dupa tagliatelle si farfalle,a venit rindul la gnocchi cu cartofi.ideea prepararii lor in casa ma urmarea obsedant, imi doream sa particip si eu la acest ritual vechi al prepararii aluatului cu cartofi si obtinerea micilor galuste dungate dar ,ca de obicei,” domnul timp” mi-a stat multa vreme impotriva…dar a venit si o zi luminoasa de primavara in care am deschis ochii si mi-am zis:azi voi face gnocchi!si atunci chiar nimic nu mi-a mai stat in cale, iar ziua aceea a fost minunata! in razele timide si blinde ale soarelui de primavara, intr-un loc drag si linga cei dragi,obsesia a capatat forma micutei galuste.
nu stiu daca mi-au iesit gnocchi perfecti,sunt multe exigente in ceea ce priveste prepararea lor,dar m-am straduit si ritualul a fost foarte placut.se spune ca ingredientele ar trebui sa fie doar cartofi si putina faina,un pic de sare ,dar mai toate retetele prezinta si oul ca liant ,altfel cred ca greu ar fi sa obtinem micutele galuste.asa ca am folosit:
750 grame cartofi,
250 grame faina din griu,plus extra pentru infainarea blatului,
un pic de sare,
un ou.
cartofii,spalati,i-am pus la fiert intr-un vas ,acoperiti cu apa rece .dupa ce au fiert,(etapa asta nu am cronometrat-o,dar i-am intepat cu furculita sa vad daca -s gata ),ajutindu-ma de un servet,spre a ma proteja de fierbinteala emanata,i-am curatat de coaja cu un cutit,dupa care i-am sfarimat repede si i-am acoperit cu faina.am facut o groapa in mijlocul amalgamului si am turnat oul,

dupa care am amestecat repede totul,spre a nu se coace oul in conditiile in care cartoful este fierbinte binisor.am mai adaugat faina pe blat si am obtinut un aluat pe care l-am modelat in forma de rulou.din acesta am taiat bucati din care am rulat cu palmele alte rulori,cu o grosime de 3 cm.pe acestea le-am sectionat din 2 in 2 cm si am purces la formarea gogoselelor.de consemnat ca trebuie sa infainam ,pentru a nu se lipi si bucatelele mici de aluat si galustele deja obtinute.

de obicei se foloseste furculita pentru rularea lor sau un instrument special(pe care eu nu il am,of course…),asa ca m-am folosit de un feliator de ou,care mi-a parut tare comod :


aplatizam un pic aluatul si apoi il rulam pe planul instrumentului si iata si galusca:


si mai multe galuste:

nu-i asa ca sunt frumusele?mie imi sunt dragi,ma credeti?
problema care apare dupa ce-i facem:ce facem cu atitia?ii putem pastra ,infainati bine,sub o folie,la frigider,pentru 2-3 zile,sau chiar ii putem congela,pentru 2-3 luni.enjoy!

16 comments on “gnocchi di patate (homemade )”

  1. alison, esti tare, eu am incercat de mult de tot si mi-au iesit intotdeauna cam grei, densi si cam cleiosi; aveam o reteta dintr-o carte de bucate mai comunista, insa semana cu ce ai facut tu… intre timp am gasit reteta asta la cooking school online, insa ii tot dau tarcoale, nu m-am incumetat inca; ce fac ei acolo pare sa dea un aluat mai aerisit, mai "light".
    ai tai cum au

  2. very nicely done~ have never put egg in ours bet they are lighter? terrific looking, you are just going to be the pasta Queen for sure, gorgeous dough one after the other!

  3. Arata incredibil de bine atit gnocchi cit si mancarica.N-am scula frumoasa ca a ta,dar voi folosi furculita.Multumesc.o zi insorita!

  4. foarte faine alison.si spre fericirea mea nu este necesara masina de facut paste 😛
    acum sa mai fac rost de ceva rabdare ca se pare ca trebuie destul de multa . ingredientele si feliatorul de oua le am deja.pupicei

  5. Au iesit superbi! Iar poza de final e mortala!
    Si eu m-am incumetat odata sa ii fac, dar trebuie sa recunosc ca nu mi-au iesit asa frumusei ca ai tai. Felicitari!
    Week-end placut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers
Translate »