tarta cu rubarba (the tart with rhubarb)




la ora la care incep postarea aceasta ,deja tarta mea cu rubarba e pe 1/2 mincata…a fost prima mea incercare de a gati rubarba,in conditiile in care pe plaiurile moldovei nu am vazut-o cultivata pe niciunde.am oscilat intre a incerca un simplu compot , pentru inceput, sau un sir de inca macar 50 de retete pina am ales aceasta tarta. munca de documentare a fost insa tare placuta,chit ca aseara ,in timp ce o executam ,pleoapele-mi erau din ce in ce mai grele…pina la urma am ales reteta de pe joy of baking(vechiul meu prieten,un site excelent pentru diletanti ca mine),ingredientele de acolo erau prietenoase si se gaseau si in frigiderul meu intimplator.uitasem sa va spun ca rubarba o gasisem la kaufland si hus s-a uitat nedumerit la betele verzi-rosii ce au poposit in carucior…dar sa trecem la prezentarea ingredientelor si a modului de executie:
pentru crusta dulce a tartei:
-210 grame faina,
-113 grame de unt,
-50 grame de zahar,
-un pic de sare,cit luam intre doua degete,
-un ou mare,putin batut cu furculita.
amestecam sarea cu faina cernuta si dam deoparte,apoi batem untul moale(lasat dinainte la temperatura camerei),citeva minute(3-4), adaugam zaharul si batem in continuare pina obtinem o crema pufoasa,in care adaugam treptat apoi oul,batem in continuare si adaugam faina .cind se formeaza deja bila de aluat nu mai amestecam,invelim in folie alimentara si dam la frigider macar 1 ora ,pina cind aluatul este tare.
scoatem apoi pe o suprafata usor infainata aluatul si il intindem cu sucitorul .taiem aluatul cu o rola ,cu 2-3 cm mai mult decit diametrul superior al formei de tarta .pentru asta ne folosim de forma ,o rasturnam cu posteriorul in sus,o centram pe aluat si taiem.apoi ,pe sucitorul putin infainat,rulam aluatul taiat obtinut,apoi il debarcam in
forma de tarta (cu un diametru de 20cm),il asezam bine,presind incet pe margini si la baza,dupa care o acoperim si o introducem iar la frigider 20 minute,abia apoi o dam la cuptorul preincalzit,pentru 20 minute,la foc potrivit.asta nu inainte de a o acoperi cu hirtie de copt si a plasa acolo cca 200grame de orez,fasole,porumb,ceva greu si uniform pentru ca sa nu se umfle crusta.dupa 20 minute,cind crusta prinde o culoare aurie deschis,luam hirtia cu boabe si mai lasam la cuptor cca . 10 minute,pina auriul se indreapta spre maron deschis.dupa care o lasam sa se raceasca.
pentru crema :
-200 ml frisca lichida,
-250 grame brinza mascarpone,
-2 linguri de zahar,
-1 lingurita de esenta de vanilie.
se bate frisca cu zaharul ,se adauga si vanilia,apoi se adauga si crema mascarpone si se bat impreuna pina cind obtinem o crema pufoasa.
pentru topping-ul de rubarba:
-4 petioli de rubarba,
-100 grame de zahar,
-coaja unei lamii,
-1 baton de scortisoara,
-cca 50 ml apa.
intr-un vas punem la fiert apa cu zaharul,coaja de lamiie,scortisoara si amestecam pina la dizolvarea zaharului,dupa care adaugam rubarba taiata in segmente de cca 2 cm,dam focul la mic si acoperim ,pina cind rubarba se inmoaie ,fara a-si pierde forma.asta dureaza in jur de 10 minute.o punem la scurs,siropul rezultat il recuperam si il fierbem in continuare pina scade la 1/2.
asamblarea tartei:
in crusta racita(eu am lasat-o in forma de tarta,care nu era cu top detasabil),punem crema,decoram cu rubarba,turnam deasupra siropul de rubarba.
laborioasa tarta asta pentru timpul meu ingust,de fapt crusta e ceva mai pretentioasa,insa rezultatul e magnific,e usoara,placuta ,aromata…in citeva ore o puteti scoate din frigider si a o degusta!


ENJOY!

23 thoughts on “tarta cu rubarba (the tart with rhubarb)

  1. nicoleta

    Interesanta pentru mine aceasta tarta…nu am mancat niciodata rubarba(rabarbaro,in italiana).
    Ce gust are ? Am auzit ca se gateste si in Italia dar inca nu am incercat.
    o duminica placuta..ciao!!!

    Reply
  2. DAVELLA & MARIO

    La multi ani de ziua mamei si tie!
    Merci de vizita Alison si privind tarta ta cu rubarba este minunata. Compotul copilariei mele este cel de rubarba, bunica il facea mereu. Pupici si duminica frumoasa alaturi de cei dragi tie!

    Reply
  3. Elena Toma

    Arata magnific! Cred ca este foarte buna la gust. Sa fac si eu o vizita la Kaufland, poate gasesc rubarba. As fi incantata sa gasesc. Pana atunci ma servesc si eu cu o feliuta de tarta. O saptamana minunata, Alison!

    Reply
  4. dana

    buna tarta, cred ca merge cu orice fruct, nu? imi place tare mult crema de mascarpone.
    la multi ani de ziua mamei si tie!

    Reply
  5. Dumi

    Hm, rubarba e printre ceea ce consider eu ciudat la gatit, la fel ca bobul – da, e si el din copilaria mea – leurda. Cu urzica, spanacul si macrisul m-am mai obisnuit. 😀
    Arata tare yummie tarta!
    A, mi-am amintit, zilele trecute am primit un borcans cu dulceata de gogonele, ati mancat vreodata?
    N-am mancat azi… se vede? Deja ma duc cu gandul la dulceata de nuci verzi cum numai la

    Reply
  6. Zazuza

    blogger e ciudat azi, nu ma lasa sa comentez… ziceam ca in Austria rubarbara e la mare cautare si ca mie imi place la nebunie!

    Reply
  7. Mimosa Café+Design

    hello alison! what are the green stuff over your tart? they look like leek but i guess they are not. it looks like a very interesting recipe though i dont understand much 🙂 thanks for your comment on my page, yes it was a food bloggers meeting in Turkey and was a very nice event and opportunity for getting to know whom we are writing with among the blogs. take care!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *