COAJA DE PORTOCALA CONFIATA(CANDIED ORANGE PEEL)


fiindca cozonacului nemtesc as fi vrut sa-i pun portocala si lamiie,ma refer la coaja confiata a acestora si nu am avut,zilele acestea am reusit sa curat citeva portocale si sa le pregatesc coaja caci la sarbatorile ce vor urma , sigur voi “striga”dupa ea.procedeul de confiere folosit de mine este la cald,prin fierbere ,desi la mama am vazut numai la rece,ei nelipsindu-i din frigider coaja de lamiie sau portocale zaharisita si de cind ma stiu,exista un colt al usii frigiderului unde sigur,cu ochii inchisi,si acum as putea pune mina pe borcan.dar asta presupune multa rabdare si migala,razuirea cojii si nu aruncarea ei,ca e toxica,nu?dar cind ai nevoie de ea,iar produse organice nu gasesti inca pe piata locala de legume si fructe,incepi sa o prelucrezi si pe aceasta,incepind cu o spalare atenta in apa calduta a fructului.trebuie sa va marturisesc un secret,eu o fac cu partea rugoasa a buretelui de bucatarie ,asa imi inchipui ca elimin mai usor ceara cu care sunt spoite fructele cit si alte substante care sunt incriminate in procesul de “conservare”a lor.

ingrediente:
coaja a 3 portocale mari,razuita cu curatitorul de legume,fin ,fara partea alba,
200 grame zahar,
200 grame apa.
dupa spalare,punem cojile taiate feliute fine sau chiar patratele intr-un vas cu apa rece,punem la fiert,cind da in clocot luam de pe foc ,scurgem apa si repetam toata operatiunea asta de dat in clocot-scurs inca de doua ori.abia apoi incepe procesul propriu-zis al confierii,incepind cu obtinerea siropului .adica amestecam intr-un vas apa si zaharul,amestecam pina cind acesta din urma e dizolvat complet,iar cind incepe fierberea,mai lasam 5 minute.dupa care adaugam coaja de portocala si mai fierbem 15-20 minute.dupa racire,depozitam produsul intr-un borcan cu capac,la frigider.cind avem nevoie de coaja o scoatem din sirop si o folosim ,putind a face lucrul acesta in jur de 3-4 saptamini de la data prepararii.


enjoy!

27 thoughts on “COAJA DE PORTOCALA CONFIATA(CANDIED ORANGE PEEL)

  1. mirela

    la fel fac si eu,este delicioasa,o pot manca si goala de cate ori deschid frigiderul,,,,iau cate o bucatica,,,,,pupici si o zi frumoasa!!!

    Reply
  2. pansy

    eu tot la rece ,sa zic asa,confiez coaja de portocala .spal bine portocala,apoi tai coaja cu cutitul de curatat legume ,fara sa-i iau partea alba si apoi o tai de marimea care imi place,pun zahar si la frigider.am confiat si coaja de limeta,dar asta data pe razatoare.

    Reply
  3. Elena Toma

    Imi face cu ochiul coaja asta confiata in sirop! Eu o fac tot la rece, ca si Pansy, doar ca razuita cu un cutit de legume si tocata, frecata bine cu zahar si pusa presata intr-un borcan. Dupa 1 saptamana mai presez putin, mai pun un strat de zahar deasupra si la frigider cu borcanul. Dar imi surada mult varianta aceasta, pentru ca as putea pastra borcanul in camara, eliberand locul din frigider.

    Reply
  4. Anonymous

    Buna, faina ideea, doar ca prin spalare nu inlaturi multiplele chimicale de pe portocale, lamai,etc. Eu imi pregatesc razatura de lamaie pt prajituri in borcanel in frigider, dar doar din lamai organice. Sper sa gasesti si tu prin magazine, sunt mai scumpe, stiu, dar cred ca merita. Numai bine, Ana

    Reply
  5. Ivy

    I love making candied orange peels but a few weeks ago I had organic lemons so I made candied lemon peels and used some in my Christmas Cake.

    Reply
  6. My Little Space

    Congrats, Simona! Those candied orange peel looks wonderfully done. I love the shinny colour of it. Beautiful! Hope you're enjoying your day & happy holiday to you.
    Blessings, Kristy

    Reply
  7. Magic of Spice

    Your candied orange peels look perfect! I can be very difficult to find organics when the seasons are colder, but I use the rough of a sponge to clean mine too 🙂

    Reply
  8. Kim - Liv Life

    Oohhh!!! I have needed this recipe for years!! I have recipes that use the orange peel but I haven’t made them because I didn’t have that ingredient. I’m going to make it!!

    Reply
  9. Rita Oarga

    Ce ma bucur la vederea cojilor de portocala. Iarna, pun in orice prajitura. E cea mai grozava aroma. Iar in sirop raman moi si lucioase. Eu le las sa se zvante putin si le tavalesc prin zahar. Pup!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *