ardei umpluti cu bulghur (stuffed peppers with bulghur)

de ce bulghur si nu orez?pentru ca bulghurul are un indice glicemic mai mic ca al orezului si pt. ca are un continut mai mare de fibre,minerale,vitamine decit el.ingredient ancestral in bucataria omenirii,el este un griu prefiert ,macinat grosier,mediu ,fin…vedetele orientului mijlociu,tabouleh si kibbeh se prepara si ele cu bulghur si cred ca nu va sunt straine .asa ca azi burghul-ul a poposit in micuta mea bucatarie,ca sa umple niste ardei rosii frumosi ,primii de sorginte autohtona pe care i-am cumparat anul aceasta si care s-au dovedit a fi foarte buni .

ingrediente:

-1cana de bulghur (se pune la inmuiat in apa pentru 10 minute),
-4 ardei grasi rosii,taiati pe lungime,curatati de seminte si nervuri(se aseaza pe o tava si se dau la cuptorul preincalzit ,la foc mic,pentru cca 10 minute ,cit sa se inmoaie un pic),
-1-2 cepe rosii,tocate marunt,
-1-2 morcovi,dati pe razatoare mica,
-1 dovlecel taiat cuburi mici,
-3-4 rosii medii,curatate de pielite si tocate cubulete ,
-cca 300ml suc de rosii,
-3 linguri ulei de masline,
-sare ,piper,nucsoara.

incingem uleiul in tigaie si adaugam ceapa, o calim pina cind devine sticloasa,adaugam morcovul si-l lasam vreo 2 minute,dupa care restul legumelor si bulghurul,amestecam in ele inca cca 4 minute,adaugam si sucul de rosii,asezonam cu sare ,piper,nucsoara…scoatem ardeii din cuptor si ii indesam cu aceasta umplutura,dupa care ii dam la cuptor,in vas acoperit (in care am picurat un pic de ulei de masline),la foc mediu,10 minute,luam capacul si mai lasam apoi 5 minute,sunt gata!serviti-i cu smintina(sau iaurt) si putin patrunjel sau marar tocat.la noi au avut mare trecere,desi ,sincer,nu ma asteptam…si vegetarieni si cu griu in loc de orez,dar uite ca baietii mi-au facut surpriza si i-au papat cu toata pofta,spunindu-mi sa le mai fac.sa fi vrut oare doar sa fie draguti?:)

enjoy!

14 thoughts on “ardei umpluti cu bulghur (stuffed peppers with bulghur)

  1. Zazuza

    nu cred ca au vrut sa fie doar politicosi – uite, de exemplu, mie imi plac sarmalele cu orez la fel de mult ca cele cu carne. daca sunt gatite cum trebuie, sunt delicioase! na, ca acum mi-ai facut pofta de ardei umpluti :)). ia sa ma pun si eu pe treaba in weekend… 😉

    Reply
  2. nicoleta

    Trebuie sa fie tare bun…arata super!
    Inca nu am gustat bulghur…dar pana imi cumpar, parca mi-as face cu orez …ca mi-ai facut o pofta ..of!!!
    ciao!

    Reply
  3. Elena Toma

    Nici pomeneala sa fi fost amambili doar! Sunt convinsa ca au fost foarte buni, pentru ca mie imi plac mai mult acestia decat cei cu carne. Si asta nu pentru ca dieta mea nu-mi permite combinatia orez sau grau cu carne, ci pentru gustul lor. Am retinut combinatia ta si voi face si eu. Felicitari!

    Reply
  4. janet

    Daaaaa….bulgurul imi aduce aminte de copilarie,de sarmalele mamei cu bulgur si de pilaful de orez in care mama ,todeauna adauga si un pic de bulgur si facut si in zeama de la o gaina fiarta….of ,ce pofte me-ai stirnit!
    Pentru asta,te imbratisez!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *