O SUPA DE TOAMNA ( AUTUMN SOUP)

e timpul sa gatim supe ,mai mult ca oricind,ajutindu-ne organismul sa se inteleaga incet-incet cu noile dimensiuni ale scalei din termometre,cu vintul biciuitor , cu ploile lungi si neiertator de reci.
supa inseamna pentru mine “acasa”copilariei mele,imi amintesc aburul si aromele care ma intimpinau la intrarea in casa cind veneam infrigurata de la scoala ,bunica asteptindu-ma la masa de prinz cu un bol de supa calda mereu la primul fel .aveam 3 preferate:supa clara de gaina,cu un cartof si un morcov in ea si putin patrunjel verde sau fara legume,doar cu taitei de casa,supa de cartofi si supa de fasole.oricum ,cu gustul acelor supe nu m-am intilnit de multa vreme…asa ca am sa va prezint supa mea de zilele trecute,un amalgam de texturi si legume.

ingrediente pentru cca 4 portii:
150grame naut fiert,
150grame boabe de mazare verde ,congelata,
2 cartofi taiati cuburi mici,
1 tulpina de telina,julien,
150grame buchetele desfacute de conopida,
1 ceapa rosie,taiata marunt,
1 morcov mare,taiat bucati mai mari,
1 pastirnac,taiat cuburi,
1 dovlecel mic,taiat cuburi,
50 grame de paste farfalline,
2 linguri ulei de masline,sare,piper,patrunjel verde tocat marunt.
punem la inmuiat toate legumele,in cele 2 linguri ulei de masline +1 -2 linguri de apa,la foc iute,amestecam din cind in cind,iar cind legumele s-au inmuiat ,completam cu apa cu cca 4-5 cm deasupra nivelului lor,lasind focul mai moale.cind incepe fierberea adaugam si pastele,acoperim oala cu un capac si fierbem cca 15-20 minute,potrivim de sare si piper iar la sfirsit,dupa ce am inchis focul,adaugam patrunjelul verde.
aromele supei va vor incalzi intr-o zi friguroasa de toamna si va vor duce cu gindul la verlaine :
“Les sanglots longs
Des violons
De l’automne
Blessent mon coeur
D’une langueur
Monotone.”

28 thoughts on “O SUPA DE TOAMNA ( AUTUMN SOUP)

  1. pansy

    mi se pare tare alaturarea lui verlaine de supa de toamna !sunt bune si una si alta !care v sa zica u n premiu te asteapta sa-l ridici de la mine de pe blog.

    Reply
  2. Micul

    Ce culori faine, si ce buna trebuie sa fie.Cand ma gandesc ca pana pe la 12-13 ani, o farfurie de supa sau ciorba calda, nu era pentru mine, decat un lung calvar, imi vine sa-mi dau palme.Mai bine as fi mancat atunci, si scum mai putin.
    Pupam Iepu cu pupici din SM.

    Reply
  3. Margot

    Atat de frumos postul asta, hrana pentru trup SI suflet! Supica mi-a amintit de minestronele cu care mi-am inceput si eu toamna, pe cand ploile nu venisera inca. Iar versurile din Verlaine s-au suprapus cu pofta mea de Apollinaire (mi-a venit dor de Podul Mirabeau saptamana asta si l-am recitit in mai multe randuri). Foarte frumos! Te-am adaugat la mine in blogroll.

    Reply
  4. yafa

    Ce supica faina, are un aer de minestrone dar mult mai fin. Mi-ai adus aminte in poveste de supele copilariei, buna mai erau. Te pupicesc si un inceput de saptamana minunat

    Reply
  5. Fanta

    Buna.

    Sunt Cornelia si as vrea sa te rog daca esti dispusa sa faci un schimb de linkuri (ambele tale bloguri) cu blogul meu despre Rodie. Voi incerca sa acopar tot ce se poate despre fructul Rodiei.

    Siteul se afla aici http://www.rodie.info/

    Ma poti contacta folosind pagina de contact de pe site.

    Astept un raspuns.
    Multumesc pentru timpul acordat.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *