PRAJITURA RASTURNATA CU SMOCHINE SI MASCARPONE (UPSIDE DOWN MASCARPONE CHEESECAKE WITH FIGS)

am avut o simbata de vis,am inceput-o prin a nu putea descuia usa de la intrarea in apartament,am aruncat cheile pe fereastra prietenei care sunase( si careia nu-i puteam deschide) si s-a putut descuia pe dinafara,am rasuflat usurata si dupa o cafea inspumata si neagra si fierbinte m-am apucat de tot programul administrativ de simbata.se cerea o piine facuta,am constatat ca faina e insuficienta,iar cea tocmai cumparata e uitata in portbagajul masinii care e cu hus la serviciu…sun pe tanti ce sta cu simon din cind in cind si imi trimite.deschid frigiderul si vad ca am o cutie cu mascarpone ce expira curind,iaurt de capra homemade care si el trebuie consumat(asta cu iaurtul e o alta poveste,simon a dezvoltat o alergie la laptele de vaca si ma specializez acum in lapte de caprite ,in curind voi face si feta,cred:)),le scot si pe ele ,poate-mi vine vreo idee.deocamdata nu am niciuna,alerg de ici colo,pun rufe la uscat,schimb lenjerii,sterg praf,aspir,ma conversez,raspund la noianul de intrebari:mami,de ce…?mami ,imi cumperi…?copiii de azi au o adevarata problema cu shopping-ul,de jucarii,of course…
printre toate astea trebuie sa facem si o plimbare,sa cumparam rechizitele necesare orei de pictura de la gradinita,avem o lista…si revista xenox,sa nu uit,asta e cel mai important!plus ceva siropuri,deja aud un tusitor mic cutremurindu-se…efectele intrarii in comunitate!
sa facem si o vizita .promisa.deci datorie curata.
incet ,incet imi fac ordine in minte ,respir mai rar si eficient ,ma golesc de graba si panica de a nu-mi indeplini obiectivele in timp util.pentru prinz stabilesc repede meniul:gratar din piept de pui cu salata de conopida,pun pieptul la marinat deja…dau iar cu ochii de mascarpone si iaurt…nu mai gindesc ,pur si simplu le rastorn intr-un vas,torn zahar peste ele,amestec bine,adaug si ou,(ce lesinata culoare au galbenusurile,adaug si ceva turmeric,vreau culoare,sunt trista fara de ea!) ,zahar vanilat,coaja rasa de lamiie,praf de copt amestecat cu faina…caramelizez ceva zahar intr-o forma de tarta(de 24 cm),in caramelul cald infing niste jumatati de smochine,astept un pic sa se raceasca,sa ramina in forma asa cum le-am pus,torn deasupra compozitia de aluat si drumul spre cuptorul preincalzit,la foc potrivit primele 20 minute si la mic urmatoarele cca 40,nu am cronometrat…oricum deasupra va fi rumen,crapat,compozitia coagulata.scot si pun la racit prajitura,acoperita cu un prosop,sa “transpire”putin,asta ma va ajuta sa o rastorn fara sa-i provoc daune estetice prea mari…

si cum procesul tehnologic l-am descris,sa scriu si lista ingredientelor:
1 cutie mascarpone ,250 gr,
200 -250ml iaurt ,
200 gr zahar+2-3 linguri extra,pentru caramelizat,
4 smochine mari,taiate in 1/2,
2 oua,
1 esenta de vanilie,
2 lingurite praf de copt amestecate cu 260 grame faina,
1 lingurita rasa turmeric(pentru culoare),
coaja rasa de lamiie.

asta a fost desertul,am luat cu noi si in vizita,am mai servit pe unul-altul,cert e ca nici o firimitura nu certifica existenta lui efemera,ci doar memoria noastra afectiv-gustativa.a placut tuturor,o consistenta pufoasa la margine si asemanatoare intrucitva unei budinci la interior,aromat,smochinele i-au dat acel “ceva” altceva ,obiectiv indeplinit!si,cum sa nu, le-am indeplinit si pe toate celelalte!si inca altele…acum unii dorm ,iar eu va scriu despre simbata mea,domestica pina in strafundurile ei ,incarcata si foarte frumoasa .intocmai ca aceasta zi de toamna…noapte buna!enjoy!

46 thoughts on “PRAJITURA RASTURNATA CU SMOCHINE SI MASCARPONE (UPSIDE DOWN MASCARPONE CHEESECAKE WITH FIGS)

  1. DAVELLA

    Buna si delicioasa prajiturica ta! Draga Alison, permite-mi intrebarea: Ai multe zile de sambete ca cea descrisa?
    Noi tocmai ne pregatim pentru 2 saptamani de Romania si mi-am promis: fara internet, fara telefon, fara masini. Voi sta la mama (Brasov), voi dormi muuuult si voi respira aer curat. Pupicei de toamna!

    Reply
  2. pansy

    ai facut o tarta foarte buna ! nu am incercat niciodata smochinele proapete in prajitura.da'evident timplul nu-i pierdut.ai fost harnica week-end-ul asta.eu mi l-am petrecut facand suberek-uri si gomboti (galusti cu prune) la cererera baiatului meu si a prietenei lui.

    Reply
  3. kitchen flavours

    Your cake looks really delicious. I can see that the fig really goes well with the cheesecake. And I love the beautiful flowery shape of your cake. Have a nice day!

    Reply
  4. Daniela

    Uau, ce bunatate smochinoasa ai construit… yamiii… Vin si eu la o feliuta, dar cu smochinele in posetuta… Pupici si o duminica placuta !

    Reply
  5. Miha

    Foarte frumoasa ti-a iesit!
    Cat despre sambata ce-ai avut-o…hmmm…imi este atat de cunoscut scenariul. :))
    De unde iti procuri laptele de capra?

    Reply
  6. Mary

    It sounds like you were having a difficult day. Fortunately your cake turned out beautifully. I love figs and what you've done with them really sounds delicious. I hope you are having a wonderful day. Blessings…Mary

    Reply
  7. My Little Space

    My goodness Alison, what a day you're having there! Hope everything is fine now. You should take some rest during this weekend. Yeah, I know what you mean about today's children. They're just so demanding! We've to teach them from very small age. So that they make good use of their money. Btw, the cake looks fabulous. Hope can take a breath right now. ^_^ Enjoy your day.

    Reply
  8. felis

    Tare bine arata… eu daca am asa zile ca cea descrisa de tine nu ma apuc de prajituri.. sigur nu imi ies… dar tu esti maestra… Te pup…

    Reply
  9. Craita

    cum ar zice sora mea:ce greu e sa fii om mare!Citeam postarea ta si parca te vedeam alergand de colo-colo,iar in mintea mea se auzea si o voce repezita,care citea postarea fara sa respire:)))Faina prajitura,si inca odata trebui sa ma plang ca in ro n-am vazut smochine proaspete pe nicaieri.

    Reply
  10. Liana10

    Ce m-ai enervat cum ai rezolvat o sambata intreaga, plus o prajitura nemaipomenita, in 2 timpi si 3 miscari.
    Eu am muncit si duminica pt.sambata neterminata ;-(((

    Reply
  11. yafa

    He,he, Alison frumos, week-end-ul la dat statul si D. Statul ca sa nu uiti ce faci toata saptamana si D. ca sa nu uiti de el, asa ca prajitura asta minunata facea neaparat parte din program. Te pupic si o saptamana sper mai linistita.

    Reply
  12. dana

    fata draga, la cat te trezesti?! mie-mi ia vreo saptamana atata munca 🙂

    am vazut poza si am auzit 'ding! pam-pam-pam!' adica, mersi frumos. am smochine, si stiu ce tre sa fac cu ele. aveam de gand doua borcane de compot, dar sa nu dam vrabia din mana, nu? arata super!

    incerc sa ma intorc. am avut zile luuuungi la munca si seara sunt terminata. am fost si betegi,

    Reply
  13. Mimosa Café

    hey alison! i was just thinking of visiting your blog and you left a comment on my page! it is great. i love the cake it looks really so amazing and extraordinary! kisses.

    Reply
  14. Micul

    Agitatie, agitatie, dar o prajitura super faina a insotit-o.Ce-as musca din monitor, daca as stii ca macar putin voi simti din gustul prajiturii.
    Pupam Iepu si normal ca si parintii Iepului, sper ca ti-a trecut raceala.
    O dupa amiaza placuta sa aveti.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *