le-am vazut in atitea bento-uri dichisite , frumos colorate si asortate ,revelindu-mi un stil total diferit de viata de al nostru ,plin de ritualuri,echilibru,modestie,seninatate. mi-am dorit sa le modelez in propriile-mi palme ,sa simt orezul cald cum prinde aceeasi forma arhaica pastrata de de zeci si zeci de generatii…
in vremurile indepartate ale tarii originii soarelui ,aceste “chiftele” de orez se numeau
tonjiki ,erau orezul pe care nobilimea il oferea multimii cu anume ocazii.
in contemporaneitate,ele au continuat sa fie gatite si au fost un mod intelept de a valorifica ramasitele de orez din casa,rulindu-l sub diverse forme: de triunghi(cea mai populara),de sfera,

sau de cilindru sau chiar cub.dupa rulare,orezul era impregnat cu sos de soia si rumenit la cuptor,varianta aceasta fiind foarte populara pentru aroma de “facut in casa” si purtind numele de yakimusubi :
intre timp,onigiri s-a diversificat foarte mult,devenind o gustare foarte populara in japonia,nelipsita acasa,de la pachetelul de la serviciu sau scoala,gradinita.cultura occidentala a adoptat si ea in ultimii ani acest fel , onigiri a ajuns celebra dar si influentata in compozitie si forma .de obicei ,in centru are umplutura,de preferinta ceva acru(prune murate-umeboshi este denumirea pentru onigiri cu aceasta umplutura) sau sarat(peste sau chiar icre de peste-tarako fiind denumirea pentru onigiri umplute cu icre sarate de cod),bucatele de ton(katsuobushi).
umpluturile se diversifica,ajungind pina la salata de ton cu maioneza sau bucatele de carne la gratar si astfel ,micuta “chifteluta ” de orez se dovedeste a fi atit de versatila ,creativitatea fiecaruia putind sa-i inventeze si evidentieze un alt gust si un alt aspect.onigiri sunt de obicei invelite in nori , o alga comestibila,prajita si sunt decorate cu nori tocat,seminte de susan prajite sau chiar cu diverse desene facute din nori decupat(eu am apelat la un decor ultrasimplist)
si am ales sa fac varianta cu somon la gratar,sarat si piperat,stropit cu lamiie(lasat in frigider o ora inainte),
dupa care l-am farimitat si rulat odata cu orezul sau l-am pus inauntru drept umplutura.am lucrat dupa primul tutorial intilnit pe google,luat din cartea lui naomi kijima,”bento boxes,japanese meals on the go”.
de specificat ca putem sa modelam onigiri si in folie alimentara,fara sa punem mina pe orez sau chiar in forme speciale,in care tasam orezul cu o lingurita sau o spatula.
ingrediente:
2 cesti de orez ,eu nu am avut japonez ,am folosit niste orez arborio,spalat in apa pina ce apa se limpezeste,lasat 30 minute la inmuiat,
1 medalion de somon copt la gratar,dupa asezonarea descrisa anterior,
1 foaie de nori,taiata dupa necesitatile de decorare,
un bol cu apa in care am pus putina sare,in care ne vom inmuia miinile pentru modelarea a fiecare onigiri in parte.
orezul l-am facut la
rice-cooker,dar putem sa-l fierbem si in mod obisnuit,la 2 cesti de orez punem 2 1/8 cesti de apa ,cind incepe fierberea dam focul la mic si acoperim,intrerupem dupa 15 minute si mai lasam acoperit inca 10,apoi il amestecam cu o furculita si incepem prelucrarea lui(asa fierbinte,nu va fie frica,nu frige!),cu
miinile foarte bine spalate,inmuiate in apa sarata
,punem in palma cit orez ne incape,facem o gaura in mijloc cu mina cealalata, in care punem umplutura,stringem palma(aducind degetele intinse spre articulatia pumnului cu antebratul) si odata cu ea si marginile orezului,care va cuprinde umplutura si dam forma pe care o dorim,ajutindu-ne si de cealalta mina.daca vrem ca sa iasa impregnate peste tot cu umplutura,dupa ce clatim miinile cu apa sarata ,punem bucatelele de somon in palma si apoi orezul,la fel procedind si cu semintele de susan,daca folosim.dupa ce ii dam forma,impachetam cu nori ,decoram ,chifteluta de orez fiind gata de a fi gustata acum sau mai tirziu,dupa dorinta.o gustare simpla,clara,fara amestecuri de condimente multiple,a carei executie pare un ritual desprins dintr-o veche stampa…

cu acest post particip la provocarea cu peste si fructe de mare pe care am anuntat-o aici si pe care eu o gazduiesc in aceasta luna.ea face parte dintr-un proiect initiat de mihaela si care se numeste “dulce Romanie“,proiect la care va invit cu drag sa luati parte,vom avea un tur al retetelor in ajun de AJUN de CRACIUN,adica pe 23 decembrie!
si inca ceva,cine se ofera sa gazduiasca provocarea urmatoare,a lunii ianuarie?stiti regula,nu,primul care scrie aici un comentariu in acest sens,acela va fi!
enjoy!
Minunata ideea. Cat despre prezentare… felicitari. Ai un dar de a povesti… ca te captiveaza sa vezi sfarsitul. Vorbesc serios, sa nu ma intelegi gresit. Pup!
these sound so intriguing… and look amazing love the steaks… very festive for the holiday too!
Arata foarte bine, felicitari pentru prezentare, dar eu mi-as infige dintii intr-o bucata de somon, mamma ce pofta mi-ai facut…
Arata bine chiftelutele astea! Poate le incerc si eu in weekend ca am reusit sa primesc drept de intrare in bucatarie 🙂
Daca pot sa aleg tema “Zapada” mi-ar face placere sa gazduiesc eu provocarea lunii ianuarie.
@vertange,daca am putea-o gati…te-ai alege cu ceva musafiri!:)trebuie sa fie un ingredient de bucatareala…
I love Onigiri . I love to make them too. Looks delicious.
Mi-e mult mai greu sa le pronunt numele, decat sa le mananc.
Arata beton, si sunt sigura ca-s pe placul meu.
Pupam Iepu si familia Iepului, si va dorim weekend placut.
Arata foarte bine… multumim de reteta si idee
Mie mi-a placut tot.
De la primul la ultimul cuvant.
De la prima la ultima poza.
As manca chiftele din astea povestite de tine . 🙂
fantastico questo piatto!!!!!!!bravissima! baci!
Tare imbietoare sunt,pacat ca nu suntem vecine,,,,
Superba ideea! Prezentarea, povestea si realizarea, nu mai zic, sunt tot la superlativ. Si mie mi-e pofta sa le gust, dar cred ca o sa le incerc mai degraba, sa vad ce inspiratie am in acest weekend. Iti ofer la schimb o portie de salata de la mine. Un weekend frumos, Simona!
Daca nu stiam japoneza, as fi crezut ca ne-njuri…;-))
buune chiftelutele rau de tot, somonul ala mi-a incalzit papilele…puuup
p.s. cine se ofera sa gazduiasca provocarea de luna viitoare, tb sa aleaga cele doua ingrediente?
The rice balls look so yummy!
Dear Alison,
I’ve been very happy:)
There are very good recipes.Continue to watch us;)
Looks very delicious rice balls…
Salut,
Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef
Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.
Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.
Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe “Adauga blog-ul tau”.
Toate cele bune,
Vincent
Petitchef
looks good and delicious!
I used to eat salmon onigiri all the time when I was younger! It was my favorite snack and it was filling too.
Foarte interesanta reteta! 🙂
Sunt tare dragalase! Mi-ai facut pofta!
These sound delicious and love your presentation.
I’ve never made anything like these, they look so good. I will have to try them, so healthy too.
-Gina-
I have made something similar before and loved it! Yours looks beautiful!
Totul arata foarte bine! Somonul parca imi face cu ochiul de la distanta totusi:D.
Not just tasty but very good looking dish too ♥
ces boulettes sont très appétissantes et remplies de bonne saveurs
j’aime beaucoup
bonne journée
Healthy and delicious! Great.
Cheers,
Rosa
I tuoi piatti sono sempre molto appetitosi
how clever!! I love those little rice balls, and that flavorful salmon! Wow!!
Thanks so much for introducing me to this wonderful dish!
Cheers
Dennis
They look so delicious, and sound so simple to make. I have to try this for lunch some time soon 🙂
Cat de bine arata !!!! O sa le incerc negresit! Pupici !
I love onigiri…yours look awesome…SO healthy!
How wonderful. They look delicious!
thank you Alison 🙂
delicious looks like sushi rice
I love salmon in onigiri. They are my favorite 😀
Oh I wanna try making some Japanese food too. You did such a great job on this. I'm so proud of you. ^_^ Have a wonderful day.
Kristy
This is one of my favorite snacks, especially with salmon…I have never made them for myself yet. Great recipe and they look beautiful 🙂