PESTE SI FRUCTE DE MARE in "DULCE ROMANIE"(fish&seafood,romanian challenge)

iata ca a sosit si timpul pentru a 3-a editie a provocarilor din “dulcea romanie”,un proiect initiat de mihaela si gazduit luna aceasta de mine,tema lunii fiind pestele si fructele de mare.

de ce pestele?a fost prima conexiune pe care am facut-o in minte:decembrie-craciun( nasterea lui Isus)-simbol al crestinismului-peste.si in asociere ,bineinteles,fructele de mare…
pestele reprezinta unul din cele mai vechi simboluri ale crestinismului,era reprezentat in profil si denumit”pestele lui Isus”.originea lui se pierde insa in diferite culte pagine,la care putea reprezenta reincarnarea sau forta de viata.dar baza stiintifica a interpretarii acestui simbol este gestul biblic a lui Isus de a transforma doi pesti in hrana pentru 5000 de oameni…
incerc sa fac cit mai scurta introducerea,desi multe ar mai fi de spus cind e vorba de simboluri si crestinism si sa trec la prezentarea retetelor:



20.MARIANA DUMITRU,PRIETENA NOASTRA DE PE FACEBOOK ne-a trimis reteta,CALAMAR CU FISTIC SI ALUNE PRAJITE:

Calamarul pe pat de orez, fistic si stafide este una din retetele pe care noi le devoram de fiecare data cu mare pofta. Este o reteta simpla, care combina cu mare succes, ingrediente pe care, de altfel, nu le-am asocia – stafide si fistic prajite, alaturi de orez si calamar. Va dau mai jos reteta, desi imi este greu sa vorbesc despre cantitati exacte, facand mereu dupa ochi.

Ingrediente :

200 gr calamar inele

250 gr orez basmati (eu am folosit 2 pungute )

~100 gr fistic

~ o mana de stafide galbene

Sare, piper, ulei de masline

Preparare :

Se prajesc stafidele si fisticul in 2-3 linguri de ulei de masline, pana ce se umfla stafidele si se rumenesc putin. Se dau de o parte, se mai adauga ulei si se prajesc si inelele de calamar pana ce capata o tenta aurie. Nu trebuie tinute prea mult pe foc pentru ca devin atoase si se intaresc. Separat, se fierb pungutele de orez ~ 15 minute, in apa cu sare.

Pe un platou se aseaza concentric, straturi de orez, fistic si stafide , apoi calamarul prajit. Combinatia este un deliciu!

21.CLAUDIA LAMASCOLO,WHAT’S COOKIN’ITALIAN STYLE CUISINE,o buna prietena din virtual,ne-a trimis si ea o reteta nepostata pe blogul personal,Almond Crusted Haddock with Shrimp Stuffing-EGLEFIN IN CRUSTA DE MIGDALE SI UMPLUTURA DE CREVETI:

3 or 4 pieces Haddock or other white fish

2 cloves garlic, minced

2 tablespoons minced shallots

1 teaspoon dried tarragon

1/4 teaspoon salt

1/4 teaspoon white pepper

1/4 cup white wine

1 lemon, juiced

1 tablespoon fresh parsley
Mix all above ingredients except for fish, in a bowl set aside.
1/4 cup sliced almonds
3 tablespoons melted butter
8 large shrimp cleaned two per piece of fish
Italian flavored bread crumbs
olive oil
3 tablespoons grating cheese
1/4 teaspoon garlic powder
mix bread crumb, 4 tablespoons olive oil, grating cheese, garlic powder, set aside.
In a large baking pan, place fish in the pan. Top with bread crumbs, two shrimps, sprinkle with almonds, drizzle melted butter over bread crumbs and shrimp. Place sauce mixture around the bottom surrounding the fish, bake at 350 for 20 to 25 minutes till breadcrumbs and almonds are browned and toasted, fish should flake.
Visit my Webpage ,
http://pegasuslegend-whatscookin.blogspot.com/
(cine doreste traducerea,poate sa imi trimita un e-mail,fara nici o problema,eu am considerat ca e bine sa postez originalul.)
22.CLAUDIA,BANATULE COLT DE RAI,ne-a trimis in ultimul moment poza,MINITARTE CU TON,reteta va fi in curind pe blog si o veti putea vizualiza(voi face un update):

acestea fiind zise,multumesc foarte mult tuturor participantilor si va urez sarbatori pline de bucurie,lumina in suflete si un nou an doldora de impliniri!
si nu uitati,de craciun si revelion sa aveti si un peste pe masa,se spune ca aduce bogatie si noroc!eu as completa ca aduce si multa sanatate!
enjoy!
sursa foto head postare:aici


17 thoughts on “PESTE SI FRUCTE DE MARE in "DULCE ROMANIE"(fish&seafood,romanian challenge)

  1. Pegasuslegend

    My this is a fantastic assortment of fabulous fish around the world! I haven't never seen some of these amazing entries, I cant wait to try all of them…Going to visit everyone of these gorgeous fish entries! Merry Christmas to you and these talented foodies, nice job everyone…Buon Natale! claudia from What's Cookin'

    Reply
  2. boscodina

    Superba masa de sarbatoare,superba masa de peste . Ai ales un ingredient magic si din mainile atat de pricepute au iesit minutatie de retete. Felictari tie pentru organizare, felicitari participantilor pentru asa bucate alese( nu, nu ma laud , sunt modesta 🙂 )
    Se spune ,pe meleagurile cestea , ca nu trebuie sa lipseasca capul pestelui din farfurie( pe masa de sarbatoare trebuie sa fie cel

    Reply
  3. alinutza

    Vai Alison ce-i aici!!!! Doamne ce foame mi s-a facut instant. Felicitari pentru gazduirea provocarii si multumesc pentru tema, efort
    pupici

    Reply
  4. Mihaela

    O multime de participanti si o multime de retete, care mai de care mai apetisante! Alison, pot sa spun ca asta e cea mai reusita editie "Dulce Romanie" de pana acum :))

    Reply
  5. Ivy

    Everything looks delicious. Sorry I missed this but it's hard to follow up, especially this time of the year.
    My best wishes to you and your family for Happy Holidays and may the New Year fulfill all your dreams.

    Reply
  6. Elena Toma

    Alison, provocarea lunii decembrie a adus o multime de retete deosebite, iar participantii au fost la inaltime privind originalitatea si prezentarea. Chiar ca a fost ca un dar de Craciun. Mai lipseste doar oferta pentru luna ianuarie… si o tema revigoranta dupa sarbatori.
    Craciun fericit!

    Reply
  7. ghiocel07

    Doamne, cata culoare, eleganta si bun gust. Felicitari Simona pentru gazduire, fetelor pentru participare si cititoarelor pentru curiozitate. Va doresc tuturor Craciun Fericit, sa aveti parte de masa bogata, casa primitoare, colinde traditionale, sanatate, dragoste si iubire.

    Reply
  8. Elena Toma

    Alison, felicitari pentru ca ai fost o gazda minunata a acestei luni! Minunate retete, originale si multa inventivitate, un mod deosebit de a celebra sarbatoarea Craciunului. Mai lipseste doar oferta lunii ianuarie… Sarbatori si Craciun fericit!

    Reply
  9. Craita

    Am trecut intr-un ultim moment prin blogosfera,sa urez prietenelor mele virtuale un calduros:La multi ani!
    Iar anul ce vine sa fie cat mai bun si mai spornic.Sarbatori fericite, draga Alison!

    Reply
  10. alinutza

    Simona draga nu am urmarit daca s-a oferit cineva pentru provocarea lunii ianuarie; daca nu, ma ofer eu, numai sa-mi dai un ragaz de cateva zile, 3-4, sa ma organizez putin; pupici cu drag

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *