Tarator (Traditional Bulgarian yogurt cold soup)

Tarator este o supa de traditie in Bulgaria,desemnind un amestec racoritor pentru zile fierbinti,
zile pentru care eu vreau sa fiu pregatita si sa va dau si voua idei!
si cu asta incep a va spune cite ceva despre vacanta,dupa aceasta absenta,pentru care ma scuz,dar motive obiective m-au tintuit departe de voi.bine v-am regasit!

dupa cum va spuneam,sejurul nostru la mare de anul acesta a insemnat o locatie destinata batrinilor si familiilor cu copii,hotel Sol Luna Bay din Obzor,Bulgaria.o constructie absolut noua(anul trecut a primit primii turisti ) plasata la cca 1 km de statiunea propriu-zisa ,pe un segment de plaja nefolosit in trecut .


nimic spectaculos,doar totul foarte bine organizat si o atmosfera placuta si plina de civilizatie .deci am avut parte de multa liniste si relaxare…
camere mari,confortabile ,restaurant,baruri,terase,



sala de spectacole si jocuri (copiii cit si adultii se bucura de prezenta unei echipe de divertisment pe tot parcursul zilei atit la piscina cit si pe plaja ,iar seara aveau spectacole si atit pentru unii cit si pentru ceilalti),

sala de fitness si spa.impresionanta munca,consecventa si serviciile de calitate oferite de personalul mereu zimbitor si saritor la nevoile tale,mi-as dori si pentru Romania asa ceva…


si fiindca e un blog culinar,sa vorbim si despre mincarea oferita in restaurant.se serveste atit bucatarie traditional bulgareasca cit si bucatarie internationala,cu accente mediteraneene,deci multe legume si fructe proaspete,gratinate,carne de pui si peste in principal

dar si porc,iepure,miel,lactate de tot felul…toate fiind produse autohtone,de o calitate foarte buna.abundenta de arome si condimente,uleiuri aromate cu usturoi,rozmarin,oregano,cimbru preparate loco,oteturi balsamice si chiar dressing-uri gata preparate.asa ca ,orice dieta ai fi tinut puteai sa o respecti.totul bineinteles era compartimentat(piine,legume proaspete,salate de tot felul ,cu legume,cu paste ,cu orez ,cu brinzeturi,cu peste sarat)



ciorbe,fripturi si garnituri,deserturi

si fructe proaspete,gratare,bauturi si cafea,ceai),o vesela impecabila,tacimuri speciale pentru fiecare aliment servit,flori naturale pe masa… un iaurt de o calitate exceptionala,brinzeturi in cruste de seminte aromate si boia ,preparate de piine si patiserie de tot felul,cu precadere frantuzeasca .dar nici piinea italiana nu lipsea …
chef-ul de la sol luna bay,domnul Valentin Koranov,a avut amabilitatea sa stea de vorba cu noi,l-am asaltat cu tot felul de intrebari si ne-a si raspuns,ii multumim mult,

era mereu prezent atit in bucatarie cit si in afara ei ,scrutind mereu cu o privire atenta sala si compartimentele cu preparatele de servit.specializat in germania( minimum 90% din turisti aveau aceasta nationalitate),indragind atit bucataria bulgareasca ,cit si cea internationala,ne-a pregatit un menu echilibrat,bogat in fibre si nutrienti calitativi,din care nu au lipsit gazpacho andaluz,pui cu sos agrodolce sau iepure in sos vinatoresc…si nici nu mai stiu cite alte minunate feluri zilnic,caci abia era timp sa citesc in fuga meniul zilei…il felicit pentru un meniu inspirat si pentru modul in care functioneaza “bucataria”sa!o munca uriasa,desfasurata din zorii zilei si pina seara tirziu cu rezultate pe masura.sa ai un sezon minunat chef si multe succese!да имат добри сезона, магистърска и успехи!

si acum pentru zilele fierbinti ce vor urma(cel putin sper , dupa acestea bacoviene ),reteta de tarator pentru 2 persoane:
1 castravete lung ,curatat de coaja,cu semintele scoase,dat pe razatoare(sau 2 castraveti autohtoni),
2 cani de iaurt,
1/2 cana de apa,
1-2 catei de usturoi,striviti,
4 miezi de nuca ,striviti,
1 buchet mic de marar,
2 linguri ulei de masline,sare.
se amesteca toate foarte bine ,decorati cum doriti(eu am folosit un pic de marar si fulgi de chili),stropiti cu un pic de ulei de masline ,dati la rece si serviti,e excelenta,plina si usoara in acelasi timp,racoritoare si aromata.daca o vreti mai acra puteti recurge la aditia de otet,iar daca o vreti mai consitenta o puteti servi cu crutoane.si cite alte variatiuni mai doriti!enjoy!

19 thoughts on “Tarator (Traditional Bulgarian yogurt cold soup)

  1. Mari

    Sunt prima la masa!
    Imi place supa asta bulgareasca!
    Ma bucur ca te-ai simtit bine in concediu!
    Deja codoul e cumparat, maine il pun la posta. Abia astept sa vad daca iti place!
    Un weekwnd placut in continuare!
    Te sarut!

    Reply
  2. geta

    Multumesc ca m-ai pus cat de cat in tema cu meniurile de acolo!Plec si eu in iulie si sunt tare curioasa de meniuri!

    Reply
  3. dana

    am sa incerc supa asta de indata ce o sa fac iaurt de casa. aici gasesc foarte greu iaurt de calitate, si cel grecesc uneori e slab si subtire. imi place mult ideea de supa rece. gazpacho are mare trecere, si ajo blanco, dar una pe baza de iaurt n-am facut inca. ma bucur ca ati avut un concediu frumos. si ma bucur ca te-ai intors!

    Reply
  4. Elena Toma

    Alison, bine ai venit cu informatii din vacanta! Supa asta rece de iaurt cred ca va fi incercata imediat ce reusesc sa adun cantitatea necesara de iaurt. Eu il prepar singura sau cumpar foarte rar din cel Cedra (de capra). Asa, de bun venit, te asteapta niste premii la mine pe blog.

    Reply
  5. Liana10

    Bulgarii daca sunt mai aproape de turci, ii copiaza. Noi suntem mai aproape de rusi, se pare, deci servicii all inclusive n-o sa vedem!
    Ma bucur ca v-ati simtit rasfatati in aceasta vacanta si ca ai venit cu noutati.
    Imi place farfuria cu inimioare negre de mor! De unde o ai? Merci!

    Reply
  6. dana2dor

    Bine ai revenit!!
    Foarte frumos reportajul tau, iar supa pare delicioasa. Am s-o incerc cu siguranta!!!
    Te pup si o zi excelenta iti doresc!

    Reply
  7. Nela

    Stiu ca tie iti plac retetele mai traznite dar si gustoase sigur e o supa delicioasa.Sunt convinsa ca a-ti avut o vacanta de vis.Te pup dulce.

    Reply
  8. sarah

    bine ai revenit!superbe poze ,mi-as dori si eu o vacanta dar cred ca pe anul asta s-au cam terminat plimbarile pentru mine.
    desi nu-s eu cel mai mare fan al supelor promit sa incerc supa ta la rece pentru ca sunt foarte curioasa ce gust aare.pupici!

    Reply
  9. Zazuza

    uite d-asta ma enervez eu – de ce nu pot dom'le si romanii sa zambeasca in turism si sa ofere servicii de calitate?! ca doar Marea Neagra e aceeasi si la noi si la bulgari, da' aia au invatat mai repede ce inseamna cu adevarat sa stii sa faci bani si ca pentru a face bani nu e bine pe termen lung sa tragi tepe si sa fii marlan…

    Reply
  10. ghiocel07

    Bine ai revenit. Trist ca la altii se poate si la noi nu. Nu cred ca vreodata se va schimba ceva pe aici. Trebuie umblat la mentalitate, trebuie sa ne vedem lungul nasului si sa aplecam ureche si sa deschidem bine ochii la ceea ce este in jurul nostru. Felicitari pentru relatare.

    Reply
  11. Claudia-Maria

    superb amenajat hotelul,servirea mesei,salile de spectacol,piscina,spa si toate,dau idem la vorbele lui Ghiocel,e pacat ce se intampla pe litoralul romanesc,sa va fie de bine concediul,

    Reply
  12. My Little Space

    Sounds like you & your family having so much fun! It's a perfect day for the tour and the food looks divine. Thank you so much for sharing, dear Alison. Hope you're having a wonderful day.
    Cheers, Kristy

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *