu cele 25 gr de unt topite si amestecate cu scortisoara.rulam foaia si o plasam in tava de copt,unde o mai lasam sa creasca 1/2 de ora.
intre timp,incalzim bine cuptorul si cind trece jumatatea de ora dam tavile la cuptor,pentru cca 45 minute,la foc potrivit-mic,pina cind piinicile capata o culoare rumena .
le racim pe un gratar si apoi le glazuram cu amestecul lingurii de lapte cu zahar pudra,
asteptam sa se intareasca glazura,dupa care le putem impacheta si plasa intr-un loc rece ,dar nu umed,sa astepte marea sarbatoare!
enjoy!

Share

32 thoughts on “STOLLEN

  1. ~Lisa~

    I bet its enlightening to have gone through those periods in history and now be able to look back.

    This bread looks and sounds superb. Wish I had a slice.

    Reply
  2. Lia

    Alison,

    Tu ai crescut in aceeasi bucatarie
    ca si mine.
    Aceleasi mirosuri,aceleasi amintiri. πŸ™‚
    O felie de Stolen cald cu lapte te rog !.
    Pup.

    Reply
  3. VertAnge

    Ce de arome!
    PS: Imi place calendarul din header. Ii da blogului o atmosfera de sarbatoare care se potriveste de minune cu reteta aceasta de Stollen.

    Reply
  4. Ivy

    This looks wonderful, although google translator has a "funny" ingredient in it!! I made something similar this morning and there nothing left right now.

    Reply
  5. Ana M. Ciolacu

    Ce pofta de Craciun mi-ai facut…abia astept sa ma apuc de yumminess-uri,decoratiuni si altele.Si ai povestit atat de frumos…Puici si o zi minunata!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *