CHIFLE CHINEZESTI LA ABUR (CHINESE STEAMED BUNS)


iata si ultima intimplare din bucatarie,chifle chinezesti,KRISTY m-a determinat sa le fac , ea tot timpul coace in cuptor sau la aburi cite ceva,diverse chifle dulci sau sarate ,cu umpluturi exotice sau cu carne chiar ,cunoscute ca si dim sum,are o mare dexteritate in a modela aluatul,talent ce mie imi lipseste cu desavirsire…ma rog ,daca as exersa mai mult probabil as face ceva progrese…dar cum timpul ma preseaza mereu,nu fac mai mult de a arunca in graba,seara,in masina de piine ,ingredientele necesare pentru a avea ceva piine pentru pachetelul de la serviciu.si asa,tot mai miroase a piine coapta si in casa mea…totodata ,sunt sigura si de calitatea piinii,ceea ce nu-i deloc de neglijat,zic eu.azi, cind am facut chiflele,datele problemei s-au schimbat,am fost libera si gata de o noua experienta cu aluatul.pentru chiflele chinezesti as fi avut nevoie de “bao flour”,o faina speciala ,cu continut proteic ridicat.si cum nu am explorat orasul in cautare de asa ceva,la sfatul lui kristy,am cumparat cea mai alba si fina faina,000 si 12% proteine,adica mai bine zis gluten,care va face piinea sa creasca,sa fie pufoasa si sa-si pastreze mai mult prospetimea.
atentie,aceste chifle sunt interzise celor ce au intoleranta la gluten!
starter-ul pentru aluat(maiaua sau plamadeala parca ii spunea bunica) l-am facut de aseara (se face cu vreo 8 ore inainte),folosind:
125 gr faina ,
1 lingurita zahar,
1 lingurita praf de copt,
1/2 lingura drojdie uscata,
1 lingurita otet,
150 ml apa calduta.
am amestecat bine apa,zaharul,drojdia si otetul,apoi am adaugat faina amestecata in prealabil cu praful de copt,am amestecat bine si am acoperit vasul,lasindu-l pina azi dimineata,cind nu am facut decit sa amestec acest starter cu :
500 grame faina ,
1/2 lingurita de sare,
cca 200 ml apa calduta,pe care am adaugat-o gradual,pina am obtinut un aluat elastic si nelipicios.cind ajunge la aceasta consistenta,ne oprim cu adaugatul apei,formam o bila pe care lasam la odihna ,acoperita,pina isi dubleaza volumul,cca 1 ora.din aluatul crescut am format 10 chifle(dati-va cu putin ulei pe miini cind le formati),pe care le-am lasat la odihnit cca 20 minute,dupa care le-am plasat pe patratele de hirtie de copt,
spre a impiedica lipirea de cosul steamer-ului.se lasa la steamer 15 minute si apoi se scot si se lasa la racorit si uscat.
sau se servesc calde,unse cu miere sau gemul preferat si insotind o cana de ceai sau de lapte ,intr-o dimineata intunecoasa si cetoasa de noiembrie !
enjoy!

26 thoughts on “CHIFLE CHINEZESTI LA ABUR (CHINESE STEAMED BUNS)

  1. VIO

    Wow, ador chiflele astea !as manca in nestire, nu mi-as fi imaginat ca se pot face la steamer chinezii stiu ca au un fel de aparat la care le fac, cum au si pe cel pentru orez. Cu prima ocazie incerc reteta

    Reply
  2. VertAnge

    N-am gustat niciodata chifle facute la aburi. Din pacate am primit interzis in bucatarie dupa ce era sa-i dau foc weekendul trecut, asa ca astept cumintica pana ajung la un restaurant chinezesc care sa aiba in meniu si asa ceva.

    Reply
  3. My Little Space

    Oh my god, I am so amazed! You did such a great job. The buns look fantastic. Hope you like it! Did you french toast them? ^_^ Hope you're having a wonderful day.
    ((hugs))Kristy

    Reply
  4. alison

    @vertange,curaj,eu mai am si acum momente din astea bune!se cunosc la franjurii prosoapelor de bucatarie,tesute manual de mama,la care tin mult,sunt f. vechi,din secolul trecut si de dinainte de a lua eu fiinta…si cu toate astea,se mai micsoreaza!:))

    @kristy,thanks!it's my first challenge,i will try again,i liked buns!no,i didn't french toast…have a good day!hugs:))

    Reply
  5. Andreea

    Le-am facut si eu de vreo cateva ori pana acum si sunt tare bune. Chiar ma gandeam sa le postez zilele astea. In China mancam cam 2 la micul dejun si-mi era de ajuns. Ma bucur ca ai postat reteta!

    Reply
  6. Micul

    Immmm ce pufosenii.Cred ca-s minunate.Cu unt si cu putina sare, cred ca le mancam pe toate odata.
    Pupam Iepu smecher si pe voi.
    Seara faina va dorim.

    Reply
  7. pansy

    n-am mancat chifle de astea,dar am sa incerc.din poze reiese ca le-ai pus una peste alta in steamer ?sau erau deja gata !si daca pui hartie pe unde ma trece aerul ?ai folosit faina ooo plus extragluten,sau n-am inteles eu bine.si daca da,unde ai gasit gluten ?te intreb atatea ca as vrea sa le fac si eu.

    Reply
  8. alison

    @pansy,nu sunt una peste alta .prima poza cu cosul de la steamer arata ca le-am pus chiar la distanta…gluten nu am avut ,doar faina 000.
    una peste alta sunt in poza finala.

    Reply
  9. Elena Toma

    Alison, arata superb chiflele! Am adus in zbor, spre tine, o stafeta, a Prieteniei. Este insotita si de cateva intrebari, dar daca juniorul nu-ti lasa timp de asa ceva, nu-i nimic.

    Reply
  10. VertAnge

    Nu de curaj duc lipsa. 🙂 Nu ma mai lasa jumatatea mea mai buna sa ma apropii de aragaz pentru ca am uitat o oala cu tocanita toata noaptea pe foc. :(( Inca mai miroase bucataria mancare carbonizata si a "plasticul" de pe manerele oalei. A-propos, ai vreo idee cum as putea indeparta mirosul? Am spalat faianta, am sterg peretii, am pus o farfurie cu bicarbonat pe masa si am stat doar cu

    Reply
  11. alison

    @vertange,multe oale am ars si eu la tinerete,cunosc problema!:)
    pune la fiert intr-o oala cu apa citeva batonase de scortisoara si lasa sa fiarba,aburii fierturii sa se imprastie in casa,apoi inchizi!asta daca va place scortisoara,of course!:)

    Reply
  12. vincent

    Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult – aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *