ONION BHAJJI(baked)

chiftelute de ceapa (aperitiv indian)


una din tentatiile care m-au bintuit in ultimul timp au fost aceste chiftelute din ceapa,care mi-au parut anoste si intrigante de-a dreptul.le-am vazut prima data la crazy mother cooker acum ceva timp , iar chef chilly mi-a improspatat memoria lor.intre timp mai testasem unele retete indiene,bucurindu-ma de plenitudinea pluriaromatica a produsului finit si mi-am zis ca e cazul sa vad cum sta treaba cu “intrigantele”.imi venise ideea coacerii lor in cuptor pentru a evita prajirea(cu care nu prea sunt compatibile unele din organele mele de prelucrare a nutrientilor!) de cind o vizitasem pe chef chilly,acum trebuia sa adaptez reteta pentru aceasta varianta .
a fost simplu, iar chiftelutele au prins si putina ordine in forma cu aceasta ocazie.

pentru chiftelutele mele din imagine (8) am avut nevoie de urmatoarele ingrediente:
2 cepe mari,taiate in jumatate si feliate mediu ca grosime,
1 1/2 cup de faina de naut,
1 lingurita de coriandru,macinat,
1 lingurita de turmeric,
1/2 de lingurita de garam masala,
1/4 lingurita sare,piper,
1/4 lingurita ardei iute pisat,
2 linguri de ulei de masline.
amestecam faina de naut cu coriandrul macinat ,turmericul,garam masala,ardeiul iute si adaugam apa pina cind obtinem o consistenta de smintina groasa.
intr-o tigaie incinsa cu uleiul de masline inmuiem ceapa cu putina sare si piper,la foc mic ,cca 5 minute,o lasam la racorit putin,dupa care o incorporam in amestecul anterior,lasind-o 10 minute in repaus,sa se amestece aromele .dupa care luam cu lingura si depozitam mici gramajoare intr-o tava unsa cu ulei(eu nu am facut lucrul acesta,s-au lipit,insa le-am desprins usor cu o spatula de lemn)

apoi dam la cuptor,eu l-am folosit pe cel primit de la singer,VITA COOK.

l-am programat 20 minute la 175 de grade,pe la 15 l-am inchis,chiftelutele erau deja rumene.avantajul vasului transparent,te tine la curent cu stadiul de gatire si poti ajusta timpul sau temperatura dupa necesitate.becul cuptorului de la aragaz e de multa vreme ars…

am asteptat sa se racoreasca si le-am gustat insotite de niste bucatele din “turtele bunicii”,facute de mine cu o zi inainte ,am ramas pur si simplu uimita de aparitia unor consistente si arome ce numai cu gindul la banala ceapa nu te-ar putea duce,l-am servit si pe hus (era plecat cind eu le-am comis),a pus clasica intrebare “le-ai fotografiat?” si le-a laudat.desi ce privire derutat-neincrezatoare avea cind i-am prezentat componentele ” operei mele culinare” cu citeva clipe mai devreme!
se mai pot servi insotite de salate,felii de lamiie,mango chutney ,iaurt cu condimente indiene.
si un anunt de la mos craciun al bucatariilor:
daca va doriti cuptorul vita cook,un mixer sau un cintar de la singer romania,va puteti incerca norocul,lasind un simplu comentariu la obiect si o adresa de e-mail pe blogul lui radu popovici,al bucatarului maniac sau pe site-ul e-bucataria!multa bafta!
enjoy!

28 thoughts on “ONION BHAJJI(baked)

  1. Florin

    s-au facut cum trebuie la interior? ca mi se par destul de corpolente 🙂 btw, eu unul dupa ce le scot de la prajit le las vreu 3-4 min sa se mai scurga uleiul din ele si sa se raceasca usor, si apoi le turtesc ca pe niste disculete cu un servetel impachetat in vreo 8 pliuri, asta ca sa arate cat mai autentic 🙂

    Reply
  2. alison

    @florin,da,s-au facut,corpolenta cred ca e data si de cantitate,o lingura mare de compozitie pt. o chifteluta.cit despre autenticitate,la urmatoarele runde,asta-i prima tentativa,trebuie sa ma documentez mai asiduu!:)

    Reply
  3. Soumya

    wow…delicious and healthy onion bhajji…its my all time favorite…
    never tasted baked version…great…thanks for sharing

    Reply
  4. Pegasuslegend

    I suppose if there was ever a time I could have eaten anything with onion in it this may be the thing to try! ( so allergic!) but these do look awesome!

    Reply
  5. VertAnge

    Am gustat si eu facute de niste prieteni indieni…nu stiu ce au pus in compozitie, dar mi-au dat lacrimile.Nu am reusit sa-mi dau seama de gustul propriul zis…am ramas cu impresia ca e o chestie care arde , in timp ce alergam disperata dupa o felie de paine sa mai taie din iuteala 🙂

    Reply
  6. Elena Toma

    Foarte interesant si trebuie sa remarc faptul ca ai avut curaj! Eu am vazut reteta, dar prajita, deci nu am dat prea multi bani pe ea. Nu m-am gandit ca ar putea fi facute la cuptor! Bine, cred si acum ca la un cuptor traditional pe gaz nu cred ca ar iesi la fel de bune! De ce nu participi la concursul pe pe blogul lui LopFras? Subiectul? Ceapa! Deci reteta ar fi ceva deosebit acolo. In alta ordine de idei, felicitari!

    Reply
  7. pansy

    mie imi place ideea acestor chiftele,problema e insa faina de naut!unde gasesti asta ?desi cred ca poate fi inlocuita,nu mai e acelasi lucru da’cred ca merge.

    Reply
  8. Anonymous

    mai, arata tare bine iar cuptoarele astea… hm, ma cam intriga! Am vazut concursul in desfasurare, dar cum eu n-am castigat in viata-mi in urma tragerii la sorti…nu stiu! Laura Laurentiu

    Reply
  9. Micul

    La multi, multi ani fericiti si plini de impliniri.
    suze ca n-am sunat, dar nu eram eu, daca nu uitam telefonul acasa.
    Pupam cu drag de ziua ei mami de Iepu.

    Reply
  10. Vale

    Trebuie incercate la cat de bine arata! Baietii mei sunt lesinati dupa mancarea indiana.
    Pupici mici pt Eroul caratist si mama din dotare 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *