GAZPACHO
faimoasa in intreaga lume,aceasta supa racoritoare a pornit de pe tarimuri andaluze.aici,in antichitate,romanii,construind sub soarele arzator drumuri si apeducte(ah,ce-as vrea sa reinvie si sa faca acest lucru si la noi,acum la peste 200o de ani distanta!),aveau nevoie de ceva sarat (pentru a retine apa in organism si a nu se deshidrata) si plin de vitamine.precursoarea supei reci andaluze era o mixtura din piine veche,usturoi,ulei de masline,otet si sare.mai tirziu,autohtonii au adaugat unele legume,iar dupa descoperirea americii ,gazpacho s-a implinit in forma sa clasica,cuprinzind in prepararea sa rosia si ardeiul gras.
3 felii de piine mai veche(eu am avut amestec 650+integrala,facuta la masina de piine,cu oregano si seminte de in),
3 rosii mari,coapte,carnoase,
1 ceapa rosie,
2 catei de usturoi,
1 ardei verde si 2 rosii,
1 castravete mediu,
6 linguri ulei de masline,
2- 3 linguri de apa,
2 linguri de otet alb,
chimion,sare ,piper.
eu am mojarat usturoiul cu chimionul ,sarea si piperul proaspat macinat si le-am amestecat cu legumele pe care le-am dat la blender ,taiate cuburi mici,piinea inmuiata in apa si stoarsa,plus restul de ingrediente,functia puls,actionata de citeva ori.am dat la rece,pentru ora si jumatate si am servit cu patrunjel verde si seminte de in ,felii de ardei.se poate servi cu crutoane usturoiate,bucatele de legume taiate si tot ce va mai face voua placere,e racoritoare si consistenta in acelasi timp,se face in putin timp si ce-i mai important ,este cruda,neprelucrata termic,plina de vitamine.foarte potrivita temperaturilor din aceste zile,va invit la o portie,enjoy!
Arata, foarte, foarte bine.Ai ornat-o tare original.
Va pupam cu drag si va dorim o saptamana cat mai frumoasa.Mai ales Iepului.
asta cu retinerea apei in organism e un pic cam altfel… daca ar fi asa am putea bea apa din mare fara probleme.
mancarea sarata face sete, nu retine apa, ba chiar din contra. de aia iti da alune sarate la bar, ca sa ti se faca sete si sa comanzi mai multa bere.
Oh Alison what a fabulous presentation! this is amazing looking and so refreshing~
Alison cat de bine poate sa arate,si este o reteta pe care am sa o incerc si eu .Te pup.
Hmm gaspacho! Tare buna pentru vara! Te asteapta niste premii la mine pe blog.
Pana acum am vazut gazpacho doar la pahar… deci se poate manca si cu lingura…imi place mult cum ai ornat-o 😉
Si mie imi place cum ai ornat! Eu mai folosesc si legume tocate marunt, amestecate cu gheata pisata, din care-si pune fiecare cat vrea in farfurie, inainte de a pune cu polonicul din gazpacho. Dar o sa incerc si varianta te. O saptamana minunata sa ai!
une soupe bien fraiche et savoureuses, parfaite pour ces jours chauds
bonne journée
Selamlar canım,
Daha önce "hobicell" adıyla yayın yapmakta iken, google ın sorunları yüzünden adres değişikliği yapmak zorunda kaldım. Yeni adresim şu anda size yazdığım isimledir. Beni buradan takip ederseniz çok sevinirim. Sevgiyle sağlıcakla kalınız.
http://hobibox.blogspot.com/
Hobibox-Afet Ergü
Buna Alison! Gazpacho-ul tau arata minunat si mai ales racoritor pe canicula asta. Iti doresc o saptamana buna si cu idei culinare. Pupicei!
Uimitor! So very beautiful, a very lovely presentation for a classic:)
Arata senzational.
Mi-ai facut pofta.
Am vazut si alte retete de gazpacho
dar pot spune ca a ta e cea mai
complecta si mai invitanta.
Yummm! That looks so delicious, Alison! The photos are lovely, too!
super imi place.bafta in continuare
are Romanian, so I'm not surprised at anything.
Aspectos, apetisant… nota 10. Pupik.
It's very beautiful! Great pictures too!
This is one our favorite cold summer soups. I like the deep red color of the tomatoes.
supica asta racoritoare e minunata vara si tu ai prezentat-o foarte fain, uite acum fug dupa lingura! Pup
Acum e la frigider 🙂
Multumesc frumos pentru reteta! E perfecta pentru caldurile astea.
haha, na ca exact asta am postat si eu azi. da' e o varianta mult redusa fata de a ta. iar decorul e demential :))! artista!
A wonderful gazpacho! I eat that dish a lot during the summer.
Cheers,
Rosa
Un plat très rafraichissant.
Ce qu'il nous faut ces jours-ci.
Bon weekend et à bientôt.
Nu am facut-o niciodata!
Am o rugaminte, mi-a scris Daniela ca de citeva zile nu poate vedea nici o postare la mine in blog. Cica coloana cu lista din dreapta este in mijloc si mijlocul nu apare de loc. Tu cind ai venit la mine cum se vedea? Normal? Mersi mult de tot si o seara placuta! Cami
Alison, mersi mult eu am windows Xp si 7 si merge normal Am sters un cod care era pus pt a nu merge O merge acum??
It looks wonderful!
Eu nu am pus niciodata paine si nici nu am copt rosiile dar le-am pus doar un pic in apa clocotitla sa pot sa le curat coaja. Arata delicious!