salata din frunze de bob (fava leaves salad)
va mai amintiti de bob?de tulpina aceea lunga cu frunze cu o forma perfecta care facea floricele combinate din alb si negru,care apoi se transformau in pastai cu boabe verzi bune,dulci ,putin astringente?si care apoi se intareau si se uscau precum boabele de fasole?
ei bine,acest bob face parte integranta din copilaria mea( si apoi si din toata devenirea mea ulterioara!).el era primul semn al primaverii in gradina noastra .inaintea salatei aparea bobul…prilej de reflectie pentru mine acest bob,des ma duceam printre tulpinile lui si rataceam,mincind boabele verzi din pastaie si gindindu-ma la ce se intimpla in jurul meu si cu mine:marile probleme existentiale ale unui copil!ele exista,stiti bine !:))
bunica il folosea in fiecare etapa a devenirii lui:din frunze ne facea salate,insotite de primele “codite”de ceapa ,din pastaile fragede tot felul de ghiveciuri,ciorbe,boabele verzi erau si ele subiect de tocanite si salate,iar boabele uscate le inmuia,descojea,fierbea si ne construia niste mincarici apetisante,printre care si un fel de hummus…
din pacate,cine mai cultiva astazi bobul si cine il mai gateste?foarte putini dintre noi…se spune ca are un rol foarte important in prevenirea unei boli degenerative de sistem nervos,o boala grea si invalidanta ,boala parkinson,regleaza tensiunea arteriala la cei cu tendinte de hipertensiune si mai are si un alt rol,ghiciti voi care o fi…de i se mai spune si viagra vegetala!
de asemenea,imbogateste solul pe care e cultivat cu azot,facindu-l roditor si este folosit si impotriva insectelor daunatoare,fiind mereu plasat pe marginea culturilor,pe post de fire-wall.:))
una peste alta,bobul nu lipseste nici anul asta din gradina maicutei mele dragi,caci daca noi am crescut a venit rindul altora sa reflecteze in “lanul” de bob…si va asigur ca placerea este mare,simon culegind aceste pastai si desfacindu-le ,mincindu-le boabele,de la virsta un an si ceva,cind tulpinile erau mai mari decit el…
saptamina trecuta cind am fost in vizita la mama,bobul era in floare,asa ca am cules niste frunzulite sa delectez cu o salata pe mine si poate si pe voi,ce ziceti,va incumetati?
ingrediente:
frunze de bob,
ceapa verde,
citeva rosii cherry,
suc de lamiie,ulei de masline,sare ,piper…sau vesnicul dressing!
rosioarele le taiem jumatati,frunzele de bob le spalam bine si le lasam intregi,peste ele turnind dressing-ul (obtinut prin amestecarea energica a componentelor!) si salata este gata…enjoy!
very lovely salad and delicious photo 🙂
ce poveste interesanta ai spus aici! sunt fermecata. (si putin melancolica). e prima data cand vad planta asta. de bob am auzit doar prin povestile copilariei, de mancat nici pomeneala. nici aici n-am vazut, dar cand merg in romania categoric o sa intreb la tara, poate fac rost de seminte… imi spui ce gust au? aduce a ceva comun – spanac, macris, stiu eu… sunt asa de curioasa!
OH that is amazing! I had no idea you could eat fava bean leaves! Great post Simona! I discovered something today thanks to you!
I've never had fava bean leaves, how neat! A very unique salad!
Nici eu nu stiu de planta asta, sau poate stiu dar nu-mi aduc aminte, salata ta imi face tare,tare cu ochiul.Te pupic
incredibil! inca odata ajung la concluzia ca batranii nostri stiau ei ce mananca si d-asta au trait cu suta de ani (sau p-acolo)…
Te admir Alison,ai o multime de retete de salate minunate,inseamna ca mancati foarte sanatos.Sincer nu am auzit de aceasta planta,dar o sa ma interesez sa vad despre ce este vb!
Very original salad, I have never eaten the fava bean leaves!!!
This is a beautiful salad.
am auzit ca nu ai facut pesto. mmmm, trebuie chair azi sa te apuci, e foarte simplu.
eu l-a, facut asa
How interesting. I didn't know that fava bean leaves are edible. The salad sounds amazing.
Foarte interesanta salata! Eu nu am apucat sa vad plante, dar boabe am mancat. Mi-ar place sa mai existe si sa le putem cultiva. felicitari pentru poveste si reteta!
De bob am citit prin carti, dar de mancat, never.Arata tare fain salata.
Pup Iepu si parinti de Iepu.
I'll have to say you're a super salad maker…not superwoman! hehe…. I love those tomatoes! I just cooked them yesterday with eggplant & tofu in bean sauce.
Happy Mother's day to you too, Alison! Hope you have a great weekend.
Blessings, Kristy
High raw foods!
Am auzit dar nu am mincat!
Oricum:salata arata tare placut datorita tie!
O seara placuta!
Gorgeous gorgeous gorgeous salad!
http://www.retetadeazi.ro/retete_culinare/salate/salata-de-frunze-de-bob ….Ti-au cam furat poza..
multumesc,Diana,am sa ii atentionez de “scapare”! 🙂