COCONUT RICE (GUEST POST)


PILAF DE OREZ CU NUCA DE COCOS

invitata mea de astazi este ADELINA, detinatoarea blogului Vegetarian Yogini .
am cunoscut-o in aceasta vara,in viltoarea blogurilor cu si despre mincare,cucerindu-ma cu multa prospetime,culoare ,lumina.si mai ales cu multe arome indiene(sotul ei fiind chiar din india!)…
am inceput sa citesc despre bucataria indiana,putin cite putin si sunt fascinata de ea,ingredientele ,de cele mai multe ori vegetale si multitudinea de condimente ce concura in a construi un gust unic,irepetabil,sunt remarcabile.una din incercarile mele de a prepara ceva in stil indian sunt coconut dhal si tandoori chicken,nu sunt preparate standard ci adaptate gustului meu si posibilitatilor de a achizitiona un condiment sau altul,iasi-ul fiind deficitar din acest punct de vedere…cit si din multe altele.
multumesc mult ADELINEI ca a dat curs invitatiei mele si va propun sa urmariti exoticul ei post!
*************************************************************************************Cind am plecat din Moldova (republica) dupa nunta, in 2002, mamei mele i s-a facut atita jale… imi puse in valize si niste faina de popusoi (porumb), niste borcanase cu dulceturi….cred eu mai mult sa-mi aline dorul decit pentru ospat. De atunci si pina acum, cam mereu intre doua lumi, (sau trei…locuim in SUA), am reusit sa-l convertesc pe scumpul meu sot la mamaliguta si brinza de vaca cu smintina, iar el e grozav de mindru ca nu prea fac bucate moldovenesti fara a presura macar un pic din condimentele picante si savuroase ale Indiei. Un fel de mincare si un fel de reteta de success al mariajului!

Am aici o reteta simpla dar exotica, foarte populara in sudul Indiei, unde orezul e “piinea cea de toate zilele”. Soacra mea prepara acest pilaf foarte des, acompaniat de sosuri picante, sau solo.
Ii multumesc din suflet Simonei pentru invitatia de colaborare intre blogurile noastre- si sper ca fanilor ei sa le placa aceasta gustare autentica, din sudul Indiei.
Pilaf de orez cu nuca de cocos
Ingrediente:
  • Orez cu bob lung (Basmati e perfect)- 2 cani (250 ml capacitate)
  • Nuca de cocos proaspat risnita- 1 cana
  • Arahide- 2-3 linguri
  • Pasta de ghimbir- 1 lingurita
  • Ghee (sau unt)- 1 lingurita
  • Sare- 1 lingura
Condimente:
  • Seminte de mustar- ¼ lingurita
  • Linte alba, desecata (urad dhal)- ½ lingurita
  • Ardei iute, uscat ( chili)- 2, semintele inlaturate
  • Praf asafetida- ¼ lingurita (optional)
  • Frunze curry- 5-7
  • Ulei de cocos- 1 lingurita
Modul de preparare:
  1. Se fierbe orezul in apa dupa reteta de pe ambalaj. Se lasa sa se racoreasca
  2. Se prajesc arahidele in ghee sau unt pina se rumenesc . Se lasa de o parte.
  3. Se prajeste mustarul in uleiul de cocos pina incepe sa se despice. Se toarna restul condimentelor in ordinea mentionata. Cind lintea se rumeneste si ardeiul e rosu, se adaoga nuca de cocos si pasta de ghimbir.
  4. Se prajeste pina cocosul incepe a se rumeni. Se ia de pe foc si se amesteca cu sarea .
  5. Se adauga arahidele prajite, orezul fiert si racorit, amestecind atent sa se mentina intacta forma orezului.

21 thoughts on “COCONUT RICE (GUEST POST)

  1. Lyndsey

    I love coconut rice, and this one sounds wonderful. What a lovely post and I adore the presentation! It is so interesting to me learning about different spices and I always enjoy trying out and using many spice!

    Reply
  2. VertAnge

    Foarte interesanta combinatia! Din pacate nu prea am idee unde as putea gasi nuca de cocos proaspata, ghee, ulei de cocos si frunze curry. Am sa incerc pe la plafar.

    Reply
  3. Adelina

    ghee este " unt clar-ificat", se obtine prin fierberea untului la foc mic pina apa se evapora si grasimea obtine o culoare aurie. Se ia spuma de la suprafata in procesul fierberii. Nu e un ingredient cheie, se poate inlocui cu orice alta grasime/ulei. Ghee se foloseste extensiv in bucataria Indiei, are si un rol de mir in functiile religioase.

    Reply
  4. boscodina

    Ai observat? A venit Toamna, afara ,in blogosfera si mai ales in Dulcea Romanie.Si nu asa cu traista goala ci cu o noua provocare " nuci si usturoi" :)Te astept sa ni te alaturi 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *