ONIGIRI,OMUSOBU,NIGIREMESI…chiftelute japoneze de orez(JAPANESE RICE BALLS)

le-am vazut in atitea bento-uri dichisite , frumos colorate si asortate ,revelindu-mi un stil total diferit de viata de al nostru ,plin de ritualuri,echilibru,modestie,seninatate. mi-am dorit sa le modelez in propriile-mi palme ,sa simt orezul cald cum prinde aceeasi forma arhaica pastrata de de zeci si zeci de generatii…

in vremurile indepartate ale tarii originii soarelui ,aceste “chiftele” de orez se numeau tonjiki ,erau orezul pe care nobilimea il oferea multimii cu anume ocazii.

in contemporaneitate,ele au continuat sa fie gatite si au fost un mod intelept de a valorifica ramasitele de orez din casa,rulindu-l sub diverse forme: de triunghi(cea mai populara),de sfera,

sau de cilindru sau chiar cub.dupa rulare,orezul era impregnat cu sos de soia si rumenit la cuptor,varianta aceasta fiind foarte populara pentru aroma de “facut in casa” si purtind numele de yakimusubi :

intre timp,onigiri s-a diversificat foarte mult,devenind o gustare foarte populara in japonia,nelipsita acasa,de la pachetelul de la serviciu sau scoala,gradinita.cultura occidentala a adoptat si ea in ultimii ani acest fel , onigiri a ajuns celebra dar si influentata in compozitie si forma .de obicei ,in centru are umplutura,de preferinta ceva acru(prune murate-umeboshi este denumirea pentru onigiri cu aceasta umplutura) sau sarat(peste sau chiar icre de peste-tarako fiind denumirea pentru onigiri umplute cu icre sarate de cod),bucatele de ton(katsuobushi).

umpluturile se diversifica,ajungind pina la salata de ton cu maioneza sau bucatele de carne la gratar si astfel ,micuta “chifteluta ” de orez se dovedeste a fi atit de versatila ,creativitatea fiecaruia putind sa-i inventeze si evidentieze un alt gust si un alt aspect.onigiri sunt de obicei invelite in nori , o alga comestibila,prajita si sunt decorate cu nori tocat,seminte de susan prajite sau chiar cu diverse desene facute din nori decupat(eu am apelat la un decor ultrasimplist)

si am ales sa fac varianta cu somon la gratar,sarat si piperat,stropit cu lamiie(lasat in frigider o ora inainte),

dupa care l-am farimitat si rulat odata cu orezul sau l-am pus inauntru drept umplutura.am lucrat dupa primul tutorial intilnit pe google,luat din cartea lui naomi kijima,”bento boxes,japanese meals on the go”.

de specificat ca putem sa modelam onigiri si in folie alimentara,fara sa punem mina pe orez sau chiar in forme speciale,in care tasam orezul cu o lingurita sau o spatula.
ingrediente:
2 cesti de orez ,eu nu am avut japonez ,am folosit niste orez arborio,spalat in apa pina ce apa se limpezeste,lasat 30 minute la inmuiat,
1 medalion de somon copt la gratar,dupa asezonarea descrisa anterior,
1 foaie de nori,taiata dupa necesitatile de decorare,
un bol cu apa in care am pus putina sare,in care ne vom inmuia miinile pentru modelarea a fiecare onigiri in parte.
orezul l-am facut la rice-cooker,dar putem sa-l fierbem si in mod obisnuit,la 2 cesti de orez punem 2 1/8 cesti de apa ,cind incepe fierberea dam focul la mic si acoperim,intrerupem dupa 15 minute si mai lasam acoperit inca 10,apoi il amestecam cu o furculita si incepem prelucrarea lui(asa fierbinte,nu va fie frica,nu frige!),cu miinile foarte bine spalate,inmuiate in apa sarata,punem in palma cit orez ne incape,facem o gaura in mijloc cu mina cealalata, in care punem umplutura,stringem palma(aducind degetele intinse spre articulatia pumnului cu antebratul) si odata cu ea si marginile orezului,care va cuprinde umplutura si dam forma pe care o dorim,ajutindu-ne si de cealalta mina.daca vrem ca sa iasa impregnate peste tot cu umplutura,dupa ce clatim miinile cu apa sarata ,punem bucatelele de somon in palma si apoi orezul,la fel procedind si cu semintele de susan,daca folosim.dupa ce ii dam forma,impachetam cu nori ,decoram ,chifteluta de orez fiind gata de a fi gustata acum sau mai tirziu,dupa dorinta.o gustare simpla,clara,fara amestecuri de condimente multiple,a carei executie pare un ritual desprins dintr-o veche stampa…

cu acest post particip la provocarea cu peste si fructe de mare pe care am anuntat-o aici si pe care eu o gazduiesc in aceasta luna.ea face parte dintr-un proiect initiat de mihaela si care se numeste “dulce Romanie“,proiect la care va invit cu drag sa luati parte,vom avea un tur al retetelor in ajun de AJUN de CRACIUN,adica pe 23 decembrie!

si inca ceva,cine se ofera sa gazduiasca provocarea urmatoare,a lunii ianuarie?stiti regula,nu,primul care scrie aici un comentariu in acest sens,acela va fi!
enjoy!

37 thoughts on “ONIGIRI,OMUSOBU,NIGIREMESI…chiftelute japoneze de orez(JAPANESE RICE BALLS)

  1. Sara & Miki

    Minunata ideea. Cat despre prezentare… felicitari. Ai un dar de a povesti… ca te captiveaza sa vezi sfarsitul. Vorbesc serios, sa nu ma intelegi gresit. Pup!

    Reply
  2. Daniela

    Arata foarte bine, felicitari pentru prezentare, dar eu mi-as infige dintii intr-o bucata de somon, mamma ce pofta mi-ai facut…

    Reply
  3. VertAnge

    Arata bine chiftelutele astea! Poate le incerc si eu in weekend ca am reusit sa primesc drept de intrare in bucatarie 🙂
    Daca pot sa aleg tema “Zapada” mi-ar face placere sa gazduiesc eu provocarea lunii ianuarie.

    Reply
  4. Micul

    Mi-e mult mai greu sa le pronunt numele, decat sa le mananc.
    Arata beton, si sunt sigura ca-s pe placul meu.
    Pupam Iepu si familia Iepului, si va dorim weekend placut.

    Reply
  5. Lia

    Mie mi-a placut tot.
    De la primul la ultimul cuvant.
    De la prima la ultima poza.

    As manca chiftele din astea povestite de tine . 🙂

    Reply
  6. Elena Toma

    Superba ideea! Prezentarea, povestea si realizarea, nu mai zic, sunt tot la superlativ. Si mie mi-e pofta sa le gust, dar cred ca o sa le incerc mai degraba, sa vad ce inspiratie am in acest weekend. Iti ofer la schimb o portie de salata de la mine. Un weekend frumos, Simona!

    Reply
  7. Liana10

    Daca nu stiam japoneza, as fi crezut ca ne-njuri…;-))
    buune chiftelutele rau de tot, somonul ala mi-a incalzit papilele…puuup
    p.s. cine se ofera sa gazduiasca provocarea de luna viitoare, tb sa aleaga cele doua ingrediente?

    Reply
  8. Cahide

    Dear Alison,
    I’ve been very happy:)
    There are very good recipes.Continue to watch us;)

    Looks very delicious rice balls…

    Reply
  9. vincent

    Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe “Adauga blog-ul tau”.

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    Reply
  10. Chef Dennis

    how clever!! I love those little rice balls, and that flavorful salmon! Wow!!
    Thanks so much for introducing me to this wonderful dish!
    Cheers
    Dennis

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *